Ελλάδα

Πρωτομαγιά τη χρονιά της καραντίνας – Συγκεντρώσεις με μάσκες και αποστάσεις ασφαλείας

01.05.2020 | 16:57 Eνσωμάτωση

Αυτές οι πανοραμικές εικόνες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα συνοψίζουν τα όσα έγιναν από το πρωί, στην πιο ιδιαίτερη Πρωτομαγιά του 21ου αιώνα. Διαδηλωτές με μάσκες και γάντια σε αποστάσεις ασφαλείας ο ένας από τον άλλον, με ορισμένα πλακάτ να κεντρίζουν τα βλέμματα και τα συνθήματα να δονούν την ατμόσφαιρα. Τα μπλόκα κι οι έλεγχοι της αστυνομίας, η πρωινή κοσμοσυρροή στη μαρίνα του Φλοίσβου, οι νέες αντιπαραθέσεις για το άνοιγμα των σχολείων αλλά και οι εκτιμήσεις γιατρών για επικείμενη αύξηση κρουσμάτων, συμπληρώνουν τις κυριότερες εξελίξεις της ημέρας.

Στην πλατεία Συντάγματος, τα πλάνα από τη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ ταξιδεύουν σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι διαδηλωτές είχαν φροντίσει από νωρίς να βάλουν σημάδια για να τηρηθούν οι αποστάσεις ασφαλείας κι λίγο πριν από τις 10.00, όλοι είχαν πάρει τις θέσεις τους… Ο Γιάνης Βαρουφάκης εμφανίστηκε χωρίς μάσκα προστασίας, σε αντίθεση με τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ που έφτασε με μια πάνινη μάσκα με τη σφραγίδα του ΠΑΜΕ.

Χαμηλά στην πλατεία Συντάγματος τα βλέμματα κέντριζε αυτή η κόκκινη καρδιά από πετούνιες, που ετοίμασε ο δήμος Αθηναίων.

Παρά τις απαγορεύσεις, η εργατική πρωτομαγιά τιμήθηκε σε ολόκληρη τη χώρα με τους διαδηλωτές να μην κάνουν βήμα από τη θέση τους. Ο Αλέξης Τσίπρας με ένα κόκκινο γαρύφαλλο στο δεξί του χέρι, δεν έβγαλε τη μάσκα ούτε κατά τη διάρκεια της δήλωσης.

Η καραντίνα έσπασε πρόωρα. Απόδειξη οι εικόνες από την παραλία του Φλοίσβου, όπου παρά τους ελέγχους των αστυνομικών, μικροί και μεγάλοι κατέβηκαν για να απολαύσουν τον ήλιο.

Το βάρος από το πρωί έπεσε στα διόδια με συνολικά 3.000 αστυνομικούς να βρίσκονται επί ποδός, για να αποτρέψουν τυχόν μαζική έξοδο για το τριήμερο.

Πολλοί δρόμοι εποπτεύονται από κάμερες ασφαλείας, με τις εικόνες να φτάνουν στο ειδικό στρατηγείο της Περιφέρειας.

Στη Θεσσαλονίκη επανεμφανίστηκαν και οι κλούβες των ΜΑΤ για τη συγκέντρωση αντιεξουσιαστών.

Όλα αυτά δυο μέρες πριν από τη σταδιακή επανεκκίνηση της αγοράς την ερχόμενη Δευτέρα. Με τις περισσότερες προβλέψεις να είναι δυσοίωνες.

Στην ημερήσια διάταξη και οι συζητήσεις για τις μάσκες και την επαναλειτουργία των σχολείων.

Στο μέτωπο της πανδημίας οι δοκιμές φαρμάκων συνεχίζονται και οι εκτιμήσεις των γιατρών είναι πολλές φορές αντικρουόμενες.

Ο κορωνοϊός φθίνει στη χώρα, η αντίστροφη μέτρηση για την 4η Μαΐου πλησιάζει προς το τέλος της και αυτές οι εικόνες είναι σίγουρο πως θα συνοψίζουν για χρόνια το κλίμα στην Πρωτομαγιά του 2020.