Στα "καυτά" θέματα της αγοράς εργασίας πέρασε... με το καλημέρα η συζήτηση των κοινωνικών εταίρων με την επιτροπή εμπειρογνωμόνων για τα εργασιακά, που θα προετοιμάσει τη διαπραγμάτευση στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης το φθινόπωρο. Οι δανειστές απαιτούν εδώ και τώρα ανατροπές-σοκ, με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο να δίνει το κλίμα με τη φράση "το ΔΝΤ θέλει ξανά αίμα".
Στα "καυτά" θέματα της αγοράς εργασίας πέρασε… με το καλημέρα η συζήτηση των κοινωνικών εταίρων με την επιτροπή εμπειρογνωμόνων για τα εργασιακά, που θα προετοιμάσει τη διαπραγμάτευση στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης το φθινόπωρο.
Οι δανειστές απαιτούν εδώ και τώρα ανατροπές-σοκ, με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο να δίνει το κλίμα με τη φράση "το ΔΝΤ θέλει ξανά αίμα".
Σαφές μήνυμα ότι η Ελλάδα χρειάζεται "θεσμική αναδιοργάνωση μιας ήδη ελαστικής αγοράς εργασίας και όχι την πλήρη ισοπέδωσή της" έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας από το βήμα της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο.
Κατά τη δεύτερη συνάντηση σήμερα στο υπουργείο Εργασίας της επιτροπής με εκπροσώπους των εργοδοτικών φορέων στο επίκεντρο βρέθηκαν οι συλλογικές συμβάσεις και όπως δήλωσε ο νομικός σύμβουλος της ΕΣΕΕ Αντώνης Μεγγουλης, όλοι οι φορείς ζήτησαν τον επαναπροσδιορισμό της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
Ωστόσο, σχετικά με τις τριετίες, μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων Γιάννης Κουκιάδης παραδέχτηκε ότι από το 2017 βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας προβλέπεται ενιαίος κατώτατος μισθός χωρίς τριετίες.
"Το ΔΝΤ θέλει ξανά αίμα. Θέλει ομαδικές απολύσεις, θέλει ακόμη μεγαλύτερη απορρύθμιση, θέλει με λίγα λόγια να μην έχουμε ένα πλαίσιο προστασίας για τους εργαζομένους, αλλά πλήρη και αρρύθμιστη λειτουργία της αγοράς" είπε σήμερα ο υπουργός Εργασίας μιλώντας στον ρ/σ Real FM, στέλνοντας το μήνυμα ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να δώσει "αίμα στα εργασιακά".
Οι δανειστές ζητούν:
Κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού. Το αν θα αφορά τους νεοπροσλαμβανόμενους ή τους ήδη εργαζόμενους είναι ακόμα υπό διαπραγμάτευση
Μείωση του κατώτατου μισθού από την 1η Ιανουαρίου του 2017 κάτω από τα 586€ -που είναι σήμερα- για όσους είναι άνω των 25 ετών, και κάτω από τα 510 για όσους είναι έως 25 ετών
Κατάργηση όλων των επιδομάτων
Αμετάβλητο μισθό σε όλο τον εργασιακό βίο. Δηλαδή ένας μισθωτός θα λαμβάνει χωρίς προσαυξήσεις και επιδόματα τον ίδιο μισθό κατά στην είσοδο και έξοδό του από την εργασία
Νομοθετημένο κατώτατο μισθό κατ' έτος, αλλά και δυνατότητα συνομολόγησης του κατώτατου μισθού ακόμα πιο κάτω από τις ατομικές συμβάσεις
Πλήρη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, κατάργηση των συνδικαλιστικών διατάξεων, αλλά και αλλαγή θεσμικού πλαισίου για τις απεργίες
Γενικευμένη ευελιξία της αγοράς εργασίας με επέκταση των νέων μορφών μικροεργασίας, όπως οι συμβάσεις λίγων ωρών, οι "λευκές" συμβάσεις και οι συμβάσεις μηδενικων ωρών.