Σε εξέλιξη βρίσκεται στις Βρυξέλλες το πρόγραμμα των διαβουλεύσεων του πρωθυπουργού στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής της ΕΕ.
Σε εξέλιξη βρίσκεται στις Βρυξέλλες το πρόγραμμα των διαβουλεύσεων του πρωθυπουργού στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής της ΕΕ.
Αυτή την ώρα διεξάγεται συνάντηση κορυφής των οκτώ ευρωπαϊκών κρατών που βρίσκονται στο επίκεντρο της προσφυγικής κρίσης με την Τουρκία στο κτίριο της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Αυστρίας στην ΕΕ.
Αυτές οι χώρες έχουν διαμηνύσει ότι θα δείξουν μεγαλύτερη αλληλεγγύη με την πλευρά της Άγκυρας εφόσον και εκείνη δείξει έμπρακτα ότι τηρεί τις υποχρεώσεις της.
Στο επίκεντρο βρίσκεται η μετεγκατάσταση προσφύγων από την Τουρκία στον απόηχο της χθεσινής δήλωσης της Άγκελα Μέρκελ ότι η διαδικασία καθυστερεί καθώς η Ελλάδα και η Ιταλία έχει καθυστερήσει στη δημιουργία των hotspot και με τον Αλέξη Τσίπρα να επισημαίνει σε δική του δήλωση από τη Χίο ότι η Ελλάδα έκανε αυτό που μπορούσε τηρώντας τις δεσμεύσεις της και πως πλέον είναι η σειρά της ΕΕ να δράσει.
Ήδη ο πρωθυπουργός συνάντησε τον Αχμέτ Νταβούτογλου σε κεντρικό ξενοδοχείο της βελγικής πρωτεύουσας με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι ο κ. Τσίπρας μίλησε για ανάγκη κοινής συνεργασίας για τη μείωση των μεταναστευτικών και προσφυγικών και ταυτίστηκε με τον Τούρκο ομόλογό του στη σημασία νέας συνάντησης των δυο πλευρών είτε στη Θεσσαλονίκη είτε στην Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη.
"Θέλουμε μετρήσιμη μείωση στη ροή των μεταναστών"
"Διαπίστωσα χθες την πρόοδο στην κατασκευή των hotspots και είμαι σήμερα στις Βρυξέλλες για μια δύσκολη Σύνοδο, αλλά πρόκειται για μια σημαντική ευκαιρία να συναντηθούμε και να ανταλλάξουμε απόψεις. Όπως γνωρίζετε έχουμε ένα βεβαρημένο πρόγραμμα ελληνοτουρκικών επαφών για τους επόμενους τρεις μήνες", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.
Και πρόσθεσε: "Πρώτον, όσον αφορά τη συνεργασία μας με στόχο να μειωθούν οι προσφυγικές ροές και ιδίως οι μη προσφυγικές ροές (μεταναστευτικές). Το ζήτημα αυτό είναι ζωτικής σημασίας για την περιοχή μας, για την Ευρώπη και για τις ευρωτουρκικές σχέσεις. Ταυτόχρονα, έχουμε μια πολύ γεμάτη ατζέντα όσον αφορά τις διμερείς μας σχέσεις, τον ευρύτερο διάλογό μας στη βάση του διεθνούς δικαίου. Μια ατζέντα που είναι ακόμα πιο σημαντική δεδομένης της αυξανόμενης αστάθειας στην περιοχή μας. Ως εκ τούτου, εκτιμώ ότι είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι έχουμε ακόμα μια ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις".
Κυβερνητικοί αξιωματούχοι εξηγούσαν ότι τον τελευταίο μήνα μειώθηκαν οι προσφυγικές ροές αλλά αυξήθηκαν οι μεταναστευτικές. Για παράδειγμα 60-80 Μαροκινοί την ημέρα φθάνουν στα ελληνικά νησιά κάθε μέρα, ανέφεραν.
Δύσκολη συζήτηση στην ΕΕ με… φόντο τη "νέα Frontex"
Στη συνέχεια, ο Αλέξης Τσίπρας έχει συνάντηση με τον Ντέιβιντ Κάμερον και θα μεταβεί στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ. Η σύνοδος διεξάγεται -όπως μετέδωσε και ο Μανώλης Σπινθουράκης- υπό το φως της απροθυμίας πολλών κρατών της ΕΕ να δεχθούν πρόσφυγες ή μετανάστες είτε από την Τουρκία είτε από την Ελλάδα.
Οι συζητήσεις θα είναι έντονες καθώς έχει ήδη δει το φως της δημοσιότητας η πρόταση της Κομισιόν για μια "νέα Frontex" η οποία θα έχει το δικαίωμα μονομερούς παρέμβασης στα σύνορα ενός κράτους μέλους όταν κρίνουν ότι οι ροές λαμβάνουν επικίνδυνες διαστάσεις.