Ξεκαθάρισμα βασικών εννοιών και εργαλείων πολιτικής στρατηγικής που αφορούν την αφομοίωση ή όχι και εγκατάσταση των ξένων στις δυτικές μεγαλουπόλεις, είναι η δηλωμένη επιδίωξη της ιστορικού και συγγραφέως Σώτης Τριανταφύλλου στο νέο της δοκίμιο για τις ανοιχτές κοινωνίες, Πλουραλισμός, Πολυπολιτισμικότητα, Ενσωμάτωση, Αφομοίωση (εκδ. Πατάκη).
Ξεκαθάρισμα βασικών εννοιών και εργαλείων πολιτικής στρατηγικής που αφορούν την αφομοίωση ή όχι και εγκατάσταση των ξένων στις δυτικές μεγαλουπόλεις, είναι η δηλωμένη επιδίωξη της ιστορικού και συγγραφέως Σώτης Τριανταφύλλου στο νέο της δοκίμιο για τις ανοιχτές κοινωνίες, "Πλουραλισμός, Πολυπολιτισμικότητα, Ενσωμάτωση, Αφομοίωση" (εκδ. Πατάκη).
«Πλουραλισμός και Πολυπολιτισμικότητα είναι έννοιες αντιθετικές και όχι συμπληρωματικές», λέει η συγγραφέας μιλώντας στο WebTV του Mega Γεγονότα και την Εριφύλη Μαρωνίτη.
«Είναι λάθος η πολυπολιτισμικότητα, όπως είναι λάθος κι αυτό που συμβαίνει στις πόλεις της Δύσης, να δεχόμαστε ανθρώπους με διαφορετικές κουλτούρες, θρησκείες, έθιμα και ήθη, χωρίς τη ρητή τους υποχρέωση να υπακούουν στους νόμους της χώρας στην οποία βρίσκονται».
Σε μια κουβέντα ενδιαφέρουσα και άκρως επίκαιρη, η Σώτη Τριανταφύλλου δοκιμάζει και αρνείται πολλούς αστικούς μύθους: ποιος ευθύνεται για την γκετοποίηση των μεταναστών στις μεγάλες πόλεις, πρέπει να λειτουργούν τζαμιά δίχως κανένα έλεγχο στο κήρυγμά τους;
«Στο πάγιο ερώτημα αν έκανε η κότα το αυγό ή το αυγό την κότα, υπάρχει απάντηση» επιμένει η ιστορικός και συγγραφέας, που συχνά ξεσηκώνει θύελλες με τις απόψεις της στα μέσα ενημέρωσης και στα social media. Αν την επηρεάζει;
«Δεν με ενοχλεί καθόλου, έχω αναπτύξει την αταραξία του Βούδα! Ωστόσο με απασχολεί το τι σημαίνει να μην μπορεί να αρθρωθεί μια διαφορετική άποψη. Να μην αναγνωρίζεται η προστιθέμενη αξία ενός ειδικού, που έχει εμβαθύνει και μελετήσει. Ένα είδος σεξισμού επίσης που εισπράττω. Το επιχείρημα του φύλου, αλλά και το επιχείρημα του σεξ».
Μοιράζοντας εδώ και πολλά χρόνια τη ζωή της μεταξύ Παρισιού και Αθήνας, η Σώτη Τριανταφύλλου δεν ήταν εκεί, στα τρομοκρατικά χτυπήματα, αλλά ετοιμάζεται γρήγορα να επιστρέψει.
«Θα επιστρέφω στο Παρίσι όσο μου επιτρέπεται», μας λέει, «γιατί μπορεί γρήγορα να γίνει φρούριο. Ο εχθρός, ξέρετε, είναι μέσα μας! Στην Ευρώπη. Απειλεί την ειρήνη και την κοινωνική συνοχή. Ανησυχώ εδώ και πολλά χρόνια…».
Εριφύλη Μαρωνίτη