Σε... αναμμένα κάρβουνα κάθονται ιδιοκτήτες, αλλά και έμποροι οχημάτων, μετά τις πληροφορίες περί πρότασης της κυβέρνησης προς τους δανειστές για αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στην αμόλυβδη, αλλά και αύξηση στα τέλη ταξινόμησης.
Σε… αναμμένα κάρβουνα κάθονται ιδιοκτήτες, αλλά και έμποροι οχημάτων, μετά τις πληροφορίες περί πρότασης της κυβέρνησης προς τους δανειστές για αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στην αμόλυβδη, αλλά και αύξηση στα τέλη ταξινόμησης.
Από την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στην αμόλυβδη, η ελληνική κυβέρνηση προσδοκά να βάλει στα ταμεία του κράτους περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Γιώργος Ασμάτογλου δηλώνει στην κάμερα του Mega ότι “η ιστορία έχει δείξει ότι όσες φορές έχει ανάβει ο ειδικός φόρος κατανάλωσης, έχουν μειωθεί οι πωλήσεις. Και έτσι, αυτά τα προσδοκώμενα έσοδα δεν μπαίνουν στα ταμεία του κράτους. Ενδεικτικά θα πούμε ότι αν σήμερα η βενζίνη έχει 1,37 ευρώ, με αυτές τις αυξήσεις θα φτάσει στο 1,5 ευρώ”.
“Φωτιές” άναψαν και οι δηλώσεις του Πάνου Σκουρλέτη στη Βουλή, ο οποίος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο γα αύξηση και στην τιμή του υγραερίου κίνησης.
“Έχω την εντύπωση ότι η αύξηση θα είναι τελείως απαράδεκτη”, αναφέρει ο πρόεδρος της Ένωσης εναλλακτικών καυσίμων ΙΧ Δημήτρης Λαγός. Εισαγωγείς και έμποροι αυτοκινήτων παρακολουθούν με αγωνία τις εξελίξεις, καθώς όπως λένε, η αύξηση των τελών ταξινόμησης θα οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη “βουτιά” τις πωλήσεις εισαγόμενων, καινούριων και μεταχειρισμένων, αυτοκινήτων.
“Πάγια θέση του Συνδέσμου μας είναι η κατάργηση του τέλους ταξινόμησης. Αυτό θα φέρει πολύ περισσότερα χρήματα στα κρατικά ταμεία και θα βοηθήσει πάρα πολύ και τους καταναλωτές και τον κλάδο”, τονίζει ο Κώστας Κυράτσος, Γενικός Γραμματέας Συνδέσμου Εμπόρων-Εισαγωγέων Αυτοκινήτων Ελλάδας.
Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Πάτσιος, γενικός διευθυντής Συνδέσμου Εισαγωγέων – Αντιπροσώπων, επισημαίνει πως “έχει εξαντληθεί η ελαστικότητα στο αυτοκίνητο, συνεπώς τυχόν επιβαρύνσεις θα φέρουν αντίθετα αποτελέσματα. Θα έχουμε δηλαδή μείωση εσόδων αντί για αύξηση”.