Σφοδρή πολιτική κόντρα πυροδοτεί το οξύτατο μεταναστευτικό πρόβλημα, το οποίο βρέθηκε το μεσημέρι στο επίκεντρο διυπουργικής σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό, που μίλησε για κρίσιμο ζήτημα που έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις, όχι μόνο για την Ελλάδα, και ζήτησε να υπάρξει άμεση ανταπόκριση και επίδειξη έμπρακτης αλληλεγγύης από την Ευρωπαϊκη Ένωση.
Σφοδρή πολιτική κόντρα πυροδοτεί το οξύτατο μεταναστευτικό πρόβλημα, το οποίο βρέθηκε το μεσημέρι στο επίκεντρο διυπουργικής σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό, που μίλησε για κρίσιμο ζήτημα που έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις, όχι μόνο για την Ελλάδα, και ζήτησε να υπάρξει άμεση ανταπόκριση και επίδειξη έμπρακτης αλληλεγγύης από την Ευρωπαϊκη Ένωση.
"Δεν μπορεί οι χώρες υποδοχής να αντιμετωπίζονται ως αποθήκες ανθρώπινων ζωών και ούτε βεβαίως μπορεί η Μεσόγειος θάλασσα να γίνει μια θάλασσα νεκροταφείο" τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας και ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση επεξεργάστηκε "έναν άμεσο επιχειρησιακό σχεδιασμό" και ελήφθησαν συγκεκριμένες αποφάσεις με στόχο -μεταξύ άλλων- την ταχύτερη δυνατή αποφόρτιση των νησιών, την ενίσχυση των υποδομών πρώτης υποδοχής, την ενίσχυση των διαδικασιών ταυτοποίησης των προσφύγων.
Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας μίλησε για "επιτάχυνση των διαδικασιών για την άμεση συγκρότηση της Ειδικής Διαχειριστικής Αρχής" -τις επόμενες ημέρες όπως είπε- ώστε "να αξιοποιηθούν άμεσα τα σχετικά ευρωπαϊκά κονδύλια, τόσο για την ασφάλεια των συνόρων όσο και για την ένταξη των προσφύγων στον κοινωνικό ιστό".
Ο Αλέξης Τσίπρας "προσπαθεί να ρίξει τις ευθύνες στους Ευρωπαίους, αλλά δεν λέει γιατί δεν αξιοποίησε έως τώρα τους κοινοτικούς πόρους" απάντησε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Κώστας Καραγκούνης, ο οποίος μίλησε για "εκκωφαντική ανεπάρκεια" της κυβέρνησης "και σε αυτό το ζήτημα". Κατήγγειλε ακόμη τον πρωθυπουργό ότι "μπερδεύει τους παράτυπους μετανάστες με τους πρόσφυγες", ότι "ομολογεί πως δεν έχει κανένα σχέδιο για την αντιμετώπιση του προβλήματος" και ότι "μιλά για τη συγκρότηση Διαχειριστικής Αρχής που η προηγούμενη κυβέρνηση νομοθέτησε, ενώ για έξι μήνες την αγνόησε παντελώς".
Το "Ποτάμι" κατηγόρησε την κυβέρνηση για "δημιουργική ασάφεια" με "καταστροφικά αποτελέσματα" και έκανε λόγο για "λογοτεχνικές προσεγγίσεις" στις οποίες, όπως σημειώνει, αρέσκονται έξι μήνες τώρα "οι υπουργοί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖ-ΑΝΕΛ". "Οι νησιώτες όμως απέναντι από τα μικρασιατικά παράλια της Τουρκίας ζουν ένα δράμα. Το ίδιο που ζουν και πολλές γειτονιές της Αθήνας. Οι υπουργοί όμως…λιάζονται", ανέφερε το Ποτάμι.
"Τεράστιες ευθύνες" στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ απέδωσε το ΚΚΕ, τονίζοντας πως αυτές "δεν μπορούν να κρυφτούν με την επίκληση του διεθνούς χαρακτήρα του προβλήματος". Όπως επισήμαναν από τον Περισσό, "το πρόβλημα των προσφύγων και των μεταναστών δεν αντιμετωπίζεται απ' τη στιγμή που και η σημερινή κυβέρνηση παραμένει πιστή στο ευρω-ενωσιακό θεσμικό πλαίσιο που έχει μετατρέψει την Ελλάδα σε αποθήκη ψυχών…".
"Δυστυχώς όπως και σε άλλα θέματα της κοινωνίας και της χώρας, η πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖ-ΑΝΕΛ χαρακτηρίζεται από εκκωφαντική απραξία, έλλειψη αντανακλαστικών και παντελή απουσία σχεδίου" σχολίασε ο γραμματέας επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ Θ. Παπαθεοδώρου.
Απαντώντας στα πυρά της αντιπολίτευσης, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη τόνισε ότι "ορισμένες πολιτικές δυνάμεις αδυνατούν να εγκαταλείψουν τη μικροπολιτική, τον λαϊκισμό και το προκλητικό ψέμα, ακόμα και μπροστά σε ένα φαινόμενο με εξαιρετικά σοβαρές ανθρωπιστικές και κοινωνικές διαστάσεις", καλώντας τους "να βοηθήσουν στην προσπάθεια που καταβάλλει η κυβέρνηση προς την κατεύθυνση της ΕΕ για συλλογική αντιμετώπιση του προβλήματος, αντί να χρησιμοποιούν το ζήτημα ως εργαλείο φτηνής αντιπολίτευσης".
Κριτική στην αντιπολίτευση άσκησε και η εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μαρίνα Χρυσοβελώνη, τονίζοντας ότι το πρόβλημα δεν προσφέρεται για "αντιπολιτευτικές κορόνες για λόγους κομματικού ανταγωνισμού" και σημειώνοντας πως "καλό θα ήταν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, παλιά και νέα, να μην αναθεματίζουν τη σημερινή κυβέρνηση εκτοξεύοντας 'καταγγελίες' με περίσσευμα υποκρισίας και λαϊκισμού".