Περίπου 1,5 δισ. ευρώ πρέπει να βρει μέσα σε δέκα ημέρες η κυβέρνηση για να καλύψει το κενό στο ασφαλιστικό για το 2015 και το 2016.
Περίπου 1,5 δισ. ευρώ πρέπει να βρει μέσα σε δέκα ημέρες η κυβέρνηση για να καλύψει το κενό στο ασφαλιστικό για το 2015 και το 2016.
Την ίδια στιγμή ο πρωθυπουργός πήρε αποστάσεις από το πόρισμα της επιτροπής σοφών λέγοντας ότι δεν είναι δεσμευτικό για την κυβέρνηση. Ορισμένοι υπουργοί έχουν επικρίνει μάλιστα τον Γ. Κατρούγκαλο για νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση των προτάσεων της επιτροπής.
Μετά την κριτική ο Γ. Κατρούγκαλος έκανε στροφή και μιλώντας στον ΑΝΤ1 για σουηδικό μοντέλο τόνισε:
"Θέλουμε να σώσουμε τις επικουρικές, θέλουμε να σώσουμε το σύνολο των συντάξεων που παίρνει κάποιος συνταξιούχος σήμερα σαν άθροισμα της κύριας και της επικουρικής. Αντιμετωπίζουμε δηλαδή το εισόδημα του συνταξιούχου όπως προκύπτει από την κύρια και την επικουρική σαν ενιαίο σύνολο".
Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση επιχειρεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και τονίζει σε κάθε τόνο πως οι επικουρικές συντάξεις δεν καταργούνται αλλά ενσωματώνονται στις κύριες συντάξεις. Ωστόσο με βάση το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας, προβλέπεται η ενσωμάτωση με ταυτόχρονη περικοπή.
Ο υπουργός Εργασίας ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχουν νούμερα και ποσοστά για τις περικοπές στις συντάξεις. Σε κάθε περίπτωση πάντως οι εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία υπολογίζουν ότι θα χαθούν μια έως και δύο συντάξεις τον χρόνο.
Οι χαμένοι θα είναι σίγουρα όσοι εισπράττουν κύριες και επικουρικές με άθροισμα πάνω από 1000 ευρώ, όσοι πήραν σύνταξη με υψηλή αναπλήρωση 90% και πάνω (πχ από ΔΕΚΟ) και όσοι παίρνουν τρεις και τέσσερις συντάξεις.