Αποκλιμακώνεται η ένταση στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, μετά το φιάσκο των εκλογών και την ανάδειξη του Γιάννη Πλακιωτάκη στη μεταβατική προεδρία του κόμματος, ενώ εντείνονται οι διεργασίες για την ανάδειξη νέου προέδρου, με τα “στρατόπεδα” να μοιράζονται ανάμεσα σε αυτούς που ζητούν άμεσα εκλογές και εκείνους που καλούν να διεξαχθεί συνέδριο και ανάδειξη του νέου προέδρου την άνοιξη.
Αποκλιμακώνεται η ένταση στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, μετά το φιάσκο των εκλογών και την ανάδειξη του Γιάννη Πλακιωτάκη στη μεταβατική προεδρία του κόμματος, ενώ εντείνονται οι διεργασίες για την ανάδειξη νέου προέδρου, με τα “στρατόπεδα” να μοιράζονται ανάμεσα σε αυτούς που ζητούν άμεσα εκλογές και εκείνους που καλούν να διεξαχθεί συνέδριο και ανάδειξη του νέου προέδρου την άνοιξη.
Τα μέλη της ΚΕΦΕ, επικεφαλής της οποίας τέθηκε ο κ. Τραγάκης είναι σε αναζήτηση νέας εταιρείας, που στόχος είναι να βρεθεί μέχρι αύριο το βράδυ, ώστε οι εκλογές να γίνουν στις 13 Δεκεμβρίου. Στο εσωτερικό της ΝΔ είναι πολλές οι φωνές ανησυχίας για το αν θα μπορέσουν να γίνουν εκλογές, γι' αυτό το λόγο άλλωστε η ΚΕΦΕ εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να υπάρξει και Plan B , δηλαδή να γίνει προετοιμασία ώστε εάν οι εκλογές δεν μπορέσουν να γίνουν με ηλεκτρονικό τρόπο, να διεξαχθούν χειρόγραφα.
Σε καλό κλίμα η ΚΟ
Η χθεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος πραγματοποιήθηκε σε κατά γενική ομολογία καλό κλίμα, με πρωτοκλασάτα στελέχη να αναφέρουν ότι επρόκειτο για μια πολύ καλή στιγμή στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μετά από καιρό. Οι γαλάζιοι βουλευτές χωρίστηκαν σε δύο “στρατόπεδα”, χωρίς ωστόσο να υπάρξουν εντάσεις. Από τη μία πλευρά είναι εκείνοι οι βουλευτές που ζήτησαν να παγώσει τώρα η διαδικασία εκλογής προέδρου, να γίνει συνέδριο και προεγγραφή μελών και η εκλογή να διεξαχθεί την άνοιξη και από την άλλη πλευρά εκείνοι οι βουλευτές που καλούν να ξεκινήσει η διαδικασία της εκλογής το συντομότερο δυνατό. Η συνεδρίαση της ΚΟ έγινε με τρεις ηχηρές απουσίες, των κ. Σαμαρά, Καραμανλή και Μεϊμαράκη γεγονός που προκάλεσε τη δυσφορία πολλών βουλευτών.
Όπως μετέδωσε η Ράνια Τζίμα, ο Απόστολος Τζιτζικώστας, σε μία προσπάθεια εκτόνωσης της έντασης, ζήτησε συνάντηση των τεσσάρων υποψηφίων, μετά τη συνεδρίαση της ΚΟ κάτι όμως που δεν συνέβη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε να γίνουν εκλογές στις 13 Δεκεμβρίου και να οριστεί ένας κώδικας δεοντολογίας, ώστε να μην υπάρχουν προσωπικές αναφορές μεταξύ των τεσσάρων υποψηφίων ούτε σε προέδρους και πρώην πρωθυπουργούς. Ο Άδωνις Γεωργιάδης τόνισε ότι θα πρέπει να αξιοποιηθεί το παρόν χρονικό διάστημα, ώστε να πέσουν οι τόνοι και να ενισχυθεί η ενότητα. Ο Νίκος Δένδιας ζήτησε να παγώσει η διαδικασία και να γίνει συνέδριο, ώστε να εκλεγεί πρόεδρος τον Απρίλιο, ενώ ο μεταβατικός πρόεδρος της ΝΔ κ. Πλακιωτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τους κ. Σαμαρά και Καραμανλή και θα επιδιώξει συνάντηση μαζί τους, όπως και με τους τέσσερις υποψηφίους.
