Κόσμος

Ευρώπη: Σε ποιες χώρες οι μαθητές επιστρέφουν στα θρανία

02.05.2020 | 09:21 Eνσωμάτωση

Σταδιακά και με προφυλάξεις τα σχολεία στην Ευρώπη αρχίζουν να ανοίγουν και πάλι. 

Η Δανία ήταν η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που αποφάσισε να ανοίξει στις 15 Απριλίου βρεφονηπιακούς σταθμούς, παιδικούς σταθμούς και σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, τα οποία είχαν κλείσει στις 12 Μαρτίου.

Οι μαθητές γυμνασίου και λυκείου συνέχισαν την εξ αποστάσεως εκπαίδευση και θα επιστρέψουν στα σχολεία στις 10 Μαΐου.

Την απόφαση αυτή είχαν αμφισβητήσει κάποιοι γονείς που ανησυχούσαν για τους κινδύνους για την υγεία των μαθητών. Μάλιστα ένα κίνημα με τίτλο «Tο παιδί μου δεν είναι πειραματόζωο εργαστηρίου» συγκέντρωσε χιλιάδες υπογραφές.

Η Νορβηγία ακολούθησε στις 20 Απριλίου, και πάλι με τους βρεφονηπιακούς σταθμούς και τα νηπιαγωγεία, ενώ αυτήν την εβδομάδα άνοιξαν ξανά τα σχολεία για τους αμέσως μεγαλύτερους μαθητές της.

Στη Γαλλία, τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά ξανανοίγουν από την 11η Μαΐου, ενώ από την 18η Μαΐου η κυβέρνηση σκοπεύει να προχωρήσει σε σταδιακό άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων.

Στη Βρετανία τα σχολεία δεν αναμένεται να ξανανοίξουν πριν από τον Ιούνιο.

Στην Ιταλία και την Ισπανία, τις δύο χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από τον κορωνοϊό, η επαναλειτουργία των σχολείων μετατέθηκε για τον Σεπτέμβριο.

Στη Νέα Υόρκη, τα σχολεία και τα κολέγια θα παραμείνουν κλειστά για το υπόλοιπο του ακαδημαϊκού έτους, ενώ θα συνεχιστεί η εξ' αποστάσεως διδασκαλία.