Ελλάδα

Εστίαση: Ανησυχία για την επαύριον του κορωνοϊού

03.05.2020 | 07:15 Eνσωμάτωση

Μεγάλη ανησυχία επικρατεί στο χώρο της εστίασης.

Πέραν των μεγάλων απωλειών στον τζίρο τους από το λουκέτο που έβαλαν λόγω κορωνοϊού, όσοι δραστηριοποιούνται στην εστίαση φοβούνται και την επομένη της υγειονομικής κρίσης.

Κι αυτό, διότι, από 1η Ιουνίου δεν θα ανοίξουν όλα τα καταστήματα του κλάδου, θα χρειάζονται ειδικές προϋποθέσεις για όσα επαναλειτουργήσουν -στο πλαίσιο της πανδημίας-, ενώ δεν είναι βέβαιο το κατά πόσο οι καταναλωτές θα έχουν τη δυνατότητα να ανταποκριθούν στην επανεκκίνηση της οικονομικής ζωής του τόπου.

Μιλώντας στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο,» η Πρόεδρος του Πανελλήνιου Σωματείου Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης, Νίκη Κωνσταντίνου, περιέγραψε τη ζοφερή κατάσταση που βιώνει η ίδια και οι συνάδελφοί της.

Η κ. Κωνσταντίνου ζήτησε πλήρη επιδότηση του ενοικίων των επιχειρήσεων στην εστίαση από το κράτος, εξηγώντας πώς η υφιστάμενη μείωση ενοικίου δεν τους βοηθά, καθώς δεν έχουν καθόλου έσοδα επί δύο μήνες. 

Παράλληλα, αιτήθηκε χρηματοδότηση από το κράτος στο 2% του περσινού τους τζίρου με πλαφόν, «και αυτά τα λεφτά θα πέσουν στην αγορά καθώς θα γεμίσουμε τα μαγαζιά μας με προϊόντα». 

Μεταξύ άλλων, διαμαρτυρήθηκε για το γεγονός ότι κλειστοί χώροι όπως αυτοί που γίνονται παίγνια τζόγου θα επαναλειτουργήσουν ενώ κάποιοι χώροι εστίασης θα παραμείνουν κλειστοί.

«Η εστίαση είναι η βάση που στηρίζει το οικονομικό οικοδόμημα της χώρας μας. Ακόμα και τα δικαστήρια, τροφοδοτούνται από τα δικά μας παράβολα. Μια επιχείρηση έχει κατά μέσο όρο δέκα δικαστήρια το χρόνο» υπογράμμισε χαρακτηριστικά.