Δύο φάσεις θα περιλαμβάνει, τελικά, η στρατηγική για τα "κόκκινα" δάνεια. Όπως προκύπτει κι από το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή αργά το βράδυ του Σαββάτου, τα δύσκολα -δηλαδή τα δάνεια των νοικοκυριών- παραπέφθηκαν στην πρώτη αξιολόγηση.
Δύο φάσεις θα περιλαμβάνει, τελικά, η στρατηγική για τα "κόκκινα" δάνεια. Όπως προκύπτει κι από το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή αργά το βράδυ του Σαββάτου, τα δύσκολα -δηλαδή τα δάνεια των νοικοκυριών- παραπέφθηκαν στην πρώτη αξιολόγηση.
Πλέον, το "στοίχημα" για την κυβέρνηση αλλά και την Τράπεζα της Ελλάδας, είναι να μην υπάρξουν παρατράγουδα κατά τη λειτουργία αυτών των εταιριών, που θα αγοράζουν και θα πουλάνε "κόκκινα" δάνεια.
Προς πώληση είναι όλα τα δάνεια που δεν εξυπηρετούνται για πάνω από 90 ημέρες, αλλά και δάνεια που εξυπηρετούνται, μαζί με "κόκκινα" του ίδιου δανειολήπτη. Το πλαίσιο αναστέλλεται ως τις 15 Φεβρουαρίου ειδικά για τα στεγαστικά Α΄ κατοικίας, τα καταναλωτικά και τα δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Η τράπεζα οφείλει να προειδοποιεί το δανειολήπτη 12 μήνες πριν από την πώληση του, με εξαίρεση τους μη συνεργάσιμους δανειολήπτες. Οι εταιρίες αυτές θα μπορούν να αναθέτουν σε εισπρακτικές εταιρίες το "ευαίσθητο" θέμα της ενημέρωσης των δανειοληπτών για τις οφειλές τους.
Όλες οι εταιρίες που θα λάβουν άδεια αγοράς "κόκκινων" δανείων θα πρέπει να δημοσιοποιηθούν από την Τράπεζα της Ελλάδας, η οποία θα ασκεί και την προβλεπόμενη εποπτεία.
Μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, ο Α. Τσίπρας εν όψει της δύσκολης διαπραγμάτευσης που θα γίνει το επόμενο δίμηνο, αναφέρθηκε στην ασπίδα προστασίας που υψώθηκε στο 65% των υπερχρεωμένων νοικοκυριών με στεγαστικό δάνειο.
Στο μεταξύ, ισόπαλη έληξε η μονομαχία για το νέο Μισθολόγιο στο Δημόσιο, καθώς ακόμα και στις περιπτώσεις που θα προκύπτουν τελικά ονομαστικές μειώσεις αποδοχών, αυτές θα "παγώνουν" με ασφαλιστικές δικλείδες.
Σύμφωνα με την εφημερίδα "Έθνος της Κυριακής", από εδώ και πέρα θα αποσυνδέονται οι βαθμοί των δημοσίων υπαλλήλων από το μισθό τους, ενώ θα ισχύσουν δύο ταχύτητες αυξήσεων: ανά τριετία για υπαλλήλους Υποχρεωτικής και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και ανά 2ετία για Τεχνολογικής και Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης.
Επιπλέον, "ξεπαγώνουν" μετά από 5 χρόνια οι μισθολογικές ωριμάνσεις ευνοώντας τους πιο νέους υπαλλήλους, ενώ συμφωνήθηκε να γίνονται πιο γρήγορα οι μισθολογικές ωριμάνσεις για τους "άριστους", δηλαδή τους υπαλλήλους με υψηλή απόδοση.
Μάλιστα, προκειμένου να προστατευθούν οι παλαιότεροι υπάλληλοι, θα ενεργοποιείται η προσωπική διαφορά, έτσι ώστε τελικά να μην υπάρξει καμία μείωση μισθού με την εφαρμογή των νέων κλιμακίων.
Αίσθηση προκαλεί η συνέντευξη του επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ στην εφημερίδα "Βήμα της Κυριακής", ο οποίος όχι μόνο δεν κρύβει τη δυσφορία του για τις δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων για το ρόλο του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, αλλά συν τοις άλλοις κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για GRexit.
"Η Ελλάδα συμφώνησε να εφαρμόσει ορισμένες αναγκαίες μεταρρυθμίσεις ώστε οι εταίροι της να παράσχουν τη χρηματοδότηση που είναι απαραίτητη και η χώρα να μπορέσει να επιστρέψει σε μια βιώσιμη οικονομική κατάσταση. Σε τελική ανάλυση, όμως, η πιθανότητα αυτή είναι πάντοτε υπαρκτή, εφόσον οι δεσμεύσεις ως μέλος της Νομισματικής Ένωσης δεν γίνουν σεβαστές", σημειώνει ο επικεφαλής του ESM.