Πολιτική

Γεωργιάδης στο MEGA: Θα πιέσουμε τις τράπεζες να κάνουν τη δουλειά τους

03.05.2020 | 10:14 Eνσωμάτωση

Τη στάση της κυβέρνησης έναντι των τραπεζών, προκειμένου αυτές να εκπληρώσουν όπως πρέπει τα καθήκοντά τους στην δύσκολη οικονομική συγκυρία για τον τόπο και το επιχειρείν, περιέγραψε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Μιλώντας στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο», ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων τόνισε ότι η κυβέρνηση προτίθεται να πιέσει τις τράπεζες να κάνουν τη δουλειά που πρέπει «πέρα από τα συνήθη τραπεζικά τους καθήκοντα», ενισχύοντας την αγορά με ρευστότητα.

«Πιστεύω στις καλόπιστες εξηγήσεις. Αν όμως οι τράπεζες δεν κάνουν τη δουλειά τους, θα αξιοποιήσουμε οποιαδήποτε εργαλείο για να κάνουν τη δουλειά τους. Να κάνουν μόνες τους ότι πρέπει να κάνουν. Δε νοείται οι τράπεζες να πάνε αργά ή να κοιτάνε αν θα πάρει δάνειο κάποιος που δεν πρέπει. Να βγουν στην αγορά τα χρήματα είναι το πρώτο μας κριτήριο τώρα» τόνισε.

Υπογράμμισε μάλιστα πως οι τραπεζίτες πρέπει να αποδείξουν ότι «αντιλαμβάνονται σε ποια κατάσταση είναι η χώρα και η ανθρωπότητα. Εάν δεν το καταλάβουν θα χαλάσουμε τις καρδιές μας». 

«Δεν υπάρχει κυβέρνηση, που σε συνθήκες πολεμικών συνθηκών δεν θα έκανε τα πάντα για να σώσει το λαό της» πρόσθεσε σχετικά.

Παράλληλα, προανήγγειλε ότι εντός των επόμενων ημερών, θα είναι διαθέσιμι ένα δεύτερο χρηματοδοτικό εργαλείο για τις επιχειρήσεις, το οποίο προβλέπει δάνειο έως 25% του τζίρου τους, με εγγύηση το 80% του δανείου από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα.

«Περίπου 10 δισ. αναμένεται να πέσουν στην αγορά εντός του Μαϊου. Εάν γίνει αυτό, θα υπάρξει διαφορά» επισήμανε ο υπουργός.

Αναφορικά με την επαναλειτουργία των επιχειρήσεων και τα κριτήρια που αυτή έγινε , υποστήριξε ότι έγινε με βάση τις υποδείξεις των γιατρών.

«Εάν δεν μας δώσουν το πράσινο φως οι Λοιμωξιολόγοι, δεν μπορεί να ανοίξει κανένας. Δεν διακινδυνεύουμε να επιστρέψει κορωνοϊός» είπε, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση οφείλει να εξασφαλίσει όρους οικονομικής επιβίωσης στα καταστήματα που θα ανοίξουν.

Ως εκ τούτου, συμπλήρωσε πως η επιλογή βασίστηκε στο να ανοίξουν πρώτα οι επιχειρήσεις μικρού ρίσκου ώστε να μετρήσουν οι ειδικοί τις επιπτώσης της επαναλειτουργίας.

Τα αιτήματα της ΓΣΕΒΕΕ

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), Γιώργος Καββαθάς, υπογράμμισε ότι παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης «το πρόβλημα είναι η ψυχολογία. Ο φόβος κατακυριεύει το μυαλό και την καρδιά κάθε έμπορου και βιοτέχνη στη χώρα».

Παράλληλα, ζήτησε νέα μέτρα στήριξης του κλάδου του, αλλά και απευθείας χρηματοδότηση από το κράτος, χωρίς τραπεζική διαμεσολάβηση.

«Μεγάλο πρόβλημα οι τράπεζες. Να καταλάβουν οι τράπεζες ότι πρέπει να βάλουν πλάτη σε αυτή την προσπάθεια. Ζητούν εγγυήσεις για δάνεια, εμείς ζητάμε απευθείας χρηματοδότηση από το κράτος» ανέφερε χαρακτηριστικά.