Η βούληση των Ευρωπαίων για επίτευξη συμφωνίας με την Ελλάδα στο έκτακτο Eurogroup που θα συνεδριάσει τη Δευτέρα, φαίνεται πως είναι ισχυρή, δεδομένων των δηλώσεων που έχουν κάνει τις τελευταίες ημέρες ο Γάλλος πρόεδρος αλλά και αξιωματούχοι όπως ο Μοσκοβισί και ο Τουσκ.
Η βούληση των Ευρωπαίων για επίτευξη συμφωνίας με την Ελλάδα στο έκτακτο Eurogroup που θα συνεδριάσει τη Δευτέρα, φαίνεται πως είναι ισχυρή, δεδομένων των δηλώσεων που έχουν κάνει τις τελευταίες ημέρες ο Γάλλος πρόεδρος αλλά και αξιωματούχοι όπως ο Μοσκοβισί και ο Τουσκ.
Ωστόσο, όπως μεταδίδει ο Μανώλης Σπινθουράκης, σε τεχνοκρατικό επίπεδο επισημαίνεται πως είναι δύσκολο να υπάρξει συμφωνία στις 9 Μαΐου, καθώς θα πρέπει να εξισορροπηθούν οι δεσμεύσεις που θα αναλάβει η Ελλάδα αναφορικά με τα δημοσιονομικά της, τα επόμενα χρόνια, με εκείνες που πρέπει να αναλάβουν οι Ευρωπαίοι.
Δεδομένο είναι πάντως, ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης θα συζητηθεί για πρώτη φορά, μετά από το 2012, το ζήτημα του ελληνικού χρέους, με πηγές να αναφέρουν, σύμφωνα με τη Σοφία Δήμτσα ότι οι Ευρωπαίοι δεν θα αναλάβουν συγκεκριμένη δέσμευση.
Η κυβέρνηση θα εκπροσωπηθεί στο Eurogroup από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, με το διαπραγματευτικό “χαρτί” της ψήφισης των νομοσχεδίων για το ασφαλιστικό και το φορολογικό, που θα ψηφιστούν το Σαββατοκύριακο.
Βασικό "αγκάθι" στις διαπραγματεύσεις ελληνικής κυβέρνησης και δανειστών παραμένει το ζήτημα των προληπτικών μέτρων, καθώς η Αθήνα συζητά μόνο τη δημιουργία ενός αυτόματου "κόφτη" δαπανών, ενώ το ΔΝΤ πιέζει ώστε να νομοθετηθούν συγκεκριμένες ρυθμίσεις.
Σύμμαχος της Ελλάδας στην πορεία των συζητήσεων αναδεικνύεται για ακόμη μια φορά ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος διαμήνυσε μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου Στεφάν Λε Φολ ότι επιθυμεί την επίτευξη συμφωνίας στο Eurogroup της Δευτέρας.