Οικονομία

«Δίχτυ» προστασίας για τους δανειολήπτες που έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό

01.05.2020 | 17:38 Eνσωμάτωση

Στήριξη στους δανειολήπτες που επλήγησαν από τον κορωνοϊό δίνει η κυβέρνηση. Οι δόσεις θα επιδοτούνται από το κράτος ακόμα και αν οι δανειολήπτες έχουν ενήμερα δάνεια. Από την άλλη δεν έχουν ακόμα ξεκαθαριστεί πολλά από τα σημεία που ξεκαθαρίζουν ποιοι είναι δικαιούχοι της βοήθειας. Παράταση πήρε και η προστασία της πρώτης κατοικίας για τρεις μήνες.

Την στήριξη των δανειοληπτών αποφάσισε η κυβέρνηση με μία δέσμη μέτρων που περιλαμβάνει την επιδότηση των δόσεων των δανείων. Ο Χρήστος Σταϊκούρας που μίλησε στο LIVE NEWS ξεκαθάρισε πως η ρύθμιση θα περιλαμβάνει όλα τα δάνεια που είναι συνδεδεμένα με την πρώτη κατοικία.

Η επιδότηση θα μειώνεται σταδιακά, ο δανειολήπτης πρέπει να πληρώνει μέρος της δόσης, αν δεν πληρώνει θα επιστρέφει την επιδότηση και τα στοιχεία του θα διασταυρώνονται ηλεκτρονικά.

Τα θολά σημεία που πρέπει να ξεκαθαρίσουν είναι το ποιοι θα πάρουν την επιδότηση, με ποια κριτήρια θα ενταχθούν στο μέτρο και ποιο θα είναι το ύψος της επιδότησης.

Άγνωστο είναι πως θα αποκλιμακώνεται η επιδότηση των δόσεων, για πόσο χρόνο θα ισχύει το μέτρο και αν θα υπάρχουν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Η προστασία της πρώτης κατοικίας θα παραταθεί για τρείς μήνες καθώς η κυβέρνηση όπως είπε ο κ. Σταϊκουρας στο LINE NEWS εκτιμά πως είναι χιλιάδες ακόμα που μπορούν να ωφεληθούν από την πλατφόρμα που υπάρχει.

Από την άλλη οι δικηγόροι επισημαίνουν πως υπάρχουν πλειστηριασμοί που ήδη τρέχουν.

Οι δικηγόροι ζητούν να υπάρξουν μέτρα για τους πλειστηριασμούς που ήδη τρέχουν για τους δανειολήπτες που έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό.