Δεν κάνει καλό στην υπόθεση της γενοκτονίας των Ποντίων το γεγονός ότι το θέμα "σηκώθηκε" τόσο πολύ από την αντιπολίτευση ανέφερε στην "Κοινωνία Ώρα MEGA" ο υφυπουργός των Εξωτερικών, Γ. Αμανατίδης που παραδέχθηκε ωστόσο ότι μπορεί να έγιναν ατυχείς χειρισμοί.
Δεν κάνει καλό στην υπόθεση της γενοκτονίας των Ποντίων το γεγονός ότι το θέμα "σηκώθηκε" τόσο πολύ από την αντιπολίτευση ανέφερε στην "Κοινωνία Ώρα MEGA" ο υφυπουργός των Εξωτερικών, Γ. Αμανατίδης που παραδέχθηκε ωστόσο ότι μπορεί να έγιναν ατυχείς χειρισμοί.
"Η κυβέρνηση έχει εκφραστεί και με τη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου στις 19 Μαΐου, στους χαιρετισμούς στις επετείους της μνήμης της γενοκτονίας των Ποντίων με τους χαιρετισμούς τόσο του κόμματός μας όσο και τη συμμετοχή μας, όπως επίσης και για τους μικρασιάτες. Είναι ξεκάθαρη η θέση της κυβέρνησης", είπε.
Και πρόσθεσε: "Οποιαδήποτε άλλη περισσότερη συζήτηση επάνω στην εκφρασμένη θέση της κυβέρνησης νομίζω ότι έχει άλλους σκοπούς και σκοπιμότητες. Κατανοώ την ευαισθησία ωστόσο ένα τέτοιο θέμα εθνικό θέλει προσεκτικούς χειρισμούς, μπορεί να έγιναν ατυχείς χειρισμοί, είναι προσωπική άποψη του κ. Φίλη, ωστόσο όταν σηκώνεται ένα τέτοιο θέμα σε τέτοιο βαθμό για μικροπολιτικούς λόγους νομίζω ότι αυτό δεν κάνει συνολικά καλό στην ίδια την υπόθεση".
Απαντώντας στον κ. Αμανατίδη, ο Μάκης Βορίδης από τη ΝΔ εκτίμησε ότι ο κ. Φίλης "δεν είναι ένα περιφερειακό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που κάτι είπε, είναι υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, είναι μέλος της κυβέρνησης".
"Η θέση την οποία διατύπωσε εκτός και αν δεν έχει συναίσθηση του ρόλου του του θεσμικού και του βάρους του του πολιτικού, επομένως, η θέση που διατυπώνει η οποία έρχεται σε ευθεία σύγκρουση με νομοθεσία. Δεν υπάρχει θέμα επιστημονικών απόψεων, αλλά εκφρασμένη θέση της ελληνικής πολιτείας, ψηφίστηκε από το κοινοβούλιο και από ο,τι ακούω και από τον κ. Αμανατίδη τώρα, αυτό έρχεται και σε σύγκρουση και με τη γραμμή του κόμματός του στο θέμα αυτό. Ελπίζω και σε σχέση με τη θέση της κυβέρνησης, αν και από την κυβέρνηση επίσημα δεν έχω ακούσει κάτι", ανέφερε.
Εξέφρασε μάλιστα την απορία για το έαν τίθεται ζήτημα για την παραμονή του κ. Φίλη στην κυβέρνηση, κάνοντας έκκληση για την παραίτησή του.
"Λέει κάτι τόσο χοντρό ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, θίγει κατάφορα την ιστορική μνήμη των Ποντίων, θίγει έναν ελληνικό νόμο, θίγει κατά πως ακούω σε ένα πολύ ευαίσθητο ζήτημα τη θέση της κυβέρνησης και δεν τίθεται πολιτικό θέμα; Αυτό τότε μετατρέπεται σε πρόβλημα της κυβέρνησης. Δεν είναι πρόβλημα του κ. Φίλη. Η έκκλησή μου είναι να παραιτηθεί ο κ. Φίλης από την κυβέρνηση ή αλλιώς να τον παραιτήσει ο πρωθυπουργός και θα δείτε πως πέφτουν οι τόνοι στο δευτερόλεπτο", ήταν η χαρακτηριστική του τοποθέτηση.
