Υγεία

Γιαμαρέλλου στο MEGA: Έχει αλλάξει η εκτίμηση μετάδοσης της νόσου από τα παιδιά – Θα κοινωνήσω μόλις ανοίξουν οι εκκλησίες

29.04.2020 | 18:09

Η Ελένη Γιαμαρέλλου, Καθηγήτρια Παθολογίας Λοιμώξεων του Πανεπιστημίου Αθηνών τάχθηκε υπέρ της επαναλειτουργίας των σχολείων, ενώ αναφέρθηκε στην μεταδοτικότητα του ιού από τα παιδιά, που είναι κατά βάση ασυμπτωματικά.

Η κυρία Γιαμαρέλλου τόνισε συγκεκριμένα πως: «Είμαι υπέρ ότι πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία κυρίως για τα μεγάλα παιδιά. Οπωσδήποτε θα ανοίξει η Γ' Λυκείου εν συνεχεία οι υπόλοιπες τάξεις του Λυκείου και του Γυμνασίου.

Για τα πιο μικρά παιδιά θα δούμε ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας. Τα παιδιά κάτω των 11 ετών είναι κυρίως ασυμπτωματικά. Δεν γνωρίζουμε αν μεταφέρουν την νόσο. Μας απασχολεί το αν τα παιδιά μπορούν να κολλήσουν ευπαθείς ομάδες»

Αναφορικά με το αν μεταδίδουν τον ιό τα παιδιά: «Σήμερα έχει αλλάξει η εκτίμηση ότι τα παιδιά μεταδίδουν πολύ εύκολα τον ιό που γνωρίζαμε στην αρχή της πανδημίας. Όλα τα δεδομένα αλλάζουν. Όταν το αναπνευστικό δεν έχει προσβληθεί δεν μπορείς να μεταδώσεις τον ιό για παράδειγμα»

Παράλληλα τόνισε, ότι είναι έως τώρα είναι άγνωστη η αιτία που προκαλεί φλεγμονώδη νόσο στα παιδιά κι ερευνάται η σχέση του συνδρόμου με τον κορωνοϊό, σύνδρομο που όπως τόνισε η κυρία Γιαμαρέλλου ονομάζεται σύνδρομο Καβασάκι που δεν έχει συνδεθεί με τους κορωνοϊούς. 

Όσον αφορά στην προσέλευση των ιών, υπογράμμισε πως υπάρχουν πολλές θεωρίες μια έξ αυτών αναφέρει ότι «υπήρχαν στα δάση και με την ταραχή στο οικολογικό σύστημα, έφτασαν μέσω των ζώων, στον άνθρωπο» 

Τέλος, στο ζήτημα της θείας κοινωνίας η κύρια Γιαμαρέλλου ανέφερε πως «το θέμα δεν είναι επιστημονικό, είναι καθαρά θεολογικό» και κατέληξε πως «θα κοινωνήσω μόλις ανοίξουν οι εκκλησίες». 

Υγεία