Στη δημοσιότητα δόθηκε το ηχητικό ντοκουμέντο από το οικονομικό φόρουμ της 16ης Ιουλίου στο οποίο συμμετείχε ο Γ. Βαρουφάκης και στη διάρκεια του οποίου ο πρώην ΥΠΟΙΚ παρουσίασε τα σχέδιά του για υποκλοπή των ΑΦΜ των πολιτών και δημιουργία παράλληλου τραπεζικού συστήματος εφόσον έκλειναν οι τράπεζες και έπαιρνε το πράσινο φως για υλοποίηση.
Στη δημοσιότητα δόθηκε το ηχητικό ντοκουμέντο από το οικονομικό φόρουμ της 16ης Ιουλίου στο οποίο συμμετείχε ο Γ. Βαρουφάκης και στη διάρκεια του οποίου ο πρώην ΥΠΟΙΚ παρουσίασε τα σχέδιά του για υποκλοπή των ΑΦΜ των πολιτών και δημιουργία παράλληλου τραπεζικού συστήματος εφόσον έκλειναν οι τράπεζες και έπαιρνε το πράσινο φως για υλοποίηση.
Τους διαλόγους της τηλεδιάσκεψης σχετικά με το εναλλακτικό σχέδιο στο οποίο αναφέρθηκε ο Γ. Βαρουφάκης αποκάλυψε η Καθημερινή της Κυριακής ενώ τις επίμαχες αποκαλύψεις έδωσε στη δημοσιότητα το Official Monetary and Financial Institutions Forum στο οποίο ο τέως υπουργός Οικονομικών περιέγραψε τα σχέδιά του.
"Οφείλω να ομολογήσω ότι δεν είχαμε εντολή να βγάλουμε την Ελλάδα από το ευρώ. Αυτό για το οποίο είχαμε εντολή ήταν να διαπραγματευτούμε ένα είδος συμφωνίας με το Eurogroup και την ΕΚΤ, που θα καθιστούσε την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη βιώσιμη. Η εντολή πήγαινε λίγο πιο πέρα, τουλάχιστον κατά την εκτίμησή μου. Πιστεύω ότι ο ελληνικός λαός μάς εξουσιοδότησε να συνεχίσουμε ενεργά και με σθένος αυτήν τη διαπραγμάτευση στο σημείο, κατά το οποίο –αν δεν κατορθώναμε να κλείσουμε μια βιώσιμη συμφωνία– θα έπρεπε να εξετάσουμε το ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ", λέει ξεκινώντας την τηλεδιάσκεψη.
Όπως τονίζει ο κ. Βαρουφάκης, ο πρωθυπουργός προτού κερδίσει τις εκλογές τον Ιανουάριο τον είχε εξουσιοδοτήσει να εκπονήσει ένα plan Β, λόγος τον οποίο συγκέντρωσε μια πολύ ικανή μικρή ομάδα που όπως σημειώνει έπρεπε να δράσει υπό άκρα μυστικότητα για "προφανείς λόγους".
"Το έργο είχε λίγο – πολύ ολοκληρωθεί, είχαμε ένα Ρlan b, αλλά η δυσκολία ήταν να προχωρήσουμε από τους πέντε ανθρώπους, που το σχεδίαζαν, στους χίλιους που θα το υλοποιούσαν. Γι’ αυτό θα έπρεπε να εξασφαλίσω μία ακόμη εξουσιοδότηση, την οποία ουδέποτε έλαβα, αλλά να σας δώσω ένα παράδειγμα: Σχεδιάζαμε σε ένα μεγάλο αριθμό μετώπων, οπότε αναφέρω ένα ενδεικτικά. Πάρτε την περίπτωση των πρώτων λεπτών μετά το κλείσιμο των τραπεζών. Τα ΑΤΜ δεν λειτουργούν και πρέπει να υπάρξει ένα σύστημα παράλληλων πληρωμών, ώστε να συνεχίσει να λειτουργεί η οικονομία για λίγο, ενώ πρέπει να δοθεί στον πληθυσμό η αίσθηση ότι το κράτος ελέγχει την κατάσταση και πως υπάρχει κάποιο σχέδιο", σημειώνει ο πρώην ΥΠΟΙΚ.
