Συνεχίζεται σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών η συνολική αποτίμηση των μέχρι τώρα συζητήσεων της κυβέρνησης με τους θεσμούς παρουσία των κ. Τσακαλώτου και Σταθάκη.
Συνεχίζεται σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών η συνολική αποτίμηση των μέχρι τώρα συζητήσεων της κυβέρνησης με τους θεσμούς παρουσία των κ. Τσακαλώτου και Σταθάκη.
Τα πρώτα "αγκάθια" στα οποία αναφέρθηκε και ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης λίγο νωρίτερα έκαναν από χθες την εμφάνισή τους και μένει να φανεί εάν θα επιβεβαιωθεί η εκτίμηση της ελληνικής πλευράς ότι μπορεί να ξεπεραστούν.
Αρχικά φαίνεται ότι υπάρχουν αποκλίσεις αναφορικά με το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος για όλα τα χρόνια από το 2015 έως το 2018, με τις προβλέψεις που θα συμφωνηθούν να είναι κομβικής σημασίας καθώς από αυτές θα εξαρτηθούν και τα μέτρα που θα απαιτηθούν από την Αθήνα να λάβει.
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή η συζήτηση δεν θα συνεχιστεί σήμερα αλλά τα προσεχή 24ωρα.
Δεύτερο "αγκάθι" εκτιμάται ότι είναι οι ομαδικές απολύσεις και ο συνδικαλιστικός νόμος καθώς οι δανειστές εμφανίζονται ιδιαιτέρως πιεστικοί και ζητούν την άρση των περιορισμών στις απολύσεις και την αυστηροποίηση του πλαισίου για την προκήρυξη απεργιών.
Από εκεί και πέρα, οι πληροφορίες κάνουν λόγο για διαφωνία και αναφορικά με την ταχύτητα της κατάργησης των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων με την Αθήνα να επιθυμεί μια ομαλή μετάβαση και τους δανειστές μια σαφώς μικρότερη μεταβατική περίοδο.
Διαφορετικές είναι και οι απόψεις σχετικά με την διαχείριση των "κόκκινων δανείων". Η Αθήνα χθες κατέθεσε πρόταση η οποία μένει να φανεί εάν θα απαντηθεί σήμερα αλλά αυτό που προέκυψε είναι ότι η ελληνική πλευρά επιθυμεί κατά περίπτωση αντιμετώπιση τόσο των επιχειρηματικών δανείων όσο και αυτών που έχουν συνάψει νοικοκυριά με λύσεις που ενδέχεται να περιλαμβάνουν και "κούρεμα".
"Αγκάθι" αποτελεί και το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων με τη συζήτηση να ξεκινάει χθες και να μένει όμως στα μισά. Πιθανότατα θα συνεχιστεί και σήμερα.
Οι δανειστές επ' αυτού ζητούν ενίσχυση του προγράμματος των αποκρατικοποιήσεων και του ρόλου του νέου Ταμείου, που πιθανώς να είναι το ΤΑΙΠΕΔ με ενισχυμένες αρμοδιότητες. Από την άλλη, όμως η Αθήνα φαίνεται ότι ζητάει να ενταχθούν λιγότερα περιουσιακά στοιχεία.
Το απόγευμα αναμένεται να γίνει συζήτηση και για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα με τους πιστωτές της χώρας να έχουν ταχθεί ανοιχτά υπέρ των στοχευμένων επιδομάτων με θέσπιση πιο αυστηρών εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων.