Οικονομία

Χαρδούβελης στο MEGA: Η Ευρώπη κάνει πλέον το σωστό

24.04.2020 | 11:19 Eνσωμάτωση

Στην απόφαση των ηγετών της ΕΕ να ρίξουν χρήμα στην ευρωπαϊκή οικονομία χωρίς να επιβαρυνθεί το δημόσιο χρέος των χωρών που πλήττονται από την πανδημία του κορωνοϊού εστίασε ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης. 

Μιλώντας στο «MEGA Mag» ο καθηγητής Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς υπογράμμισε ότι σιγά σιγά η Ευρώπη κάνει το σωστό, ακολουθώντας το παράδειγμα των Ηνωμένων Πολιτειών που αποφάσισαν να ρίξουν στην οικονομία περισσότερα από 2 τρισ. δολάρια. 

«Έτσι θα μπορούσε να αποφευχθεί η ύφεση στην ΕΕ, που μπορεί να φτάσει και στο 15%» υπογράμμισε ο κ. Χαρδούβελης, τονίζοντας ότι το σημαντικό είναι ότι για τη βοήθεια αυτή δεν θα υπάρξει μνημόνιο.

«Τα χρήματα δεν θα είναι από τον ESM, όπως ήθελαν οι ισχυροί του Βορρά» συμπλήρωσε ο Γκίκας Χαρδούβελης, ξεκαθαρίζοντας ότι θα είναι επιχορηγήσεις και όχι δάνεια. 

Τέλος, ο πρώην υπουργός αναφέρθηκε και στην προσπάθεια των τραπεζών να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, υπογραμμίζοντας ότι για κάτι τέτοιο απαιτούνται και οι εγγυήσεις από το κράτος.