Τα θέματα Παιδείας και η αντιαπαράθεση για τον νόμο Μπαλτά και το 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση κυριάρχησαν στην 3η ενότητα του debate, που εμπεριείχε και το θέμα της Υγείας.
Τα θέματα Παιδείας και η αντιαπαράθεση για τον νόμο Μπαλτά και το 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση κυριάρχησαν στην 3η ενότητα του debate, που εμπεριείχε και το θέμα της Υγείας.
Κληθείς να απαντήσει σε ερώτηση της Μαρίας Χούκλη για την ενίσχυση της σύνδεσης των πανεπιστημίων με ερευνητικά κέντρα και επιχειρήσεις που προβλέπει το νέο μνημόνιο, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι είναι άλλο η σύνδεση της εκπαιδευτικής διαδικασίας με την παραγωγική και άλλο η παράδοση της εκπαιδευτικής διαδικασίας στην αγορά, με την οποία στον ΣΥΡΙΖΑ "είναι προφανώς αντίθετοι".
Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε την παιδεία, τη γνώση και το έμψυχο δυναμικό ως ένα "πολύ σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα χώρας" και υπογράμμισε την ανάγκη να σταματήσει η "αιμορραγία μυαλών και επιστημόνων" προς το εξωτερικό, τονίζοντας ότι "πρέπει να επενδύσουμε στην παιδεία, που σημαίνει να λάβουμε αποφάσεις για να αλλάξει το πλαίσιο και να βάλουμε κανόνες".
Σε ερώτηση για τον νόμο Μπαλτά και τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει σε κόμματα με τα οποία μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να κληθεί να συγκυβερνήσει, ο κ. Τσίπρας απάντησε πως "όσα έχουν ακουστεί περί ρετσινιάς και αριστείας δεν ανταποκίνονται στην πραγματικότητα" και τόνισε ότι οι αλλαγές στην Παιδεία πρέπει να γίνουν με διάλογο και συναινέσεις, με μεγάλες τομές και χωρίς προκαταλήψεις.
Να απαντήσει εάν χρειάζεται να γίνει ξανά μια επανάσταση στην Παιδεία ρωτήθηκε από τη Μάρα Ζαχαρέα ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο οποίος είπε ότι η ΝΔ θέλει την αναθεώρηση του Συντάγματος για να υπάρχουν μη κρατικά πανεπιστήμια και να μην φεύγουν τα παιδιά στο εξωτερικό" λόγω ιδεοληψιών της Αριστεράς".
"Εμείς επιδιώκουμε τους άριστους και πιστεύουμε στα πρότυπα σχολείας" δήλωσε αναφερόμενος στον νόμο Μπαλτά, άσκησε κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως "θεωρεί ρετσινιά τους άριστους" και με αφορμή το 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση τον κατήγγειλε πως "ό,τι ιδωτικό ακούει το μισεί και τρέχει να το φορολογήσει".
Σε ερώτηση για τις αποσπάσεις εκπαιδευτικών σε πολιτικά γραφεία, όταν υπάρχουν κενά στα σχολεία, σημείωσε ότι η ΝΔ είχε περιορίσει κατά πολύ τις αποσπάσεις, για να προσθέσει ότι "αν οι εκπαιδευτικοί δεν πληρωθούν όπως πρέπει, δυστυχώς δεν θα υπάρχει για τα σχολεία ο απαιτούμενος αριθμός".
Απαντώντας στη Σία Κοσιώνη που έθεσε το ερώτημα αν με το σχέδιο της Λαϊκής Ενότητας μπορεί να λειτουργήσει ομαλά το σύστημα υγείας και τα σχολεία ή αν εμπεριέχει ρίσκα, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης μίλησε για την ανάγκη να υπάρξει επανάσταση και στην Παιδεία και την Υγεία και τόνισε: "Επανάσταση στην παιδεία δεν είναι τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, αλλά χρήματα για την παιδεία και δημοκρατία".
Για το δημόσιο υγεινομικό σύστημα, είπε πως θέλει αναβάθμιση και πως τα νοσοκομεία καταρρέουν, για να τονίσει την ανάγκγη να υπάρξουν προσωπικό και πόροι. "Για να χρηματοδοτήσουμε και την υγεία και την παιδεία πρέπει να φύγουμε από τη μνημονιακή θηλιά και να διαμορφώσουμε νέο προϋπολογισμό που να μπορεί να στηρίξει τις κοινωνικές δαπάνες" είπε.
"Τα μνημόνια είναι η καταστροφή της χώρας, δεν είναι διέξοδος. Χρειάζεται εναλλακτική λύση, πέρα και έξω από τα μνημόνια και αν χρειαστεί και από την Ευρωζώνη. Να πάμε σε εθνικό νόμισμα για να έχουμε ρευστότητα με εθνικούς πόρους" πρόσθεσε.
