Στους εκπροσώπους των θεσμών παρέδωσε σήμερα η ελληνική πλευρά την πρότασή της για το φορολογικό που σύμφωνα με πληροφορίες, περιλαμβάνει τα σενάρια για τις κλίμακες, προβλέπει ανώτατο συντελεστή 50% -από 42% σήμερα-και πρόσθετη δημοσιονομική απόδοση τουλάχιστον 290 εκατομμύρια ευρώ.
Στους εκπροσώπους των θεσμών παρέδωσε σήμερα η ελληνική πλευρά τις προτάσεις της για το φορολογικό, το οποίο όχι μόνον δεν μένει εκτός συζήτησης αλλά τέθηκε και στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με το… καλησπέρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση της κυβέρνησης για τις αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων περιλαμβάνει τα σενάρια για τις κλίμακες, προβλέπει ανώτατο συντελεστή 50% -από 42% σήμερα-και πρόσθετη δημοσιονομική απόδοση τουλάχιστον 290 εκατομμύρια ευρώ.
Μάλιστα, σε αυτά τα σενάρια δεν προβλέπεται ενσωμάτωση της έκτακτης εισφοράς, που αποτελεί ρητή μνημονιακή δέσμευση, και μένει να φανεί πώς θα αντιδράσει το κουαρτέτο, το οποίο πάντως φέρεται ήδη να απέρριψε ανώτατο συντελεστή μεγαλύτερο του 50% που πρότεινε κατά πληροφορίες η ελληνική πλευρά.
Αναφορικά με τη φορολογία των αγροτών, από την ελληνική πλευρά δεν υπάρχει απάντηση σχετικά με το αν οι αλλαγές περιλαμβάνονται στην πρόταση. Οι ελεγκτές πάντως ζητούν να ψηφιστούν τώρα οι αυξήσεις στη φορολογία των αγροτών, με τον συντελεστή να αυξάνεται από το 13% στο 20% φέτος και στο 26% του χρόνου.
Το σίγουρο είναι ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε… Συμπληγάδες και είναι χαρακτηριστικό αυτό που έλεγε στέλεχος του οικονομικού επιτελείου χθες το βράδυ, ενώ συνεχιζόταν ακόμη η σύσκεψη με το κουαρτέτο, ότι είναι πολύ δύσκολο πολιτικά να χειριστεί η κυβέρνηση και το φορολογικό, με τους αγρότες και όχι μόνο στους δρόμους.
Σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό, οι δανειστές φέρονται να εξέφρασαν ήδη τις ενστάσεις τους για την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, που είναι το μέτρο που προτείνει η Αθήνα για να αποφευχθούν οι μειώσεις στις κύριες συντάξεις.
Οι δανειστές επιμένουν και στη μείωση των επικουρικών συντάξεων, μέσω της εφαρμογής της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, ενώ διαφωνούν και με το ύψος της εθνικής σύνταξης, για την οποία μάλιστα ζητούν να χορηγείται με εισοδηματικά κριτήρια, και μόνο σε όσους έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον 20 έτη εργασίας και όχι 15.
Ακόμα πιέζουν για χαμηλότερο ποσοστό αναπλήρωσης -ανατρέποντας πλήρως τον σχεδιασμό Κατρούγκαλου- και, φυσικά, για την κατάργηση του ΕΚΑΣ.
Αν και πληροφορίες από το στρατόπεδο της κυβέρνησης αναφέρουν πως στις σημερινές συζητήσεις δεν τέθηκε θέμα μείωσης των συντάξεων, διαφαίνεται αλλαγή στην κυβερνητική ρητορική και, από τη σιγουριά ότι δεν θα περικοπούν κύριες συντάξεις, γίνεται πλέον λόγος για πολύ σκληρή διαπραγμάτευση και για μάχες που θα δοθούν.