Οι αιχμές για νοθεία της Ν. Μπακογιάννη
Αίσθηση προκάλεσαν οι αιχμές που άφησε η Ντόρα Μπακογιάννη για νοθεία των εκλογών το 2009, χθες το βράδυ, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega και τις οποίες επανέλαβε στη συνεδρίαση της ΚΟ. Μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, η κ. Μπακογιάννη είπε χαρακτηριστικά πως όταν έπεσε το σύστημα άρχισαν να μετακινούνται τα πούλμαν από το ένα εκλογικό κέντρο στο άλλο, τόνισε πως η ΝΔ δεν αντέχει άλλο ρεζιλίκι και πρότεινε η διαδικασία να γίνει χειροκίνητα με τους καταλόγους του υπουργείου Εσωτερικών ανά δήμο.
Μιλώντας στο Mega, η βουλευτής της ΝΔ, είπε ότι στις εκλογές του 2009 έγιναν σημεία και τέρατα υπονοώντας σαφώς νοθεία στο αποτέλεσμα, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπήρξε σαμποτάζ της διαδικασίας και την προηγούμενη Κυριακή. “Δεν το αποκλείω”, απάντησε ερωτηθείσα σχετικά. “Το 2009 έπεσαν τα μηχανήματα τέσσερις ώρες, άρα εκείνη την ώρα έγιναν πράγματα και θάματα. Ενημέρωσα τώρα όλους τους υποψηφίους με τη σειρά και τους είπα για να μην ξανασυμβούν αυτά, παρακαλώ πολύ προσέξτε”, δήλωσε.
Στις αιχμές της Ντόρας Μπακογιάννη απάντησε ο Άδωνις Γεωργιάδης υπονοώντας ότι οι αναφορές της σχετίζονται με τις κακές σχέσεις που διατηρεί με τον Αντώνη Σαμαρά. “Ακόμα κι αν αυτό πιστεύει η κ. Μπακογιάννη, κατά τη γνώμη μου, δεν ήταν χθες η κατάλληλη στιγμή για να το πει. Διότι σε μια στιγμή που πρέπει να ρίξουμε τους τόνους δεν χρειάζεται να λέμε πράγματα που μπορεί να δημιουργήσουν νέες εντάσεις μεταξύ μας. Θα ήθελα να πω με σεβασμό στην κ. Μπακογιάννη ότι καμιά φορά 'το γινάτι βγάζει μάτι'. Ας πάμε παρακάτω τώρα”, τόνισε ο κ. Γεωργιάδης μιλώντας στην ΕΡΤ.
Στο εσωτερικό της ΝΔ, ωστόσο, προέκυψε και νέα αναστάτωση, όταν ο επικεφαλής της ΚΕΦΕ Ανδρέας Παπαμιμίκος δήλωσε κώλυμα να προεδρεύει της επιτροπής που προετοιμάζει τις εκλογές, υπονοώντας ότι βάσει του καταστατικού του κόμματος, εκείνος θα έπρεπε να είναι ο πρόεδρος της ΝΔ μετά την παραίτηση Μεϊμαράκη.
Αίσθηση προκάλεσε και η δήλωση του πρώην υπουργού δικαιοσύνης Χαράλαμπου Αθανασίου, ο οποίος σε δηλώσεις του στήριξε τη θέση του Ανδρέα Παπαμιμίκου. “Η δυνατότητα σύμφωνα με το καταστατικό να ορίζονται αντιπρόεδροι του κόμματος γίνονται μόνο από τον εκλεγμένο πρόεδρο. Έχω την αίσθηση, και το λέω με επιφύλαξη γιατί πρέπει να φρεσκάρω τις διατάξεις, ότι δεν μπορεί ο κ. Μεϊμαράκης να ορίσει αντιπρόεδρο. Σε μια τέτοια περίπτωση αναιρείται η διάταξη του καταστατικού που λέει ότι αν δεν υπάρχουν αντιπρόεδροι καθήκοντα προέδρου ασκεί ο γενικός γραμματέας”, ανέφερε ο κ. Αθανασίου προσερχόμενος χθες στη Βουλή.
Οι υποψήφιοι πρόεδροι της Ν.Δ πάντως στρέφουν πλέον το βλέμμα τους στην επόμενη ημέρα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε να προχωρήσει η διαδικασία το συντομότερο δυνατό, θέση που διατύπωσε και στην ΚΟ ζητώντας να γίνουν οι εκλογές στις 13 Δεκεμβρίου προκειμένου να σηματοδοτηθεί η επανεκκίνηση.
“Οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου προέδρου της ΝΔ θα προχωρήσουν το συντομότερο δυνατό και καλώ και πάλι όλες και όλους τους φίλους να συμμετέχουν μαζικά σε αυτή την εκλογή διότι μόνο η μαζική συμμετοχή θα μπορεί να επουλώσει το μεγάλο τραύμα το οποίο άνοιξε στη ΝΔ το φιάσκο της περασμένης Κυριακής”, δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.