Υγεία

Δ. Κούβελας στο MEGA: Χαμηλότερες οι προσδοκίες για τη ρεμδεσιβίρη

01.05.2020 | 08:42 Eνσωμάτωση

Για τα νέα φάρμακα με ρεμδεσιβίρη αλλά και για ένα νέο αντιϊκο σκεύασμα σε μορφή ρινικού σπρέι μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο κ. Δημήτρης Κούβελας, καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας ΑΠΘ.

Για τη ρεμδεσιβίρη ο καθηγητής αναφέρθηκε στον τρόπο λειτουργίας της ουσίας στον οργανισμό και αξιολόγησε ότι δεν πρόκειται για το σωτήριο φάρμακο που περιμέναμε για τον κορωνοϊό.

Τη ρεμδεσιβίρη αν μας την έδιναν δωρεάν μπορεί και να τη χρησιμοποιούσα, είπε χαρακτηριστικά, ενώ παρουσίασε στην κάμερα του MEGA σχετικό γράφημα στο οποίο φαίνεται ότι ελάχιστα διαφέρει η απόδοση της ρεμδεσιβίρης σε ασθενείς σε σύγκριση με ένα placebo. 

«Είτε νερό πάρεις είτε ρεμδεσιβίρη δεν έχει ιδιαίτερο αποτέλεσμα» εκτίμησε. «Το όφελος από τη ρεμδεσιβίρη ίσως να είναι ακόμη και μηδενικό».

Επιπλέον, σημείωσε ότι συνήθως στις λοιμώξεις και πανδημίες τα μέτρα που λαμβάνονται δεν είναι φαρμακευτικά. «Η ελπίδα βρίσκεται στην γρήγορη ανίχνευση που πρέπει να γίνεται από την πρωτοβάθμια υγεία στα σπίτια των κρουσμάτων» είπε.

Ο κ. Κούβελας, αναφέρθηκε και σε ένα ρινικό σπρέι νεομυκίνης «με το οποίο είχα εμπλακεί ερευνητικά και το οποίο φαινόταν ότι δουλεύει, αλλά δεν γνωρίζω πώς έχει προχωρήσει διότι δεν είχα εμπλακεί με την φαρμακευτική εταιρία που θα το αναπτύξει».