Σε ερώτηση του Μάκη Γιομπαζολιά, που αναφέρθηκε στο γεγονός ότι ελληνικές μαθητικές ομάδες παίρνουν βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς ρομποτικής ως αποτέλεσμα ιδιωτικής πρωτοβουλίας, ο Σταύρος Θεοδωράκης είπε ότι αυτό που πρέπει κατ' αρχήν να γίνει είναι "να προστατεύσουμε τους μαθητές από τον 'Μπαλτά' στην παιδεία, σημειώνοντας πως "είναι εξωφρενικά αυτά που έκαναν οι άνθρωποι του ΣΥΡΙΖΑ στην παιδεία, με αποτέλεσμα σε λίγες μέρες τα σχολεία να ανοίγουν χωρίς δασκάλους".
Παράλληλα, ο κ. Θεοδωράκης έβαλε στο κάδρο και ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ λειτούργησαν ως "σαμποτέρ για την Παιδεία". Θεωρούσαν ότι είναι ο χώρος όπου θα ψάξουν να βρούν χειροκροτητές για τις κομματικές τους ομιλίες, είπε και επανέλαβε τη θέση του Ποταμιού για διάλογο με φοιτητές, αλλά όχι υπό τη σημαία κομμάτων.
Ερωτηθείς ποιον θα προτείνει ως υπουργό Παιδείας το Ποτάμι, εάν κληθεί να μετάσχει σε σχήμα συγκυβέρνησης, ο κ. Θεοδωράκης δήλωσε πως ένας από τους τρεις όρους που θα θέσει το κόμμα θα είναι να υπάρξει μια εθνική επιλογή, ένας υπουργός Παιδείας έξω και μακριά από τα κόμματα. "Θέλουμε σχολεία του μέλλοντος και όχι σχολεία των κομμάτων" είπε.
Για την τοποθέτηση του ΚΚΕ για το 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση επί της οποίας ρωτήθηκε από την Όλγα Τρέμη, ο Δημήτρης Κουτσούμπας είπε ότι στον Περισσό βλέπουν το θέμα από τη σκοπιά ότι πλήττονται οι αυταπασχολούμενοι και η λαϊκή οικογένεια, αφού -όπως είπε- με το χάλι που έχει σήμερα η δημόσια παιδεία πολλοί άνθρωποι των λαϊκών οικογενειών αναγκάζονται να στρέφονται σε ιδιωτικά εκπαιδευτήρια. "Είναι άδικο μέτρο το 23%, πρέπει να καταργηθεί και το παλεύουμε στα πλαίσια μιας συνολικής αντίληψης για δημόσια, δωρεάν, ενιαία εκπαιδευση" επισήμανε.
Αναφορικά με τις θέσεις της Λαϊκής Ενότητας, ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι "η άποψη του κόμματος του κ. Λαφαζάνη οδηγεί ξανά, δυστυχώς, σε νέα μνημόνια και νέα αντιλαϊκά μέτρα".
Κληθείς από τον Αντώνη Σρόιτερ να απαντήσει για τις 25.000 κενές θέσεις στα σχολεία σε σύγκριση με την απόφαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για την επαναπρόσληψη 4.000 διοικητικών υπαλλήλων στα πανεπιστήμια, ο Πάνος Καμμένος είπε ότι οι ΑΝΕΛ διαφώνησαν σε πολλά με τον ΣΥΡΙΖΑ για την παιδεία και στον νόμο Μπαλτά, όπως για τους αιώνιους φοιτητές και το θέμα της Αριστείας.
Επικαλούμενος την ιδιότητα του πατέρα, ο κ. Καμμένος δήλωσε πως "στην παιδεία πρέπει να γίνουν πολλά και κυρίως να δοθεί η δυνατότητα στην έρευνα και την καινοτομία", ενώ για το 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση είπε πως είναι απαράδεκτο μέτρο και πως εάν οι ΑΝΕΛ έρθουν και πάλι στην κυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ θα βρουν ισοδύναμο μέτρο, που θα μπορούσε να είναι ο φόρος πολυτελείας στα τσιγάρα.
Κληθείσα να απαντήσει σε ερώτηση της Μ. Χούκλη για το δίλημμα "φθηνότερο φάρμακο για πολίτες η έθνική βιομηχανία φαρμάκου" με βάση όσα προβλέπει η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, η Φώφη Γεννηματλα απάντησε πως το μεγάλο πρόβλημα με το φάρμακο έχει να κάνει με το κόστος, επισημαίνοντας ότι εκτοξεύθηκε η δαπάνη για το φάρμακο από το 2004 έως 2009 και έριξε έξω τον κρατικό προϋπολογισμό. Εμείς μειώσαμε δαπάνη στο μισό, είπε και τόνισε: "Πρέπει να προχωρήσουμε κι άλλο με ηλεκτρονική συνταγογράφηση και πρωτόκολλα ασθενειών, να εξασφαλίσουμε πόρους να ζωντανέψει το ΕΣΥ".