Κίνηση για να δημιουργηθούν προϋποθέσεις εθνικής συνεννόησης κάνει ο πρωθυπουργός που με συνέντευξή του στο Έθνος της Κυριακής προσκαλεί τους πολιτικούς αρχηγούς να συμφωνήσουν στα μεγάλα θέματα γιατί όπως λέει οι ριζικές μεταρρυθμίσεις απαιτούν ευρύτερες συναινέσεις.
Κίνηση για να δημιουργηθούν προϋποθέσεις εθνικής συνεννόησης κάνει ο πρωθυπουργός που με συνέντευξή του στο Έθνος της Κυριακής προσκαλεί τους πολιτικούς αρχηγούς να συμφωνήσουν στα μεγάλα θέματα γιατί όπως λέει οι ριζικές μεταρρυθμίσεις απαιτούν ευρύτερες συναινέσεις.
"Θα είναι κέρδος για όλους μας, αν αντί για ανταλλαγές πολιτικών πυροτεχνημάτων πάμε σε έναν διάλογο ουσίας με επιχειρήματα, ακόμα και με διαφωνίες. Έτσι προχωράει η δημοκρατία. Αυτό είναι θέση αρχής, δεν είναι αδυναμία. Θα το επιδιώξουμε, ελπίζουμε να ανταποκριθούν. Αν πάλι όχι, δεν θα τους περιμένους. Μπορούμε και μόνοι μας", είπε.
Η αλλαγή στρατηγικής από τον Αλέξη Τσίπρα κρίθηκε αναγκαία γιατί στο μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να υπάρξουν νέες απώλειες βουλευτών στις επόμενες κρίσιμες ψηφοφορίες, όπως το ασφαλιστικό.
Στην αντιπολίτευση πάντως υπήρξε από την αρχή αρνητική στάση. Στη ΝΔ τονίζουν ότι δεν συναινούν στην καταστροφική πολιτική που ακολουθεί ο κ. Τσίπρας.
"Δεν ξέρω αν είναι πανικός ή θράσος ή συνδυασμός και των δυο", είπε η βουλευτής της ΝΔ, Σοφία Βούλτεψη τονίζοντας ότι ο πρωθυπουργός πήγε στον ΠτΔ και του είπε κάτι "που ξεδιάντροπα πέρυσι έλεγε ακριβώς το αντίθετο, έλεγε δεν θα ψηφίσω κανέναν πρόεδρο Δημοκρατίας για να γίνουν εκλογές".
Στο ΠΑΣΟΚ αλλά και στο Ποτάμι επισημαίνουν ότι αν σε αυτή την προσπάθεια δεν μετέχουν όλα τα κόμματα δεν θα μπορέσει η χώρα να τα καταφέρει.
"Εθνικό σχέδιο, προοδευτική, προγραμματική συμφωνία, αλλαγή του εκλογικού συστήματος και κυβέρνηση με συμμετοχή όλων των δυνάμεων που πιστεύουν στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Όσοι ονειρεύονται διχαστικά για τους Έλληνες μέτωπα, είτε δήθεν προοδευτικά, είτε δήθεν ευρωπαϊκά, να μην υπολογίζουν σε εμάς", ανέφερε η Φώφη Γεννηματά.
"Τι λέει στην πραγματικότητα ο κ.Τσίπρας; Ψηφίστε το Ασφαλιστικό που είναι το δυσκολότερο όλων, γράψτε κάποια έκθεση ιδεών για την Παιδεία, συζητήστε για το Σύνταγμα που αφορά την επόμενη τετραετία και αφήστε με να κυβερνήσω. Δώστε μου χρόνο να εδραιώσω το καθεστώς μου", σημείωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης.
Στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ πάντως υπάρχουν βουλευτές αλλά και κυβερνητικά στελέχη -όπως η υφυπουργός Βιομηχανίας Θ. Τζάκρη- που θεωρούν ότι η κυβέρνηση είναι σταθερή και δεν έχει ανάγκη να συνεργαστεί με άλλα κόμματα.
Αίσθηση προκάλεσε ότι η κ. Τζάκρη τάχθηκε κατά των κινητοποιήσεων για να μπορέσει η κυβέρνηση να δουλέψει.
"Αυτή η κυβέρνηση είναι κυβέρνηση τετραετίας, είναι μια κυβέρνηση σταθερή", είπε στην εκπομπή "MEGA Σαββατοκύριακο" τονίζοντας ότι δεν ξέρει τι θα προσδώσει η παρουσία της Φώφης Γεννηματά. Όπως τόνισε η ανάπτυξη στη χώρα δεν έρχεται "ούτε με πορείες, ούτε με επαναστικές ιδέες, ούτε με θεωρήσεις πολιτικής ατάκας, ούτε με την Κωνσταντοπούλου και τον Λαφάζανη στην πρώτη γραμμή, αυτές οι πορείες οδηγούν εκτός του ευρωπαϊκού πλαισίου".