Και συνεχίζει: "Αυτό που σχεδιάζαμε να κάνουμε είναι το εξής: Υπάρχει η ιστοσελίδα της φορολογικής υπηρεσίας, όπως στη Βρετανία και αλλού, όπου πολίτες, φορολογούμενοι μπαίνουν στο σάιτ, χρησιμοποιούν τον κλειδάριθμό τους και μεταφέρουν μέσω web banking χρήματα από τους λογαριασμούς τους στο ΑΦΜ τους, ώστε να πληρώσουν τον ΦΠΑ, τον φόρο εισοδήματος κ.λπ. Σχεδιάζαμε να δημιουργήσουμε μυστικούς λογαριασμούς, συνδεδεμένους με κάθε ΑΦΜ, χωρίς να το πούμε σε κανέναν, αυτό θα δημιουργούσε ένα παράλληλο τραπεζικό σύστημα όσο οι τράπεζες θα ήταν κλειστές ως αποτέλεσμα της επιθετικής ενέργειας της ΕΚΤ προκειμένου να έχουμε χώρο να ανασάνουμε. Το σχέδιο ήταν πολύ καλά μελετημένο και θα έκανε τη διαφορά διότι πολύ σύντομα θα το επεκτείναμε μέσω εφαρμογών σε κινητά τηλέφωνα και θα γινόταν ένα λειτουργικό παράλληλο σύστημα. Αυτό βεβαίως θα είναι αντίκρισμα σε ευρώ αλλά θα μετατρεπόταν άμεσα στη νέα δραχμή".
Αργότερα στην τηλεδιάσκεψη ο Γ. Βαρουφάκης λέει ότι θέλει να διηγηθεί "μια συναρπαστική ιστορία" που θα περιγράφει τι είδους δυσκολίες αντιμετώπισε στην προσπάθεια υλοποίησης του εγχειρήματος.
"Ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων στο υπουργείο μου ελέγχεται πλήρως και απευθείας από την τρόικα. Δεν ήταν υπό τον δικό μου έλεγχο ως αρμόδιου υπουργού, αλλά ελεγχόταν από τις Βρυξέλλες. Ο γενικός γραμματέας διορίζεται με μια συγκεκριμένη διαδικασία και ελέγχεται από την τρόικα, όπως και ολόκληρος ο μηχανισμός", αναφέρει και συμπληρώνει: "Ο γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων, από την άλλη, ελεγχόταν από εμένα, ως αρμόδιο υπουργό. Και διόρισα έναν καλό φίλο μου, παιδικό φίλο μου, που έγινε καθηγητής Τεχνολογικής Πληροφόρησης στο Κολούμπια στις ΗΠΑ. Τον επιστράτευσα επειδή του είχα εμπιστοσύνη να προχωρήσει στην ανάπτυξη αυτού του συστήματος".
Φαίνεται ότι ο στενός φίλος του κ. Βαρουφάκη που διορίστηκε για να κατασκοπεύει την Κατερίαν Σαββαΐδου δεν είναι άλλος από τον γενικό γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων, Μιχάλη Χατζηθεοδώρου.
"Κάποια στιγμή, μια εβδομάδα ή λίγο αργότερα αφότου μετακομίσαμε στο υπουργείο", λέει ο Γ. Βαρουφάκης, "με πήρε τηλέφωνο και μου είπε ότι έχει τον έλεγχο των μηχανημάτων, του hardware, όχι όμως και του λογισμικού. Το software ανήκει στην τρόικα, που ελέγχει τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Τι να κάνω;", τον ρώτησε ο φίλος του.
Σε εκείνο το σημείο ο κ. Βαρουφάκης επισημαίνει ότι είχαν μια συνάντηση, μόνο οι δυο τους με τον συνεργάτη του να του υπογραμμίζει ότι αν ζητήσει την άδειά τους για να αρχίσει να εφαρμόζει αυτό το σχέδιο, "τότε η τρόικα θα μάθει αμέσως ότι σχεδιάζουμε ένα παράλληλο σύστημα, αλλά εγώ του είπα ότι αυτό δεν μας κάνει, γιατί δεν θέλουμε να αποκαλύψουμε τα σχέδιά μας σε αυτήν τη φάση, έτσι τον εξουσιοδότησα, και αυτό δεν πρέπει να το πείτε σε κανέναν, πρέπει να παραμείνει μεταξύ μας".
