Λύση - "μπάλωμα" χαρακτηρίζουν παράγοντες της κτηματαγοράς το πόρισμα της Επιτροπής για τις αντικειμενικές αξίες, καθώς η διαφορά με τις εμπορικές τιμές παραμένει μεγάλη, διατηρώντας τις στρεβλώσεις που έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία πέντε χρόνια.
Λύση – "μπάλωμα" χαρακτηρίζουν παράγοντες της κτηματαγοράς το πόρισμα της Επιτροπής για τις αντικειμενικές αξίες, καθώς η διαφορά με τις εμπορικές τιμές παραμένει μεγάλη, διατηρώντας τις στρεβλώσεις που έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία πέντε χρόνια.
Συγκεκριμένα, η εισήγηση για "ψαλίδισμα" 20% κατά μέσο όρο στις αντικειμενικές αξίες του 2007 θεωρείται ότι αντιμετωπίζει το πρόβλημα επιδερμικά και ανακυκλώνει το πρόβλημα της φορολόγησης επί πλασματικών τιμών.
Ενδεικτικά από το 2007, που άλλαξαν για τελευταία φορά οι αντικειμενικές αξίες, οι εμπορικές τιμές στην Αθήνα έχουν μειωθεί κατά 43%, στη Θεσσαλονίκη κατά 44%, στις άλλες μεγάλες πόλεις της Ελλάδας κατά 37% και στις υπόλοιπες περιοχές κατά 34,5%.
Η Επιτροπή απέφυγε να εισηγηθεί αυξήσεις τιμών στις αποκαλούμενες "φτηνές" περιοχές, όπου οι Τιμές Ζώνης παραμένουν κατά κανόνα χαμηλότερες των εμπορικών. Αναντιστοιχία με την εικόνα της αγοράς καταγράφεται και σε άλλες περιοχές.
Για διαμέρισμα 100 τ.μ. στον Άλιμο, σήμερα η αντικειμενική αξία ορίζεται στις 285.000 ευρώ. Η νέα αξία, με βάση την εισήγηση της Επιτροπής, θα διαμορφωθεί στις 242.250 με 228.000 ευρώ, ωστόσο η τρέχουσα εμπορική αξία για ακίνητο 5ετίας δεν ξεπερνά τις 150.000 ευρώ.
Διαμέρισμα 150 τ.μ. στην Κηφισιά έχει σήμερα αντικειμενική αξία 600.000 ευρώ. Η νέα αξία του, αν υιοθετηθεί το πόρισμα της Επιτροπής, θα υποχωρήσει, μεν, στις 540.000 ευρώ, αλλά θα απέχει πολύ από τις 360.000 ευρώ που είναι η τρέχουσα εμπορική αξία για νεόδμητο ακίνητο.
Πάντως, τα δύσκολα για το υπουργείο Οικονομικών ξεκινάνε τώρα, καθώς θα πρέπει να τετραγωνίσει τον κύκλο, δηλαδή να προσαρμόσει στις νέες τιμές, το φόρο ακινήτων του 2016, ανακατανέμοντας πιο δίκαια τα βάρη, χωρίς όμως να διαταράξει τις ευαίσθητες ισορροπίες και χωρίς να επηρεάσει την εισπραξιμότητα του φόρου, ο οποίος πρέπει να αποδώσει ακριβώς όσα θα φέρει το 2015.
"Πρακτικό όφελος για τους φορολογούμενους δεν βλέπω κανένα ακόμη κι αν αλλάξουν οι αντικειμενικές αξίες. Αντίθετα έρχεται όλο και πιο κοντά ο φόβος ενός ακόμη πιο ληστρικού φόρου ακίνητης περιουσίας για την επόμενη χρονιά", δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ, Στράτος Παραδιάς.
Οι υπολογισμοί θα πρέπει να ξεκινήσουν από το δεδομένο ότι πρέπει να εισπραχθούν 2,650 δισ ευρώ.
Στο σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών παραμένει η πρόβλεψη ενός αφορολογήτου που δεν θα ξεπερνά τις 30.000 ευρώ και μόνο για την κύρια κατοικία, ενώ ο φόρος θα υπολογίζεται στο σύνολο της αξίας των ακινήτων με κλίμακα ανάλογη του ΦΑΠ και όχι ανά τετραγωνικό όπως γίνεται με τον ΕΝΦΙΑ.
Το μεγαλύτερο στοίχημα του οικονομικού επιτελείου είναι η μεταφορά βάρους στα ακριβότερα- μεγαλύτερα ακίνητα/ ιδιοκτησίες, ενώ θα εξαντληθούν όλες οι τεχνικές δυνατότητες για διεύρυνση της φορολογικής βάσης με τα ακίνητα που βρίσκονται στο εξωτερικό.