Τουλάχιστον τρία σενάρια επεξεργάζονται οι επιτελείς του υπουργείου Εργασίας ώστε να εξασφαλιστούν οι απαραίτητοι πόροι και να μην γίνουν περικοπές στις συντάξεις που είναι κάτω από τα 1.000 ευρώ.
Τουλάχιστον τρία σενάρια επεξεργάζονται οι επιτελείς του υπουργείου Εργασίας ώστε να εξασφαλιστούν οι απαραίτητοι πόροι και να μην γίνουν περικοπές στις συντάξεις που είναι κάτω από τα 1.000 ευρώ.
Η πρώτη εκδοχή προβλέπει αύξηση των εργοδοτικών εισφορών καθώς μόνο για το ΙΚΑ οι εργατικές και εργοδοτικές εισφορές μειώθηκαν τα τελευταία χρόνια κατά 5% με αποτέλεσμα να υπάρχουν απώλειες της τάξης του 1 δισ. ευρώ από τα ταμεία του Οργανισμού.
Με βάση το σκεπτικό αυτό στα ταμεία του ΙΚΑ θα έμπαιναν περίπου 700 εκατ. ευρώ ανά έτος. Στο δεύτερο σενάριο προβλέπεται η επιβολή ενός νέου έκτακτου φόρου στα εισοδήματα ή μιας εισφοράς που θα χρηματοδοτεί άμεσα τα ασφαλιστικά ταμεία.
Η τρίτη λύση που προτείνεται είναι η μεταφορά μέρους των εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Το ενδεχόμενο αύξησης των εργοδοτικών εισφορών βρίσκει αντίθετους τους δανειστές ήδη από το καλοκαίρι, ενώ αντίθετοι είναι και οι κοινωνικοί εταίροι. Σίγουρη θεωρείται η μείωση των συντάξεων πάνω από τα 1.000 ευρώ, που κατά περίπτωση δεν αποκλείεται να ξεπεράσει το 20%, ενώ για τον υπολογισμό τους θα παίξει ρόλο το ποσοστό αναπλήρωσης, που αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 45% έως 55%.
Ο εργατολόγος Αλέξης Μητρόπουλος, εκτιμά για τις συντάξεις: "Συντάξεις κάτω των 1.000 ευρώ θα μειωθούν τουλάχιστον 30%. Για πρώτη φορά στήνει στον τοίχο του απόκληρους του ασφαλιστικού. Κάτι που δεν έκανε ούτε η Θάτσερ".
Από την πλευρά της η βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Εύη Χριστοφιλοπούλου, αναφέρει: "Δεν αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση ότι η περαιτέρω αύξηση των εισφορών θα έχει καταστροφικά αποτελέσματα ειδικά για τις μικρομεσαίες επιχειρησείς;"
Το Ποτάμι αναφέρει σε ανακοίνωσή του: "Είναι βέβαιο πως αντί η αύξηση των εισφορών να σώσει τις συντάξεις θα μειώσει τις θέσεις εργασίας με αποτέλεσμα νέες ζημιές για τα ασφαλιστικά ταμεία".