Ελλάδα

Πού είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας από τη Δευτέρα

02.05.2020 | 21:21 Eνσωμάτωση

Από την ερχόμενη Δευτέρα βγαίνουμε από τα σπίτια μας με σύνεση τηρώντας την απόσταση του 1,5 μέτρου από τους συνανθρώπους μας σε όλους τους χώρους ακολουθώντας πιστά τα μέτρα και τις συστάσεις των ειδικών.

Η μάσκα θα είναι υποχρεωτική για το κοινό σε:

· Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

· Ταξί

· Ανελκυστήρες

· Νοσοκομεία

· Ιατρεία

· Διαγνωστικά Κέντρα

Οι ανελκυστήρες θα χρησιμοποιούνται μόνο από ΑΜΕΑ, ευάλωτες ομάδες, και για μεταφορά εμπορευμάτων όπου υπάρχουν κυλιόμενες σκάλες, ενώ η πληρότητα τους δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 40% από την προβλεπόμενη χωρητικότητα.

Υποχρεωτική θα είναι η χρήση μάσκας για το προσωπικό σε:

· Εστίαση

· Σούπερ Μάρκετ / Καταστήματα τροφίμων

· Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

· Ταξί

· Ανελκυστήρες

· Νοσοκομεία

· Ιατρεία

· Διαγνωστικά Κέντρα

· Κομμωτήρια

· Κέντρα Αισθητικής

Ειδικότερα για τα καταστήματα τροφίμων υποχρεωτική είναι η μάσκα μόνο για τους εργαζόμενους που διαχειρίζονται μη τυποποιημένα τρόφιμα ενώ για ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό δεν επιτρέπονται μάσκες που δεν είναι ιατρικές.

Δεν θα είναι υποχρεωτική η μάσκα όταν μπαίνουμε ως πελάτες σε υπηρεσίες και σε καταστήματα, ούτε στις εκκλησίες και σε εκπαιδευτικές δομές. Ούτε οι εργαζόμενοι σε αρκετούς χώρους δεν θα κινδυνεύσουν με πρόστιμα αν δεν φορούν μάσκα, όμως θα πρέπει όταν δεν τηρούνται οι αποστάσεις του 1,5 μέτρου να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τις οδηγίες.

Οι οδηγίες για την εφαρμογή των μέτρων δημόσιας υγείας περιγράφουν αναλυτικά και τον αριθμό των ατόμων που αντιστοιχούν στα τετραγωνικά μέτρα των καταστημάτων, κομμωτηρίων και κέντρων αισθητικής.