O κ. Βορίδης αργότερα το μεσημέρι σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση για το εάν μετά τα όσα είπε ο κ. Φίλης σκοπεύει να τον απομακρύνει από τον υπουργικό θώκο.
Αντιδράσεις και από κόμματα στη Βουλή
Και στη Βουλή όμως σήμερα συνεχίστηκαν οι αντιδράσεις από τα έδρανα κυρίως της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
"Βλέπουμε δυστυχώς την εμπλοκή κάποιων μαθητευόμενων μάγων σε κρίσιμα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, τα οποία αγγίζουν ακόμα και τις πιο ευαίσθητες χορδές όλων των Ελλήνων και ιδιαίτερα των Ελλήνων από τον Πόντο. Θα ήθελα λοιπόν να αποδοκιμαστεί ξεκάθαρα από την κυβέρνηση και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό η αναφορά του κ. Φίλη", είπε ο κ. Σκρέκας.
"Η θέση της πολιτείας είναι δεδομένη ότι η θέση της Βουλής είναι δεδομένη και της κυβέρνησης εντούτοις είναι μεμπτό νομίζω από την πλευρά βουλευτών να αμφισβητείται ο επιστημονικός διάλογος που γίνεται, θα συνεχίσει να γίνεται και καλό είναι να γίνεται", είπε ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Σταθάκης.
"Εμείς δεν αναφερθήκαμε σε κάποιον επιστήμονα, έφερε το θέμα ως μη όφειλε – άλλα είναι τα θέματά του- ο υπουργός Παιδείας, και αυτό ενεργοποίησε τον δικό μας κοινοβουλευτικό λόγο και ζητάμε και από εσάς την καταδίκη του", ανέφερε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός Παιδείας, Ανδρέας Λοβέρδος.
Ο Βασίλης Κόκκαλη των ΑΝΕΛ χαρακτήρισε "τουλάχιστον ατυχέστατη" τη δήλωση Φίλη, πρόσθεσε όμως ότι η κυβέρνηση τοποθετήθηκε και δεν τίθεται θέμα αναγνώρισης γενοκτονίας.
"Υπάρχει αποδεκτός ορισμός από τον ΟΗΕ, η Βουλή πήρε μια θέση πολιτική σε σχέση με το ψήφισμα για τη γενοκτονία των Ποντίων, δε νομίζουμε ότι οι υπουργοί της κυβέρνησης χρειάζεται να ασχολούνται επί παντός επιστητού ας ασχοληθούν επιτέλους με τα θέματα των υπουργείων τους", σημείωσε ο Χάρης Θεοχάρης από το Ποτάμι.
"Βουλευτές της Χρυσής Αυγής μάλιστα ποντιακής και μικρασιατικής καταγωγής θα μηνύσουν τον ανιστόρητο και προκλητικό κ. Φίλη που ο πολιτικός του παχυδερμισμός τον οδηγεί σε εγκλήματα κατά της ιστορικής μνήμης", σημείωσε ο Χρήστος Παππάς από τη Χρυσή Αυγή.
"Αποτελεί τουλάχιστον πρόκληση τα παιδιά των ναζιστών, ιδεολογικοί απόγονοι της ναζιστικής θεωρίας που αποτελεί το ιδεολογικό κέλυφος των δράσεων και των κινήσεων γενοκτονίας, σήμερα να γίνονται τιμητές της γενοκτονίας των Ποντίων", σημείωσε ο κ. Καραθανασόπουλος από το ΚΚΕ.
"Θεωρούμε απαράδεκτο να γίνονται δηλώσεις τέτοιου περιεχομένου για ανθρώπους που έχουν θυσιαστεί για τον ελληνικό λαό όπως είναι οι Πόντιοι και είναι αναγνωρισμένο από όλους, παρακαλούμε να ανακαλέσει ο υπουργός και να τοποθετηθεί η κυβέρνηση", είπε από τη μεριά του ο Μ. Γεωργιάδης από την Ένωση Κεντρώων.