Ελλάδα

Με φόβο για την επόμενη μέρα ανεβάζουν ρολά οι έμποροι

01.05.2020 | 00:09 Eνσωμάτωση

Δειλά δειλά οι καταστηματάρχες προσπαθούν να ετοιμάσουν τα μαγαζιά τους για να δεχτούν και πάλι πελάτες που όμως θα είναι πια λιγοστοί. Στα καταστήματα με ρούχα έχει μαζευτεί εμπόρευμα που πλέον απευθύνεται σε καταναλωτές χωρίς εισόδημα. Στα καταστήματα εστίασης άρχισαν οι απολύσεις σερβιτόρων και στον τουρισμό και τα εστιατόρια που θα ανοίξουν, για όσα ανοίξουν, οι δουλειές είναι λίγες και οι περικοπές στους μισθούς ήδη είναι 30%.

Η κάμερα του LIVE NEWS κατέγραψε τις αντιδράσεις καταστηματαρχών και εργαζομένων στην μετά – καραντίνα εποχή. Η οσμή του κορωνοϊού πλανάται στην αγορά. Αντισηπτικά και γάντια παντού. Στα μικρομάγαζα ο φόβος για την επόμενη ημέρα θεριεύει. Ο Τάσος Καλαφάτης μας ξεναγεί στο καφέ του που άλλοτε βούλιαζε από κόσμο.

Όπως λέει για να διατηρήσει κάποιες θέσεις εργασίας θα ζητήσει να του μειωθεί το ενοίκιο.

Στην αγορά της Πάτρας οι επαγγελματίες περιμένουν ένα από τα πιο δύσκολα καλοκαίρια των τελευταίων ετών. Η Ρούλα Βλάχου μας ξεκλειδώνει την πόρτα του καταστήματός της. Η ταμειακή είναι άδεια και φοβάται πως άδεια θα παραμείνει και μετά το άνοιγμα των καταστημάτων.

Στο τουριστικό γραφείο της Ράνιας Ράπτη οι πελάτες της περιμένουν να προγραμματιστούν πτήσεις για να κάνουν ταξίδια στο εξωτερικό. Μέχρι τότε περιμένουν και οι μέρες κυλούν χωρίς δουλειά και χωρίς έσοδα.

Η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο δραματική για όσους εργάζονται σε εποχιακές επιχειρήσεις, γιατί δεν θα μαζέψουν τα απαραίτητα ένσημα που χρειάζονται για να πάρουν το επίδομα ανεργίας.  

Αν δεν υπάρξει αυτή η στήριξη οι εργαζόμενοι θα μείνουν χωρίς εισόδημα, δεν θα έχουν να ξοδέψουν, περισσότερα μαγαζιά θα κλείσουν και περισσότεροι θα μείνουν άνεργοι βυθίζοντας την χώρα στην μεγαλύτερη κρίση λένε οι εργαζόμενοι.