Καθήκοντα πρωθυπουργού ανέλαβε εκ νέου, μετά από ένα διάλειμμα σχεδόν ενός μήνα, ο Αλέξης Τσίπρας, επιστρέφοντας στο Μέγαρο Μαξίμου, αφότου ορκίστηκε, με πολιτικό όρκο, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.
Καθήκοντα πρωθυπουργού ανέλαβε εκ νέου, μετά από ένα διάλειμμα σχεδόν ενός μήνα, ο Αλέξης Τσίπρας, επιστρέφοντας στο Μέγαρο Μαξίμου, αφότου ορκίστηκε, με πολιτικό όρκο, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.
"Επιστρέφω μετά από λίγες μέρες, ένα μήνα σχεδόν στο Μέγαρο Μαξίμου έχοντας την ανάμνηση μιας δύσκολης εποχής πίσω μου, μιας σκληρής διαπραγμάτευσης και μαχών που δώσαμε σε αυτόν εδώ τον χώρο, έχοντας όμως και την αισιοδοξία και την πίστη ότι όταν κάποια στιγμή κι εγώ θα φεύγω από εδώ οι αναμνήσεις αυτές θα έχουν ξεχαστεί και θα έχουν πάρει τη θέση τους καλύτερες αναμνήσεις πιο δημιουργικές, γιατί πιστεύω ότι ο τόπος μας μπορεί να βγει από αυτή τη μεγάλη δυσκολία που πέρασε τα τελευταία πέντε χρόνια και αυτή είναι η δική μας δέσμευση και αφοσίωση", είπε αναλαμβάνοντας τα καθήκοντά του από την απερχόμενη υπηρεσιακή πρωθυπουργό Βασιλική Θάνου.
Ο Αλέξης Τσίπρας εξήρε το έργο της κ. Θάνου τόσο στο προσφυγικό όσο και στα τρέχοντα ζητήματα της διακυβέρνησης, σημειώνοντας ακόμη την ιστορική πρωτιά που κατέγραψε, να είναι δηλαδή η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός στη χώρα.
"Καταφέρατε να διαχειριστείτε ως πρωθυπουργός της υπηρεσιακής κυβέρνησης με άψογο τρόπο και όλα τα τρέχοντα ζητήματα της διακυβέρνησης και κυρίως την προεκλογική περίοδο. παρά το γεγονός ότι μείνατε για λίγο χρονικό διάστημα φεύγετε καταγράφοντας μια ιστορική πρωτιά. Είσαστε η πρώτη Ελληνίδα πρωθυπουργός και αυτό είναι ένα μήνυμα για την ανάγκη να υπάρξει και στα αξιώματα της πολιτείας ίση συμμετοχή και των δύο φύλων", ανέφερε χαρακτηριστικά.
Έκανε ακόμη εκτενή αναφορά στο πρσφυγικό ζήτημα, συγχαίροντας την κ. Θάνου διότι κατά τη διάρκεια της θητείας της το θέμα "βρέθηκε σε ένα τεντωμένο σχοινί" και ελήφθησαν οι κατάλληλες αποφάσεις.
"Υπήρξε από την πλευρά σας η πρόνοια ώστε να πάρετε τις ορθότερες δυνατές αποφάσεις για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε ένα πρόβλημα ευρωπαϊκό και όχι ελληνικό. Όμως η Ελλάδα είναι η χώρα πρώτης υποδοχής και η Ευρώπη μέχρι σήμερα δυστυχώς δεν είχε φροντίσει να προστατεύσει τις χώρες υποδοχής από ένα κύμα το οποίο παίρνει διαστάσεις ανεξέλεγκτες. Θα βρεθώ μεθαύριο στη σύνοδο κορυφής και θα χαρώ πολύ να έχω τη δυνατότητα μαζί σας να συνεργαστούμε, να έχω πλήρη ενημέρωση για όλα τα τεκταινόμενα", τόνισε.
Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε την "ανάγκη ευθυγράμμισης των χωρών του ευρωπαϊκού νότου που βρίσκονται πρώτες αντιμέτωπες με τα μεγάλα κύματα των προσφυγικών ροών με βασικό κοινό αίτημα η Ευρώπη να αντιμετωπίσει με την αξία της αλληλεγγύης πάνω απ΄όλα ένα παγκόσμιο, διεθνές, ευρωπαϊκό πρόβλημα και να μοιράσει την ευθύνη σε όλα τα κράτη μέλη, αλλιώς δεν έχει νόημα να μιλάμε για ενωμένη Ευρώπη".
"Ο καθένας αν κοιτάει τα του οίκου του και την αυλή του και δεν βλέπουμε ότι όλοι έχουμε ένα κοινό σπίτι και πρέπει σε αυτό το κοινό σπίτι να μοιράζουμε την ευθύνη, τότε νομίζω ότι τα πράγματα θα είναι δυσοίωνα για την Ευρώπη", σημείωσε.
Δήλωσε πάντως αισιόδοξος, καθώς όπως είπε "έχει αρχίσει να αλλάζει το κλίμα και όλοι συνειδητοποιούν ότι τα μεγάλα διακυβεύματα της σύγχρονης εποχής δεν είναι μόνο οικονομικά, είναι διακυβεύματα που έχουν να κάνουν με τον πολιτισμό μας, την ανθρώπινη ύπαρξη μας, τον ουμανισμό που πρέπει να δείχνουμε".
"Αισιοδοξώ ότι θα μπορέσουμε να πάρουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα", ανέφερε για τη σύνοδο κορυφής.
Από την πλευρά της η Βασιλική Θάνου συνεχάρη τον Αλέξη Τσίπρα για την επανεκλογή του, τονίζοντας ότι η επιτυχία της κυβέρνησής του θα είναι και επιτυχία ολόκληρου του ελληνικού λαού.
"Ο λαός, σας περιέβαλε και πάλι με εμπιστοσύνη και σας αναθέτει εκ νέου τη διακυβέρνηση της χώρας, μέσα σε μία περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμη, αφού καλείσθε να αναλάβετε το δύσκολο έργο, δια της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων που έχουν ψηφισθεί, να οδηγήσετε τη χώρα στην έξοδο από την κρίση και στην οικονομική ανάπτυξη", είπε η απερχόμενη υπηρεσιακή πρωθυπουργός, ενώ τόνισε την ανάγκη πολιτικής σταθερότητας στη χώρα, αλλά και ενότητας και ομοψυχίας.
Σε ό,τι αφορά, δε, το μεταναστευτικό – προσφυγικό ζήτημα επισήμανε ότι κατά τη διάρκεια της θητείας της το πρόβλημα οξύνθηκε, προσθέτοντας ότι χάρη στα μέτρα που είχαν δρομολογηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση και εφαρμόστηκαν από την υπηρεσιακή, το πρόβλημα τείνει προς αποκλιμάκωση.