Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση και αντιπαράθεση στη συνεδρίαση των αρμόδιων Επιτροπών της Βουλής για την ψήφιση της συμφωνίας μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και δανειστών, με αφορμή τις τροπολογίες που κατατέθηκαν τελευταία στιγμή.
Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση και αντιπαράθεση στη συνεδρίαση των αρμόδιων Επιτροπών της Βουλής για την ψήφιση της συμφωνίας μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και δανειστών, με αφορμή τις τροπολογίες που κατατέθηκαν τελευταία στιγμή.
Πρόκειται για μία τροπολογία που αφορά στον νόμο Κατσέλη και τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και σε μία τροπολογία που προβλέπει τη μείωση της κατώτατης σύνταξης από τα 486 ευρώ που είναι σήμερα.
Παίρνοντας τον λόγο, η Ζωή Κωνσταντοπούλου επιτέθηκε στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Δημήτρη Μάρδα, χαρακτηρίζοντάς τον “δοτό υπουργό” και όχι “εκλεγμένο” και κατηγορώντας τον πως με αυτό τον τρόπο “επιτρέπετε να ευτελίζουν με αυτόν τον τρόπο ένα κόμμα που γνήσια αγωνίστηκε και υπερασπίστηκε δομές και αξίες”.
“Δεν είναι δικαίωμά σας να επιτρέπετε να εμφανίζονται ως δικαιωμένοι ο κ. Βρούτσης, ο κ. Χατζηδάκης, ο κ. Γεωργιάδη”, πρόσθεσε η πρόεδρος της Βουλής, καταλήγοντας σημειώνοντας πως “δικαιώνετε όλους αυτούς που παρουσιάζουν ως μόνη λύση την ακροδεξιά και τον φασισμό”.
Οι αντιδράσεις από τη ΝΔ ήταν άμεσες και έντονες σε αυτή την αποστροφή της κ. Κωνσταντοπούλου, με τον κ. Χατζηδάκη να ζητάει από την πρόεδρο της Βουλής να ανακαλέσει.
Νωρίτερα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στάθης Λεουτσάκος απηύθυνε έκκληση στην κυβέρνηση να αποσύρει έστω και στο παρά πέντε το σύνολο των διατάξεων του νομοσχεδίου “που αποτελεί ντροπή”, σημειώνοντας πως "αυτό που γίνεται σήμερα δεν τιμά το Κοινοβούλιο και τον ελληνικό λαό". Στο ίδιο μήκος κύματος και οι κ.κ. Πετράκος και Σκούμας, που επίσης ζήτησαν την απόσυρση του νομοσχεδίου.
Η πρόεδρος της Βουλής είπε ότι υπήρχε η διαβεβαίωση από πλευράς της κυβέρνησης ότι δεν θα υπάρξει διαδικασία και έκκληση από την πλευρά της Βουλής να μην υπάρξει αιφνιδιασμός, "αυτό πρέπει να στοιχειοθετεί ένα πλαίσιο εμπιστοσύνης, απαραβίαστο", ανέφερε. "Οδηγηθήκαμε σε έναν αιφνιδιασμό" τόνισε.
Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης “η κυβέρνηση με πλήρη συναίσθηση της ευθύνης”, λέει συνεχίζουμε με τις τροπολογίες, που θα συζητηθούν στην Ολομέλεια, σε λίγες ώρες.
Η συζήτηση του σχεδίου νόμου στις αρμόδιες επιτροπές ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 19:30, με την κατά πλειοψηφία έγκρισή του.
Βαρουφάκης: Μη βιώσιμη η νέα συμφωνία
Την πεποίθησή του ότι η νέα συμφωνία με τους δανειστές δεν είναι βιώσιμη, επανέλαβε ο Γιάνης Βαρουφάκης, σε παρέμβασή του στην κοινή συνεδρίαση των αρμόδιων επιτροπών της Βουλής για το μνημόνιο. Ο πρώην ΥΠΟΙΚ σημείωσε πως “η βελτίωση που έγινε στο μνημονιακό κείμενο ήταν η βέλτιστη που θα μπορούσε να γίνει, στο πλαίσιο μιας ιδιαίτερα ταπεινωτικής συμφωνίας, που παραμένει απολύτως μη βιώσιμη”.
