Υγεία

Σ. Ζακυνθινός – μέλος Επιτροπής για τον Κορωνοϊό: Με φοβίζει το επόμενο διάστημα

03.05.2020 | 17:23 Eνσωμάτωση

Στην έκτακτη εκπομπή του MEGA για τον κορωνοϊό μίλησε ο Σπύρος Ζακυνθινός, καθηγητής Εντατικής Θεραπείας - Πνευμονολογίας ΕΚΠΑ - πρόεδρος Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας—Δ/ντης ΜΕΘ Ευαγγελισμού, και μέλος Επιτροπής για κορωνοϊό.

«Με φοβίζει το επόμενο διάστημα. Είναι μια κατάσταση πολύ διαφορετική από το lockdown, στο οποίο υπήρχε μια σχετική ασφάλεια. Τώρα που ανοίγει και υπάρχει ένας ιός τόσο μεταδοτικός, προφανώς φοβάμαι», σημείωσε ο κ. Ζακυνθινός.

«Έχουμε κουραστεί μέσα. Αυτός είναι σημαντικός παράγοντας. Επίσης είναι καλοκαίρι. Ο τρίτος παράγοντας είναι ότι ως Έλληνες δεν έχουμε συνηθίσει κάτι τέτοιο, να μας τρομάξει τόσο», πρόσθεσε.

«Από αύριο θα πρέπει να προσέξουμε τις αποστάσεις, την υγιεινή χεριών, και τη μάσκα. Πρέπει οι συμπολίτες μας να φορούν μάσκα. Σε κλειστούς χώρους που υπάρχει συνωστισμός. Στα ΜΜΜ είναι απαραίτητα. Στα σούπερ μάρκετ, αρτοποιεία κλπ. Όπου υπάρχει συνωστισμός», τόνισε ο ίδιος.

«Η μάσκα για το κοινό είναι η απλή ιατρική μάσκα. Αυτή ενδείκνυται για τον κόσμο. Οι μάσκες με τα φίλτρα, δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται από το κοινό. Είναι για γιατρούς και νοσηλευτές», εξήγησε ο κ. Ζακυνθινός.

«Είναι μια σοβαρή ελπίδα το Remdesivir. Αλλά είναι μια θεραπεία. Είναι η πρώτη ελπίδα από τις έρευνες που έχουν γίνει. Πιο μεγάλη σημασία από την θεραπεία είναι η πρόληψη. Το εμβόλιο, και να αποφύγουμε την αναζωπύρωση της πανδημίας», είπε ακόμα.

«Καλά κάνουν και αλλάζουν γνώμη για τα σχολεία. Όπως έχουν πει πολλά μέλη της επιτροπής και πολλοί ειδικοί, πάμε με μικρά βήματα και βλέποντας και κάνοντας. Το να ανοίξουν τα σχολεία δειλά – δειλά δεν είναι λάθος. Όμως πρέπει κάθε μέρα να ελέγχουμε τι γίνεται, ώστε να μην μας ξεφύγει κάτι. Αν το ποσοστό μολύνσεων είναι μεγάλο, πρέπει να γυρίσουμε. Η κοινωνία πρέπει να ανοίξει, δεν γίνεται να μείνει κλειστή», κατέληξε ο κ. Ζακυνθινός.