Οικονομία

Γ. Γαλανός στο MEGA: Η αντίδραση της Ελλάδας στην υγειονομική κρίση ενισχύει την εικόνα της

01.05.2020 | 10:28 Eνσωμάτωση

Στην εκπομπή «MEGA Mag» μίλησε ο Επίκουρος Καθηγητής Οικονομικής Πολιτικής και Ανταγωνιστικότητας στο ΠΑΠΕΙ, Γιώργος Γαλανός για την πορεία της ελληνικής οικονομίας μετά το πέρας της υγειονομικής κρίσης.

Σύμφωνα με τον κ. Γαλανό, τρία είναι τα σενάρια επιστροφής στην κανονικότητα, σε διάστημα έξι μηνών, ενός και δύο ετών. Το μόνο σίγουρο είναι πως αφού δεν είναι γνωστό το πότε θα είναι έτοιμο το εμβόλιο, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το μέγεθος της ύφεσης.

«Είναι δεδομένο ότι αμέσως μετά την υγειονομική κρίση θα έχουμε την οικονομική κρίση με δυο μεγάλους πυλώνες», είπε σχετικά και εξήγησε πως αυτοί θα είναι η εκροή μεγάλου κομματιού χρημάτων από την πλευρά του κράτους για να υπάρχει επιχειρηματική δραστηριότητα και να ενισχυθούν οι ευάλωτες ομάδες και κρίση δημόσιου χρέους.

«Νομοτελειακά θα έχουμε εκτίναξη ανεργίας, η οποία ελπίζουμε ότι δε θα είναι δομική», πρόσθεσε και τόνισε πως πρέπει να ενισχυθεί η ρευστότητα στην αγορά.

Συγκρίνοντας τις συνθήκες του 2009 με τις σημερινές, ο κ. Γαλανός υποστήριξε πως δεν έχουμε τα ίδια δομικά προβλήματα, ωστόσο το κράτος πρέπει να παρέμβει με επεκτατικές πολιτικές για να βοηθήσει την ιδιωτική οικονομία.

«Αυτή η κρίση δείχνει και τα ελλείμματα ηγεσίας στον πλανήτη. Φαίνεται ότι η δική μας αντίδραση ενισχύει και την κοινωνική συνοχή και την εικόνα της χώρας», κατέληξε.