Μετά από απαίτηση των δανειστών "πάγωσε", σύμφωνα με τις πληροφορίες, το νομοσχέδιο για το παράλληλο πρόγραμμα που είχε κατατεθεί στη Βουλή και περιελάμβανε ρυθμίσεις υπέρ διαφόρων κατηγοριών εργαζομένων. Τι λέει η κυβέρνηση.
Μετά από απαίτηση των δανειστών "πάγωσε", σύμφωνα με τις πληροφορίες, το νομοσχέδιο για το παράλληλο πρόγραμμα που είχε κατατεθεί στη Βουλή και περιελάμβανε ρυθμίσεις υπέρ διαφόρων κατηγοριών εργαζομένων.
Όπως μετέδωσε η Σοφία Δήμτσα, οι δανειστές έκριναν ότι τουλάχιστον 10 με 15 εκ των μέτρων που περιλαμβάνονται στο παράλληλο πρόγραμμα είναι αντίθετα σε ρυθμίσεις των μνημονίων, ενώ υποστήριξαν ακόμη ότι το νομοσχέδιο δεν ήταν κοστολογημένο.
Πηγές των δανειστών ανέφεραν στο MEGA ότι ένα από τα μέτρα αυτά αφορά στο ωράριο των εργαζομένων στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, το οποίο με ρύθμιση του 2011 είχε αυξηθεί από 30 σε 40 ώρες και με διάταξη του νομοσχεδίου επανερχόταν στις 30 ώρες χωρίς να μειώνεται ο μισθός.
Ενδεικτικό του κλίματος είναι ότι ο επικεφαλής του EuroWorking Group, Τόμας Βίζερ, τηλεφώνησε στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη, προειδοποιώντας τον ότι αν δεν αποσυρθεί το νομοσχέδιο, θα θεωρηθεί μονομερής ενέργεια, κάτι που ενδεχομένως να μπλόκαρε και την τηλεδιάσκεψη του EWG για τη δόση του ενός δισ. ευρώ.
Ικανοποίηση στις Βρυξέλλες για την απόσυρση
Η απόφαση της κυβέρνησης να "παγώσει" το νομοσχέδιο και να το καταθέσει εκ νέου μετά τις γιορτές προκάλεσε ικανοποίηση στις Βρυξέλλες.
Συγκεκριμένα, στη συνεδρίαση του EuroWorking Group αποφασίστηκε να δοθεί το "πράσινο φως" για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ, με κάποιους αστερίσκους που αφορούν ωστόσο τυπικά ζητήματα που σχετίζονται με έκδοση κάποιων αποφάσεων.
Τι λέει η κυβέρνηση
Η κυβέρνηση, πάντως, σε ανακοίνωσή της δεν κάνει αναφορά σε παρέμβαση των θεσμών, ενώ ρίχνει την ευθύνη στην αντιπολίτευση, σημειώνοντας¨
"Μετά την χθεσινή ανεύθυνη στάση και την αποχώρηση τριών κομμάτων από τη κοινοβουλευτική διαδικασία, με την ανυπόστατη καταγγελία ότι δήθεν το νομοσχέδιο που κατατίθεται με επείγουσα διαδικασία επιβαρύνει δημοσιονομικά και εκτροχιάζει το προϋπολογισμό, δημιουργήθηκαν εξίσου ανυπόστατες εντυπώσεις με κίνδυνο να προκληθούν εμπόδια στην διαπραγμάτευση, αλλά και στο κυβερνητικό έργο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης".
Το Μαξίμου υποστηρίζει ακόμη ότι το νομοσχέδιο ποτέ δεν αποσύρθηκε και ότι ο πρόεδρος της Βουλής εισηγήθηκε στη Σύνοδο των Προέδρων τη συνέχιση της συζήτησης του νομοσχεδίου, με την κανονική διαδικασία που προβλέπεται από τον κανονισμό της Βουλής, στην αρχή του χρόνου.