Όλα τα σενάρια είναι ανοικτά μετά τη χθεσινή, θυελλώδη συνεδρίαση στην Ολομέλεια της Βουλής για τη συμφωνία και τα προαπαιτούμενα, και την εξέλιξη της ψηφοφορίας, στην οποία η κυβέρνηση και ειδικά ο ΣΥΡΙΖΑ, βγήκαν “λαβωμένοι”. Μετά τις χθεσινές εξελίξεις, το Μαξίμου έριξε στο “τραπέζι” το “χαρτί” της ψήφου εμπιστοσύνης.
Όλα τα σενάρια είναι ανοικτά μετά τη χθεσινή, θυελλώδη συνεδρίαση στην Ολομέλεια της Βουλής για τη συμφωνία και τα προαπαιτούμενα, και την εξέλιξη της ψηφοφορίας, στην οποία η κυβέρνηση και ειδικά ο ΣΥΡΙΖΑ, βγήκαν “λαβωμένοι”.
Μετά τις χθεσινές εξελίξεις, το Μαξίμου έριξε στο “τραπέζι” το “χαρτί” της ψήφου εμπιστοσύνης. Όπως μεταδίδει ο Ιορδάνης Χασαπόπουλος, υπήρχε η πληροφορία ότι τελικά αποσύρεται αυτό το σενάριο, ωστόσο, συνεργάτης του πρωθυπουργού σημείωσε ότι θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, απλά ίσως καθυστερήσει λίγο χρονικά. Το πρωθυπουργικό επιτελείο εμμένει στη “λύση” της ψήφου εμπιστοσύνης, γιατί απαιτείται η πλειοψηφία των παρόντων κι έτσι σε περίπτωση που απέχουν από τη διαδικασία ορισμένα κόμματα της αντιπολίτευσης, τότε αρκούν λιγότεροι βουλευτές για να λάβει η κυβέρνηση την ψήφο εμπιστοσύνης. Σε καμία περίπτωση πάντως, δεν μπορεί να είναι λιγότεροι από 120 οι βουλευτές που θα την στηρίξουν. Αντίθετα, σε ενδεχόμενο υποβολής αιτήματος από την αντιπολίτευση για πρόταση μομφής, χρειάζονται 151 ψήφοι για την κυβέρνηση.
Αγεφύρωτο χάσμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ
Το χάσμα, πάντως, στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ είναι αγεφύρωτο. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι βουλευτές του κόμματος που στηρίζουν τον Παναγιώτη Λαφαζάνη και την Αριστερή Πλατφόρμα ανέρχονται σε 25, που από την πλευρά του, κάνει ανοίγματα τόσο στην εξωκοινοβουλευτική Αριστερά και στον ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Σε αυτούς τους 25 βουλευτές, θα πρέπει να προστεθεί και η Ραχήλ Μακρή, η οποία ήδη δήλωσε πως δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης. Υπάρχουν, όμως και βουλευτές, όπως ο Αλέξης Μητρόπουλος που ψήφισε “παρών”, ενώ άγνωστη παραμένει η στάση που θα κρατήσει ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος ψήφισε “ναι” στο δεύτερο πακέτο μέτρων, χθες ψήφισε “'όχι”, αλλά δήλωσε έτοιμος να παραδώσει την έδρα του.
Το σενάριο προσφυγής στις κάλπες θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο, ωστόσο, παραμένει ασαφές μέχρι στιγμής το πότε αυτές θα γίνουν. Το πρώτο ενδεχόμενο είναι να πραγματοποιηθούν μέσα στον Σεπτέμβριο, στις 20 ή 27 του μηνός, που παραμένει και το επικρατέστερο σενάριο. Το δεύτερο ενδεχόμενο, είναι να γίνουν τον Οκτώβριο, μετά την πρώτη αξιολόγηση, και το τρίτο σενάριο δείχνει εκλογές τον Νοέμβριο, όταν και θα έχει ξεκαθαρίσει το τι θα γίνει με το δημόσιος χρέος.
Υπενθυμίζεται, πως οι δανειστές είναι αντίθετοι στο ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες και πιέζουν να μην υπάρξει πολιτική αβεβαιότητα, ωστόσο, η φθορά της κυβέρνησης αναμένεται να είναι μεγάλη, ειδικά από τη στιγμή που θα καταφτάσουν στα νοικοκυριά οι πρώτοι λογαριασμοί του ΕΝΦΙΑ.