Τον δρόμο για πολιτικές εξελίξεις αναμένεται να ανοίξει η επίτευξη μιας συμφωνίας με τους δανειστές. Κατά τη μέρα της ψηφοφορίας στη Βουλή, μάλιστα, αναμένεται να επισημοποιηθεί το "διαζύγιο" ανάμεσα στην κυβέρνηση Τσίπρα και τους αντάρτες βουλευτές της πλευράς Λαφαζάνη, αλλά και να κορυφωθεί η αντιπαράθεση κυβέρνησης - αντιπολίτευσης για το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών.
Τον δρόμο για πολιτικές εξελίξεις αναμένεται να ανοίξει η επίτευξη μιας συμφωνίας με τους δανειστές. Κατά τη μέρα της ψηφοφορίας στη Βουλή, μάλιστα, αναμένεται να επισημοποιηθεί το "διαζύγιο" ανάμεσα στην κυβέρνηση Τσίπρα και τους αντάρτες βουλευτές της πλευράς Λαφαζάνη, αλλά και να κορυφωθεί η αντιπαράθεση κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών.
Σε μια προσπάθεια να φρενάρει τα σενάρια για πρόωρες κάλπες, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλης δήλωσε σήμερα πως ο σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι η συμφωνία για να υπάρξει ρευστότητα και να ρυθμιστεί το χρέος και όχι κάλπες.
Στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ πολλοί βουλευτές πάντως θεωρούν ότι μόνο με εκλογές θα μπορέσει να ξεκαθαρίσει το εσωκομματικό πεδίο.
Όλα δείχνουν μάλιστα ότι τα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας ετοιμάζονται για αυτόνομη κάθοδο στις εκλογές, με "σύνθημα" την επιστροφή στο εθνικό νόμισμα και ήδη σε όλες τις μεγάλες εκλογικές περιφέρειες μετρούν τις δυνάμεις τους.
Στην Περιφέρεια της Α' και της Β' Πειραιά το αριστερό ρεύμα έχει ισχυρή δύναμη με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη πρώτο στη Β' Πειραιά (33.379) και τον Στάθη Λεουτσάκο τρίτο σε σταυρούς στην Α' Πειραιά (7.399).
Ισχυρές δυνάμεις υπάρχουν και στη Β' Αθήνας, με τον Δημήτρη Στρατούλη (53.488 ψήφους) και τον Κώστα Ήσυχο (17.544 ψήφους).
Ως μεγάλο ερώτημα προβάλλει μια ενδεχόμενη κάθοδος μαζί με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη της προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου, που στις τελευταίες εκλογές έλαβε 42.945 ψήφους στη Β' Αθήνας.
Άγνωστο παραμένει επίσης αν τα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας θα συμφωνήσουν με δύο πρώην υπουργούς, "βαριά" ονόματα, που καταψήφισαν τα πρώτα μέτρα: Τον Γιάνη Βαρουφάκη που κατέγραψε ρεκόρ ψήφων στη Β' Αθήνας με 135.638 σταυρούς και τη Νάντια Βαλαβάνη με 56.020 ψήφους.
Ερωτηθείς εάν η Αριστερή Πλατφόρμα προλαβαίνει να κατέβει αυτόνομα σε ενδεχόμενες εκλογές Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο, ο Στάθης Λεουτσάκος είπε πως "αυτή η συζήτηση θα γίνει την επόμενη μέρα", τονίζοντας πως "ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να μεταλλαχθεί βιαίως απίο ένα αγωνιστικό αντιμνημονιακό φορέα σε ένα μνημονιακό μόρφωμα".
Πιο επιφυλακτικός για δημιουργία νέου κόμματος υπό τον Παναγιώτη Λαφαζάνη εμφανίσθηκε ο Κώστας Λαπαβίτσας, που δήλωσε στον ρ/σ Βήμα FM πως κάτι τέτοιο "δεν είναι στη δικαιοδοσία, ούτε στη διακριτική ευχέρεια του Παναγιώτη Λαφαζάνη", τον οποίο πάντως χαρακτήρισε "πολύ σημαντικό στέλεχος της Αριστεράς με πολύ σημαντική παρουσία στα πράγματα".