Υγεία

Αισιοδοξία για έτοιμο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού τον Ιανουάριο

01.05.2020 | 18:10 Eνσωμάτωση

Αισιόδοξος ότι το εμβόλιο για τον κορωνοϊό μπορεί να είναι έτοιμο και τον Ιανουάριο δηλώνει ο Άντονι Φάουτσι. Σύμφωνα με τον κορυφαίο λοιμωξιολόγο των ΗΠΑ στόχος είναι να προχωρήσει η παραγωγή εκατοντάδων εκατομμυρίων δόσεων μέχρι τις αρχές του νέου έτους με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα.

Για να κερδηθεί πολύτιμος χρόνος οι επιστήμονες θα αυξήσουν την παραγωγή των εμβολίων που έχουν τη μεγαλύτερη πιθανότητα να είναι αποτελεσματικά πριν ακόμα ολοκληρωθούν τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών.

Περίπου 100 εργαστήρια σε όλο τον κόσμο δίνουν μάχη για την παρασκευή εμβολίου κατά του κορωνοϊού. Ωστόσο μόλις οκτώ έχουν ξεκινήσει κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους, σύμφωνα με το London School of Hygiene & Tropical Medicine, ενώ σε άλλα έχουν αρχίσει δοκιμές σε πειραματόζωα.

Προβάδισμα στην «κούρσα» για τη δημιουργία εμβολίου φαίνεται να έχει το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, που ξεκίνησε συνεργασία με την πολυεθνική φαρμακευτική εταιρία AstraZeneca για την παρασκευή και διανομή σε μεγάλη κλίμακα ενός εμβολίου κατά του κορωνοϊού.

Εφόσον το υπό δοκιμή εμβόλιο αποδειχθεί αποτελεσματικό, τότε θα δρομολογηθεί άμεσα η παρασκευή του σε μεγάλη κλίμακα και η διανομή του παγκοσμίως.

Η παραγωγή του θα αυξάνεται σταδιακά ώστε μέχρι τον Οκτώβριο να είναι δυνατή η επαρκής διανομή του, με προτεραιότητα στον πληθυσμό της Βρετανίας.

Εμβόλιο για τον κορωνοϊό σε 100 εκατομμύρια δόσεις δηλώνει έτοιμη να κατασκευάσει και η ιδιωτική εταιρεία βιοτεχνολογίας Sinovac Biotech στην Κίνα, αν και το σκεύασμα απέχει πολύ από την αδειοδότηση από τις αρμόδιες αρχές.

Το Coronavac, όπως ονομάζεται, έχει ήδη παραχθεί σε χιλιάδες δόσεις με βάση εγγενή παθογόνα, στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στο Τσανγκπίνγκ στην Κίνα.

Ακόμη κι αν οι έρευνες δεν οδηγήσουν άμεσα στην παρασκευή του εμβολίου οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι θα δώσουν σημαντικά ευρήματα για τη φύση του κορωνοϊού και την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος στον ιό.