Ελλάδα

Απαραίτητο αξεσουάρ από αύριο η μάσκα – Πού θα είναι υποχρεωτική

03.05.2020 | 13:08 Eνσωμάτωση

Αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας θα γίνει απο αύριο η μάσκα που θα πρέπει να χρησιμοποιούμε σε κάθε μας συναναστροφή σε κλειστούς χώρους.

Εργαζόμενοι αλλα και πελάτες θα πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με μάσκες ώστε να περιοριστεί ο κίνδυνος μετάδοσης του κορωνοϊού.

Από την ερχόμενη Δευτέρα βγαίνουμε από τα σπίτια μας με σύνεση τηρώντας την απόσταση του 1,5 μέτρου από τους συνανθρώπους μας σε ολους τους χώρους ακολουθώντας πιστα τα μέτρα και τις συστάσεις των ειδικών.

Η μασκα θα είναι υποχρεωτική για το κοινό σε:

· Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

· Ταξί

· Ανελκυστήρες

· Νοσοκομεία

· Ιατρεία

· Διαγνωστικά Κέντρα

Οι ανελκυστήρες θα χρησιμοποιούνται μόνο από AMEA, ευάλωτες ομάδες, και για μεταφορά εμπορευμάτων όπου υπάρχουν κυλιόμενες σκάλες, ενώ η πληρότητα τους δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 40% από την προβλεπόμενη χωρητικότητα.

Υποχρεωτική θα είναι η χρήση μάσκας για το προσωπικό σε:

· Εστίαση

· Σούπερ Μάρκετ / Καταστήματα τροφίμων

· Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

· Ταξί

· Ανελκυστήρες

· Νοσοκομεία

· Ιατρεία

· Διαγνωστικά Κέντρα

· Κομμωτήρια

· Κέντρα Αισθητικής

Ειδικότερα για τα καταστήματα τροφίμων, υποχρεωτική είναι η μάσκα μόνο για τους εργαζόμενους που διαχειρίζονται μη τυποποιημένα τροφιμα, ενώ για ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό δεν επιτρεπονται μάσκες που δεν είναι ιατρικές.

Δεν θα είναι υποχρεωτικη η μάσκα όταν μπαίνουμε ως πελάτες σε υπηρεσίες και σε καταστήματα ούτε στις εκκλησίες και σε εκπαιδευτικές δομές.

Επίσης οι εργαζόμενοι σε αρκετους χωρους δεν θα κινδυνεύσουν με πρόστιμα αν δεν φορούν μάσκα, όμως θα πρέπει όταν δεν τηρούνται οι αποστάσεις του 1,5 μετρου να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τις οδηγίες.

Οι οδηγίες για την εφαρμογή των μετρων δημόσιας υγείας περιγράφουν αναλυτικα και τον αριθμό των ατόμων που αντιστοιχούν στα τετραγωνικά μέτρα των καταστημάτων, κομμωτηρίων και κέντρων αισθητικής.

Ενδεικτικά σε ένα χώρο 20 τμ επιτρέπονται 4 ατομα και μπορεί να φθάσουν στα 12 άτομα αν είναι μεχρι 100 τ.μ.

Τραπεζάκια μόνο έξω και αραιά με τέσσερα ατομα στο καθένα προβλέπονται όταν ανοίξουν οι ταβέρνες και τα εστιατόρια.

Κίνηση στα φαρμακεία

Η σωστή χρήση της μάσκας είναι το παν αφού εμποδίζει τα υγρά σταγονίδια του αναπνευστικού να διασπαρούν στην ατμόσφαιρα και να συμβάλουν στην εξάπλωση του κορωνοϊού. Ενώ από αυριο θα είναι εν πολλοίς υποχρεωτική.

Ως εκ τούτου, η κίνηση στα φαρμακεία είναι αυξημένη, και ο κόσμος σπεύδει να τις προμηθευτεί.

Οι πολίτες φαίνεται πως προτιμούν τις υφασμάτινες, καθώς επαναχρησιμοποιούνται.