Δύο εισπρακτικά μέτρα άμεσης απόδοσης για να καλυφθεί το κενό της επόμενης διετίας έχει βάλει στο τραπέζι των συζητήσεων με τους εκπροσώπους των θεσμών η Αθήνα, την ώρα που οξύννεται η κόντρα με το ΔΝΤ με τελευταίο... επεισόδιο την εμπλοκή που έχει προκύψει στο φορολογικό.
Δύο εισπρακτικά μέτρα άμεσης απόδοσης για να καλυφθεί το κενό της επόμενης διετίας έχει βάλει στο τραπέζι των συζητήσεων με τους εκπροσώπους των θεσμών η Αθήνα, την ώρα που οξύννεται η κόντρα με το ΔΝΤ με τελευταίο… επεισόδιο την εμπλοκή που έχει προκύψει στο φορολογικό.
Τα μέτρα – φωτιά που προτείνει η Αθήνα για να κλείσει η "μαύρη τρύπα" είναι:
– Η αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα
Οι δανειστές δεν είναι αρνητικοί με την πρόταση αυτή, που έχει διαμορφωθεί στη βάση των χαμηλότερων λιανικών τιμών που ισχύουν στην Ελλάδα και προβλέψεων των αναλυτών ότι αυτές θα παραμείνουν για τα επόμενα χρόνια, παρότι υπάρχει προβληματισμός για το γεγονός ότι αυτές οι χαμηλές τιμές δεν τονώσει την κατανάλωση
– Η επιβολή ειδικού τέλους 1 τοις χιλίοις στις τραπεζικές συναλλαγές
Οι δανειστές απορρίπτουν κατηγορηματικά την πρόταση αυτή, την οποία όμως η ελληνική πλευρά επιμένει να κρατά στο τραπέζι καθώς φέρνει έσοδα της τάξης των περίπου 500 εκατ. ευρώ.
Στο μεταξύ, χάσμα χωρίζει την ελληνική πλευρά από το ΔΝΤ σε ό,τι αφορά τις συζητήσεις για το αφορολόγητο, αφού η Αθήνα εμφανίζεται διατεθειμένη να το ψαλιδίσει στις 9.000-9.100 ευρώ, που μεταφράζεται σε περίπου 100 ευρώ επιπλέον φόρο σε περίπου 2 εκατομμύρια φορολογούμενους με εισοδήματα έως 25.000 ευρώ, ενώ το ΔΝΤ επιμένει σε αφορολόγητο 7.000-8.000 ευρώ.
Με δήλωσή του από τις Βρυξέλλες αργά το απόγευμα, ο Αλέξης Τσίπρας άφησε σαφείς αιχμές κατά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, τονίζοντας για ακόμη μία φορά ότι η ελληνική κυβέρνηση θα τηρήσει πλήρως όσα συμφώνησε με τους εταίρους τον περασμένο Ιούλιο, υπογραμμίζοντας με έμφαση ότι "δεν θα κάνουμε τίποτε λιγότερο και τίποτε περισσότερο".
"Όσοι ζητούν περισσότερα θα κληθούν να δώσουν απαντήσεις για το αν το κάνουν γιατί έχουν επιχειρήματα ή αν το κάνουν γιατί έχουν άλλους στόχους και σκοπούς και θέλουν να εγκαταλείψουν την παρουσία τους στο πρόγραμμα", δήλωσε ο κ. Τσίπρας.
Είχε προηγηθεί το μεσημέρι μια πολύ σκληρή απάντηση κύκλων του ΥΠΟΙΚ, που εγκαλούσαν το ΔΝΤ ότι βάζει τρικλοποδιές στη διαπραγμάτευση, χαρακτηρίζοντας ως "παγκόσμια πρωτοτυπία" στην οικονομική πολιτική τους ισχυρισμούς στελεχών του Ταμείου.
"Τσεκούρι" στις επικουρικές
Την ίδια ώρα, "σφαγή" έως και 40% έρχεται στις υψηλότερες επικουρικές συντάξεις, αφού το υπουργείο Εργασίας φέρεται να δέχθηκε περικοπές ύψους 200 εκατ. ευρώ. Οι συγκεκριμένες περικοπές θα ξεκινούν από τα 170€ κλιμακωτά. Στόχος ωστόσο της κυβέρνησης ειναι το συνολικό εισόδημα των συνταξιούχων από κύριες και επικουρικές συντάξεις -μετά τις μειώσεις- να μην πέφτει κάτω από τα 1.400 ευρώ.
Η κυβέρνηση το μόνο που φαίνεται να κερδίζει είναι η αύξηση κατά 1% των εργοδοτικών εισφορών, κάτι που έως τώρα προσέκρουε στην αρνηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Η ελληνική πλευρά δεν εκανε πισω μονο στις επικουρικες, αλλα και στην εθνική σύνταξη. Αποδέχθηκε να χορηγειται ολοκληρη, δηλαδη 384 ευρω σε όσους έχουν πάνω από 20 χρονια ασφάλισης, ενώ μειωμένη κοντά στα 340 σε όσους έχουν 15 έτη.
Σκληρή μάχη δίνεται για το τελικό ύψος των κύριων συντάξεων, καθώς οι δανειστές θέλουν να μπουν για τα καλά στην πρέσα οι παροχές. Το άγριο μπρα- ντε- φερ επικεντρώνεται στα ποσοστά αναπλήρωσης, τα οποία και θα κρίνουν το τελικό ύψος των συντάξεων.