Πολιτική

Κεραμέως στο MEGA: Πρώτο μας μέλημα η δημόσια υγεία και η τήρηση των μέτρων

01.05.2020 | 09:56 Eνσωμάτωση

Στις 4 Μαϊου ξεκινά η διδασκαλία για την Γ' Λυκείου και ένα από τα ζητούμενα είναι η χρήση μάσκας στους χώρους των σχολείων.

Η υπουργός Παιδείας κ. Νίκη Κεραμέως μίλησε στην εκπομπή «MEGA Mag» και τόνισε πως «το θέμα έχουν συζητήσει εκτενώς οι ειδικοί και τους ακούμε ευλαβικά».

Η άποψη των ειδικών της Εθνικής Επιτροπής Δημόσιας Υγείας ήταν να μην είναι υποχρεωτική η μάσκα στα σχολεία, αλλά μόνο προαιρετική, εάν το επιθυμούν εκπαιδευτικοί ή μαθητές. Δεν υπάρχει καν σύσταση για τη χρήση μάσκας στους χώρους του σχολείου, συμπλήρωσε.

Για τις ηλικίες των καθηγητών και το αν εμπίπτουν στην κατηγορία των ευπαθών ομάδων, η υπουργός Παιδείας υπενθύμισε ότι στις ευπαθείς ομάδες περιλαμβάνοντα τα άτομα άνω των 65 ετών. 

Έχει σημασία να τονίσουμε ότι το σχέδιο που παρουσιάσαμε έχει την ομόφωνη στήριξη της Επιτροπής και η διαδικασία θα είναι δυναμική, «θα πηγαίνουμε βήμα βήμα» είπε σε άλλο σημείο και όλα θα αξιολογούνται με βάση τα επιστημονικά δεδομένα.

Επιλέξαμε μια μετριοπαθή και συντηρητική στάση -χωρίς να ανοίξουν Δημοτικά και Νηπιαγωγεία- και αυτό γιατί πάμε σταδιακά, ανάλογα με τις συστάσεις.

Κρίσιμο είναι να είναι συνεχής η εκπαιδευτική διαδικασία, αφού πολλές εβδομάδες αποχής και απομάκρυνσης από το εκπαιδευτικό περιβάλλον έχουν επιπτώσεις στους μαθητές και την επαγγελματική πορεία τους.

Ταυτόχρονα όμως, «πρώτο μελημά μας είναι η δημόσια υγεία και τα ατομικά μέτρα προστασίας» είπε.

Συμπλήρωσε εξάλλου, ότι η εκ περιτροπής διαδικασία με πολύ λιγότερους μαθητές μέσα στην τάξη θα προχωρά πολύ πιο γρήγορα, και ο χρόνος θα είναι ωφέλιμος.

Προς το τέλος Μαϊου θα ανακοινωθεί η απόφαση για τα Δημοτικά και Νηπιαγωγεία, που θα εξαρτηθεί από τις συστάσεις των ειδικών. «Εάν επαναλειτουργήσουν, θα λειτουργήσουν για ένα μήνα» είπε η κ. Κεραμέως.