Δεν απορρίπτει τη συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές, αλλά ούτε δίνει ανοικτά το “πράσινο φως” η Γερμανία, επισημαίνοντας πως απομένουν να γίνουν πολλά ακόμη έως ότου φέρουν το νέο μνημόνιο στη δική τους Βουλή.
Δεν απορρίπτει τη συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές, αλλά ούτε δίνει ανοικτά το “πράσινο φως” η Γερμανία, επισημαίνοντας πως απομένουν να γίνουν πολλά ακόμη έως ότου φέρουν το νέο μνημόνιο στη δική τους Βουλή.
Όπως μεταδίδει ο Παντελής Βαλασόπουλος, η επίσημη θέση του Βερολίνου, σύμφωνα με τις δηλώσεις που έκανε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ αλλά και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών, δείχνουν πως το Βερολίνο είναι πολύ επιφυλακτικό. Σημειώνει ο κ. Ζάιμπερτ ότι η Αθήνα βρίσκεται στον σωστό δρόμο, όμως, προσθέτει πως “εκτιμάμε ότι θα μπορέσουμε να πάρουμε θέση στο θέμα αυτό έως το τέλος της εβδομάδας. Η συμφωνία έφτασε στα χέρια της γερμανικής κυβέρνησης γύρω στις 21:30. Ο καθένας καταλαβαίνει πως την επόμενη το μεσημέρι δεν θα μπορούσε να έχει τελειώσει μια συνεπής και βάσιμη αποτίμησή της. Η καγκελάριος Μέρκελ και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συνομίλησαν τηλεφωνικά, αντάλλαξαν επιχειρήματα, αλλά χωρίς ο τόνος να είναι έντονος”.
Στο Βερολινο εκτιμούν πως το νέο πρόγραμμα θα πρέπει να παρουσιαστεί και να εξεταστεί πολύ προσεκτικά, ώστε να έχει πνοή 3ετίας. Το βέβαιο είναι, πάντως, πως η γερμανική κυβέρνηση δεν επιθυμεί να γίνουν εκλογές στην Ελλάδα, τουλάχιστον τους επόμενους μήνες και αφήνουν ανοικτό το πότε θα συνέλθει το Γερμανικό Κοινοβούλιο για να επικυρώσει τη συμφωνία Ελλάδας-δανειστών.
Την Παρασκευή το μεσημέρι, πάντως, θα πραγματοποιηθεί δια ζώσης το Eurogroup των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης όπου θα συζητηθεί το μνημόνιο. Όπως μεταδίδει ο Μανώλης Σπινθουράκης, υπάρχει ανησυχία στις Βρυξέλλες μήπως η Γερμανία προβάλει ενστάσεις και μπλοκάρει τη διαδικασία, καθώς λαμβάνουν “αμφίσημα μηνύματα” από Βερολίνο. Ναι μεν δεν διαφωνεί η Γερμανία, αλλά έχει ερωτήσεις για τη συμφωνία. Εάν επιμείνει ο Βόλφανγκ Σόιμπλε και δεν δώσει το “πράσινο φως” μπορεί να ωθήσει την Ελλάδα να ζητήσει ένα νέο προσωρινό δάνειο-γέφυρα από κάποιον μηχανισμό που δίνει δάνεια με λιγότερο συμφέροντες όρους.
Σε μία τέτοια περίπτωση, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς ετοιμάζεται να βγει δημόσια και να καταγγείλει τον Γερμανό ΥΠΟΙΚ ότι οι απόψεις που εκφράζει είναι εντελώς προσωπικές και δεν εκπροσωπούν την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.