Κόσμος

ΗΠΑ-κορωνοϊός: Εγκρίθηκε η επείγουσα χρήση ρεμβδεσιβίρης

02.05.2020 | 14:10 Eνσωμάτωση

Στις Ηνωμένες Πολιτείες ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων ενέκρινε την επείγουσα χρήση της ρεμβδεσιβίρης, σε άτομα που νοσηλεύονται με σοβαρή κατάσταση με Covid-19. 

Πρόκειται για το πρώτο φάρμακο, σε παγκόσμιο επίπεδο, το οποίο λαμβάνει επίσημη έγκριση χορήγησης σε κρούσματα του θανατηφόρου ιού.

Η Remdesivir, η οποία πρωτοαναπτύχθηκε με στόχο την αντιμετώπιση του ιού Έμπολα στην Αφρική, «πέρασε» μια σειρά κλινικών δοκιμών, τα αποτελέσματα των οποίων έδειξαν σημαντική πρόοδο της υγείας των ασθενών με Covid.

Όσοι πήραν το φάρμακο είχαν μικρότερο χρόνο νοσηλείας και βγήκαν γρηγορότερα από το νοσοκομείο. 

Ήταν πάνω από 1.063 άτομα για την ακρίβεια, από όλο τον κόσμο.

Μάλιστα, στις κλινικές δοκιμές συμμετείχε και η Ελλάδα, μέσω τεσσάρων κέντρων νοσηλείας ασθενών με κορvνοϊό.

Πλέον, μετά την έγκριση από τις αμερικανικές αρχές, αναμένεται να ακολουθήσει και η αντίστοιχη έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

Μάχη και για το εμβόλιο

Πέραν του πεδίου του φαρμάκου, πρόοδος φαίνεται ότι καταγράφεται και στη «μάχη» για το εμβόλιο, καθώς σε εξέλιξη βρίσκονται πάνω από 90 κλινικές δοκιμές. 

Ωστόσο, για την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων και την εμπορική χρήση των πρώτων παρασκευασμάτων απαιτείται περίοδος 12 έως 18 μηνών, όπως έχει επανειλημμένως διαμηνύσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).