Υπογράμμισε, δε, ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα τουλάχιστον στο αμέσως επόμενο διάστημα και εκτίμησε πως η Bundestag δενθα το εγκρίνει.
Σύγκρουση Τσακαλώτου – Ζ. Κωνσταντοπούλου
Στην σημαντικότητα του να αποφευχθεί ένα δάνειο – γέφυρα, αλλά να υπάρξει μια κανονική συμφωνία αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος με την έναρξη της συνεδρίασης των αρμόδιων Επιτροπών της Βουλής σχετικά με το σχέδιο νόμου για το μνημόνιο. Ο κ .Τσακαλώτος υπογράμμισε ότι αύριο πρέπει να μεταβεί στο Eurogroup γιατί αρχίζουν να συνεδριάζουν επί του θέματος και τα άλλα κοινοβούλια, ενώ σημείωσε: "Αν αύριο δεν υπάρξει συμφωνία στην Ευρωομάδα, η Φιλανδία δεν θα ψηφίσει και θα πάμε σε δάνειο-γέφυρα. Όσοι θέλουν να το ρισκάρουν μπορούν να καταψηφίσουν το αίτημα μας για το κατεπείγον". Ο ίδιος εξέφρασε την ανάγκη να ακολουθηθεί η διαδικασία του κατεπείγοντος, κάτι που τελικά αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία.
Είχε προηγηθεί εισήγηση του υπουργού στο προεδρείο να υπάρξει ένα όριο στις τοποθετήσεις, αφού όπως τόνισε αν ακολουθηθεί η διαδικασία της προηγούμενης ψηφοφορίας θα υπάρξει μεγάλη καθυστέρηση. "Έχετε την ευθύνη ως προεδρείο να το τηρήσετε" είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακαλώτος. "Δεν τιμά το κοινοβούλιο η προηγούμενη διαδικασία" πρόσθεσε σχετικά.
Η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου απευθυνόμενη στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, ρώτησε για ποιο λόγο ο ίδιος τη στοχοποίησε, με τη δήλωσή του μετά την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης το πρωί της Τρίτης. "Δεν μπορώ να σχολιάσω την έλλειψη χιούμορ. Απλώς ροκανίζει το χρόνο, δεν θα την ακολουθήσω", απάντησε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Κατόπιν παρενέβη ο βουλευτής της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης επισημαίνοντας ότι η συνεδρίαση δεν είναι των κομματικών οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ, όπου θα μπορούσαν να συζητηθούν οι όποιες καταγγελίες της κ.Κωνσταντοπούλου. Αίσθηση προκάλεσε η παρέμβαση του Στάθη Λεουτσάκου, ο οποίος κάλεσε, έστω και την τελευταία στιγμή τον ΣΥΡΙΖΑ να πάρει πίσω το μεγαλύτερο μέρος του μνημονίου. Σημειώνεται ότι υπέρ της διαδικασίας για το κατεπείγον τοποθετήθηκαν ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Μάκης Μπαλαούρας, ο εισηγητής της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης και οι ειδικοί αγορητές Χάρης Θεοχάρης (Ποτάμι), Δημήτρης Καμμένος (ΑΝ.ΕΛ.) και Γιάννης Κουτσούκος (ΠΑΣΟΚ). Κατά του κατεπείγοντος τάχθηκε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος και ο ειδικός αγορητής της Χρυσής Αυγής, Αρτέμης Ματθαιόπουλος.
Το βράδυ αναμένεται να ξεκινήσει στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για τα προαπαιτούμενα και τη συμφωνία, η οποία και αναμένεται να ολοκληρωθεί τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής με την ψήφιση του σχεδίου νόμου.