Την άμεση προσφυγή στις κάλπες και συγκεκριμένα στις 20 Σεπτεμβρίου επιλέγει, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση.
Την άμεση προσφυγή στις κάλπες και συγκεκριμένα στις 20 Σεπτεμβρίου επιλέγει, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση.
Ο κύβος ερρίφθη στην πολύωρη σύσκεψη που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με κομματικά και κυβερνητικά στελέχη στη Βουλή, η οποία ολοκληρώθηκε γύρω στις 17:30.
O Πρωθυπουργός βρίσκεται στο Μέγαρο Μαξίμου και σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA έχει επαφές με τους αρχηγούς των κομμάτων προκειμένου να τους ενημερώσει για τις αποφάσεις του. Ήδη έχει μιλήσει με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, και τον επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρο Θεοδωράκη, ενώ από το Μαξίμου αναφέρουν ότι παρά τις προσπάθειες δεν έχει καταστεί δυνατό να συνομιλήσει με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Ευάγγελο Μεϊμαράκη. Από τη ΝΔ πάντως αναφέρουν ότι δεν έχει υπάρξει καμία επικοινωνία.
Από στιγμή σε στιγμή αναμένεται διάγγελμα από τον Πρωθυπουργό, με το οποίο θα ανακοινωθεί η ημερομηνία των εκλογών και οι λόγοι που επελέγη η προσφυγή στις κάλπες, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας θα μεταβεί στη συνέχεια στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Πρωθυπουργός αναμένεται να ζητήσει από τον Προκόπη Παυλόπουλο τη σύντμηση του χρόνου που απαιτείται για τις διερευνητικές εντολές ώστε να οδεύσει η χώρα άμεσα στην εκλογική αναμέτρηση, κάτι που σημαίνει ότι στις αρχές της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να ορκιστεί η υπηρεσιακή κυβέρνηση. Ερώτημα παραμένει αν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, δεδομένης της κρίσιμης θέσης του, θα διατηρήσει το χαρτοφυλάκιό του.
Κατά πληροφορίες, υπήρξε νωρίτερα ραντεβού συνεργατών του Αλέξη Τσίπρα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στη διάρκεια του οποίου έγινε συζήτηση για τις θέσεις της κυβέρνησης και τα βήματα που θα ακολουθηθούν μετά το διάγγελμα Τσίπρα.
Αύριο Παρασκευή στις 14:00 συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ.
Γιατί εκλογές εξπρές;
Όπως μετέδωσε ο Χρήστος Τσιγουρής, η κυβέρνηση στην ημερομηνία της 20ης Σεπτεμβρίου για τρεις κυρίως λόγους. Ο πρώτος είναι πολιτικός, δηλ. ότι χρειάζεται αναβάθμιση της πολιτικής εντολής, καθώς έχει εκλεγεί με άλλες προεκλογικές εξαγγελίες και πρόγραμμα.
Παράλληλα, η κυβέρνηση επιχειρεί εκλογικό αιφνιδιασμό απέναντι στον εσωκομματικό αντίπαλο, δηλ. την Αριστερή Πλατφόρμα, που όπως φαίνεται θα ανεξαρτητοποιηθεί. Με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση προσπαθεί να προλάβει την οργάνωση του νέου φορέα σε όλη την Ελλάδα.
Ο τρίτος λόγος είναι ότι η κυβέρνηση πρέπει να υλοποιήσει μια σκληρή συμφωνία και θέλει να ελαχιστοποιήσει, με αυτή τη σύντομη προεκλογική περίοδο, το πολιτικό κόστος που θα επιφέρει η ψήφιση των μέτρων.
Τι ειπώθηκε στην κρίσιμη σύσκεψη
Στην κρίσιμη σύσκεψη, στην οποία κλείδωσαν οι τελικές αποφάσεις, τόσο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης όσο και ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης τάχθηκαν κατά της ψηφοφορίας εμπιστοσύνης.
"Δεν έχει νόημα η ψήφος εμπιστοσύνης", είπε ο κ. Φίλης, με τον κ. Βούτση να σημειώνει: "Πράγματι ψήφος στη Βουλή δεν προσθέτει κάτι".
Και οι δυο στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού μάλιστα πρότειναν εκλογές εξπρές.
"Εκλογές το συντομότερο. Είναι θέμα δημοκρατικής και ηθικής τάξης", ανέφερε, σύμφωνα με τις πληροφορίες ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών υποστήριξε: "Προφταίνουμε και 13/9 αλλά καλύτερα στις 20".
Να πάμε άμεσα σε εκλογές πρότεινε και ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος. "Αν οι πολιτικές ανάγκες επιβάλλουν εκλογές, να γίνουν αμέσως. Να προσέξουμε επιπτώσεις στην οικονομία. Να γίνουν πριν τα stress tests των τραπεζών", επισήμανε.
Ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς από την πλευρά του ήταν κατηγορηματικός. "Η δεδηλωμένη χάθηκε στην ψηφοφορία για το Μνημόνιο".
"Μόνο με εκλογές θα έχουμε πολιτική σταθερότητα. Η εικόνα με τις καθημερινές αντιπαραθέσεις μόνο σταθερότητα δεν βγάζει", είπε ο Πάνος Σκουρλέτης, ενώ η Όλγα Γεροβασίλη ανέφερε: "Έχουμε εξηγήσει ότι η απόφαση για εκλογές είναι πολυπαραγοντική".