Στο προεδρικό μέγαρο βρέθηκε νωρίτερα σήμερα ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αλ Σίσι για συνάντηση με τον Προκόπη Παυλόπουλο ενώ στις 15:00 θα διαβεί το κατώφλι του μεγάρου Μαξίμου για κατ' ιδίαν επαφή με τον Αλέξη Τσίπρα.
Στο προεδρικό μέγαρο βρέθηκε νωρίτερα σήμερα ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αλ Σίσι για συνάντηση με τον Προκόπη Παυλόπουλο ενώ στις 15:00 θα διαβεί το κατώφλι του μεγάρου Μαξίμου για κατ' ιδίαν επαφή με τον Αλέξη Τσίπρα.
Ο κ. Παυλόπουλος μίλησε με εγκωμιαστικά σχόλια για τον "σταθεροποιητικό ρόλο της Αιγύπτου στην ευρύτερη περιοχή" τονίζοντας ότι αυτός αφορά κυρίως στην προσπάθεια για να δοθεί ένα τέλος στον πόλεμο της Συρίας αλλά και στην αντιμετώπιση του προσφυγικού δράματος και των εγκληματιών τρομοκρατιών όπως είπε του ISIS.
Χαρακτήρισε το έργο της διώρυγας του Σουέζ "μνημειώδες" και αντάξιο της ιστορίας του αιγυπτιακού λαού ενώ εξήρε την τριμερή συνεργασία Ελλάδας, Αιγύπτου και Κύπρου που αφορά πολλά θέματα "και ιδίως την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης".
Ο κ. Παυλόπουλος έκανε μάλιστα λόγο για μάθημα που πρέπει να πάρει η Τουρκία από την συνεργασία αυτή την οποία χαρακτήρισε υποδειγματική διασαφηνίζοντας ότι η Ελλάδα δεν διεκδικεί από κανέναν τίποτα αλλά δεν πρόκειται να υποχωρήσει και σε θέματα που αφορούν στα εθνικά ζητήματα.
Από τη μεριά του, ο κ. Σίσι είπε ότι η σχέση φιλίας Ελλάδας – Αιγύπτου δεν έχει όρια και μπορεί να επεκταθεί ενώ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της Αιγύπτου για την υποστηρικτική θέση που λαμβάνει πάντα η Αθήνα στις αιγυπτιακές θέσεις εντός της ΕΕ.
Η Αίγυπτος, είπε, θέλει μεγαλύτερη συνεργασία σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς τόσο σε οικονομικό όσο ακόμα και σε στρατιωτικό επίπεδο, τονίζοντας ότι "αυτή η τρομοκρατία μας απειλεί όλους μας" και για την αντιμετώπισή της απαιτείται εντονότερη επικοινωνία.
Νωρίτερα, σήμερα ο πρόεδρος Αλ Σίσι κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη. Αύριο θα γίνει η τριμερής Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου.
Το γεγονός ότι ο κ. Αλ Σίσι συνοδεύεται από τους υπουργούς Εξωτερικών, Πετρελαίου και Ορυκτού Πλούτου αλλά και τον υπουργό Επενδύσεων δείχνει ότι το Κάιρο ενδιαφέρεται να συνεργαστεί με την Αθήνα για το πως θα εξάγει το φυσικό της αέριο προς την Ευρώπη αλλά και σε επενδύσεις όπως στα λιμάνια της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης.