Υγεία

Ο καθηγητής Γ. Δάικος στο MEGA για τις πρώτες μελέτες για τη ρεμδεσιβίρη

01.05.2020 | 10:36 Eνσωμάτωση

Τα περιοριστικά μέτρα χαλαρώνουν και επανερχόμαστε κατά κάποιο τρόπο στην κανονικότητα, πρέπει όμως να τηρούμε μέτρα ασφαλείας και ένα από αυτά είναι η χρήση μάσκας, τονίζει ο κ. Γιώργος Δάικος, ομότιμος καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας ΕΚΠΑ.

Μιλώντας στην εκπομπή «MEGA Mag», ο κ. Δάικος επισήμανε ότι μπορούμε να χρησιμοποιούμε υφασμάτινες μάσκες που μπορούμε να κατασκευάσουμε μόνοι μας. Επομένως για ιδιωτική χρήση θα είμαστε υπεύθυνοι για την προμήθεια και χρήση τους.

Ωστοσο, σε δημόσιους φορείς, ιδίως στα νοσοκομεία αλλά και στα σχολεία, θα πρέπει να υπάρχει ειδική μέριμνα από την Πολιτεία για τη διαθεσιμότητά τους.

Σχετικά με τις ενδεχόμενες επιπτώσεις στην πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα λόγω της άρσης των μέτρων, ο κ. Δάικος τόνισε ότι η πορεία των κρουσμάτων και των θυμάτων και οι δείκτες θα παρακολουθούνται στενά από τους ειδικούς. Επομένως έχουμε τα εργαλεία για να γνωρίζουμε πού πορευόμαστε και ανάλογα να πράττουμε. 

Αν ακολουθήσουμε τις οδηγίες που ανακοινώθηκαν, τότε «μπορεί να έχουμε μια μικρή αύξηση» της πανδημίας στη χώρα εκτίμησε ο ίδιος και έτσι να μη χρειαστεί να επιστρέψουμε σε αυστηρά μέτρα.

Εξάλλου, αισιοδοξία εξέφρασε ο κ. Δάικος για τη ρεμδεσιβίρη. Όπως είπε « για το φάρμακο της ρεμδεσιβίρης, έχουμε θετικά μηνύματα από τις κλινικές μελέτες».

Συμπλήρωσε πάντως, πως με τα αντιϊκά φάρμακα, το πρόβλημα δεν θα λυθεί, αλλά θα μετριαστεί.