Την ανάγκη να είναι αποτελεσματική η κυβέρνηση στην ανάδειξη του ανθρώπινου προσώπου της Ελλάδας σε όλη την Ευρώπη αναφορικά με το προσφυγικό επισήμανε κατά την εισήγησή του στη σύσκεψη για το θέμα στο μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι θα χρειαστεί να απαλυνθεί η "πληγή" του μεγάλου βάρους που σηκώνουν οι τοπικές κοινωνίες στα νησιά.
Την ανάγκη να είναι αποτελεσματική η κυβέρνηση στην ανάδειξη του ανθρώπινου προσώπου της Ελλάδας σε όλη την Ευρώπη αναφορικά με το προσφυγικό επισήμανε κατά την εισήγησή του στη σύσκεψη για το θέμα στο μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι θα χρειαστεί να απαλυνθεί η "πληγή" του μεγάλου βάρους που σηκώνουν οι τοπικές κοινωνίες στα νησιά.
"Σας κάλεσα για να σας ενημερώσω για τις πρωτοβουλίες που αναλάβαμε, για τις διεκδικήσεις σε ευρωπαϊκο επίπεδο αλλά και για να ενημερωθώ για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζετε στις τοπικές κοινωνίες, τα νησιά, για να δούμε πως θα μπορέσουμε ενώνοντας δυνάμεις να διευκολύνουμε, να αντιμετωπίσουμε προβλήματα, να παρακάμψουμε γραφειοκρατίες πολλές φορές που είναι εμπόδια στις προθέσεις μας και να δούμε με ποιον τρόπο θα μπορέσουμε να είμαστε αποτελεσματικοί στην υποχρέωσή μας να δείξουμε το ανθρώπινο πρόσωπο της πατρίδας μας, του λαού μας, σε όλη την Ευρώπη", είπε ο πρωθυπουργός.
Και συνέχισε: "Αλλά και για να αναδείξουμε το ανθρώπινο πρόσωπο της Ευρώπης απέναντι σε μια κρίση ανθρωπιστική και ταυτόχρονα να προετοιμαστούμε ώστε η πληγή αυτή να εξαλειφθεί είναι δύσκολο, αλλά να την απαλύνουμε γιατί τα νησιά σας, οι τοπικές κοινωνίες εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα έχουν ένα βάρος πολύ μεγάλο".
Ο κ. Τσίπρας είπε ότι η πολιτεία αιφνιδιάστηκε και αναγνώρισε ότι μεγάλο βάρος το σήκωσαν οι τοπικές κοινωνίες στα νησιά και σκοπός της συνάντησης είναι να φανεί πως μπορεί να βοηθηθούν δεδομένης της οικονομικής κρίσης που διέρχεται η χώρα. "Να συντονίσουμε δυνάμεις πάνω στον κοινό σκοπό και από την πλευρά μας να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να διευκολύνουμε τις προσπάθειες αλλά και να διεκδικήσουμε τη δυνατότητα εφόσον το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό και όχι ελληνικό, να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα και να βρούμε λύσεις και να διεκδικήσουμε την υποστήριξη".
Στη σύσκεψη που έχει ευρεία σύνθεση παραβρίσκονται οι περιφερειάρχες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, οι δήμαρχοι Λέσβου, Σάμου, Κω, Λέρου και Χίου, αλλά και οι μητροπολίτες των νησιών αυτών. Συμμέχουν επίσης ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος, αλλά και ο υπουργός Εσωτερικών, Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης, και η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη.
Η Αθήνα ζητά τον καλύτερο δυνατό συντονισμό μεταξύ των τομέων αυτών ώστε να αντιμετωπιστεί το προσφυγικό με ανθρωποκεντρική προσέγγιση.
Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γ. Μουζάλας μιλώντας το πρωί στον ρ/σ Alpha ανέφερε ότι οι ελληνοτουρκικές περιπολίες δεν έχουν να βοηθήσουν σε κάτι και πως η Ευρώπη βοηθάει πολύ λιγότερο από αυτό που χρειάζεται. Απάντησε εμμέσως και στον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ που χθες είπε ότι δεν πρέπει να γίνεται τσακωμός για 10 χιλιόμετρα θαλασσίου πλάτους.
"Είχα π.χ. προτείνει και αντιμετώπισα μεγάλες αντιδράσεις, Έλληνες και Τούρκοι να διαθέσουν μια κοινή ακτοφυλακή μεταξύ της Τουρκίας και των ελληνικών νησιών. Οι Τούρκοι συμφωνούν, οι Έλληνες όχι. Πού ζούμε; Το θέμα είναι ότι πρέπει να τσακωνόμαστε τώρα για 10 χιλιόμετρα θαλάσσιου πλάτους, ποιος είναι πού και για ποιο πράγμα αρμόδιος ή να σώσουμε ανθρώπινες ζωές;", ανέφερε ο πρόεδρος της Κομισιόν.
Αναφορικά με τις δηλώσεις Γιούνκερ, στην κυβέρνηση τις υποδέχθηκαν ως δυσάρεστη έκπληξη καθώς φαίνεται ότι ένας κορυφαίος Ευρωπαίος αξιωματούχος δεν αναγνωρίζει την ευαισθησία που έχει η Ελλάδα σε σχέση με συγκεκριμένους γείτονες σε θέματα εθνικής κυριαρχίας.
Κυβερνητικοί αξιωματούχοι μάλιστα τόνιζαν με νόημα ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει μιλήσει παρά για συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και όχι για κοινές περιπολίες στο Αιγαίο.
Όλα τα θέματα θα τεθούν στη σύνοδο κορυφής της Βαλέτας για το προσφυγικό ενώ δεν αποκλείεται να συζητηθεί και μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε τηλεφωνική μεταξύ τους επικοινωνία που θα περιστραφεί βέβαια κυρίως στη διαπραγμάτευση για τα προαπαιτούμενα.