Είναι το χρονικό σημείο στο οποίο ο συντονιστής της τηλεδιάσκεψης τον διακόπτει και του λέει: "Υπάρχουν σίγουρα κάποιοι που ακούνε αυτήν τη στιγμή, αλλά δεν θα το πούνε στους φίλους τους", με τον Γ. Βαρουφάκη να γελάει και να λέει με τη σειρά του: "Ξέρω ότι δεν θα το κάνουν. Αλλά και αν το κάνουν, θα το αρνηθώ, θα το διαψεύσω".
"Αποφασίσαμε λοιπόν να χακάρουμε το λογισμικό πρόγραμμα του υπουργείου ώστε να μπορέσουμε να αντιγράψουμε τους κωδικούς της ιστοσελίδας σε ένα μεγάλο υπολογιστή στο γραφείο του, ώστε να μπορέσει να σχεδιάσει και να εφαρμόσει το παράλληλο σύστημα πληρωμών", σημειώνει ο πρώην υπουργός.
Καταλήγει ότι υπήρχε από τη μεριά τους ετοιμότητα "να πάρουμε το πράσινο φως από τον πρωθυπουργό, όταν θα κλείναν οι τράπεζες, ώστε να μεταβούμε στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, που δεν ελέγχεται από εμάς, αλλά από τις Βρυξέλλες και να συνδέσουμε αυτόν τον φορητό υπολογιστή προκειμένου να ενεργοποιήσουμε το σύστημα".
Τι λέει για τη συμφωνία και τον ρόλο Σόιμπλε
Μετά από σχετική ερώτηση, ο Γιάνης Βαρουφάκης υποστηρίζει εν συνεχεία ότι απηχεί και τις απόψεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η συμφωνία των Βρυξελλών για ένα τρίτο δάνειο δεν πρόκειται να εφαρμοστεί καθώς οι διαφορές ανάμεσα στο ΔΝΤ, τον ESM και τον Β. Σόιμπλε είναι πολύ σημαντικές.
Εξηγώντας τις διαφορές αυτές σημειώνει ότι ο ESM θέτει ως προϋπόθεση τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, αλλά το Ταμείο εκτιμά από την άλλη ότι το χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο.
Έτσι επισημαίνει ότι υπάρχει ο κίνδυνος οι Έλληνες βουλευτές να ψήφισαν στις 15 Ιουλίου υπέρ του πρώτου πακέτου με τα προαπαιτούμενα για την εφαρμογή της συμφωνίας, χωρίς να είναι βέβαιο ότι τελικά θα υπάξει συμφωνία ανάμεσα στον ESM, το ΔΝΤ και τον υπουργό Οικονοκομικών της Γερμανίας.
Υπογραμμίζει παράλληλα ότι ο Β. Σόιμπλε θέλει το Grexit, κάτι που του το έχει εκμυστηρευθεί, το ΔΝΤ δεν θέλει να παραβιάσει και πάλι το καταστατικό του, χορηγώντας νέο δάνειο σε μία χώρα που δεν έχει βιώσιμο χρέος, ενώ η Κομισιόν θέλει η συμφωνία να προχωρήσει, η κα Μέρκελ επίσης, αλλά όπως τελικά εκτιμά ο κ. Βαρουφάκης υπάρχει έλλειψη συντονισμού μεταξύ των δανειστών.
Εν συνεχεία ο πρώην Έλληνας υπουργός Οικονομικών εκφράζει την πεποίθησή του ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών επιθυμεί να εκδιωχθεί η Ελλάδα από τη νομισματική ένωση, για να φοβηθούν οι Γάλλοι και να δεχθούν το μοντέλο του, μιας πειθαρχημένης Ευρωζώνης.
Μιλώντας για το ρόλο της ΕΚΤ, ο Γιάνης Βαρουφάκης εκτιμά ότι ο Μάριο Ντράγκι προσπάθησε να παραμείνει ουδέτερος, ωστόσο προσθέτει ότι εκ φύσεως η ΕΚΤ είναι έτσι σχεδιασμένη, ώστε να είναι αδύνατο να μην ασκεί και πολιτικό ρόλο.
Εάν η Ελλάδα δεν συμμετάσχει στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ μέσα στους επόμενους μήνες τότε ο Γ. Βαρουφάκης σημειώνει ότι δεν υπάρχει κανένας τρόπος παραμονής της στην Ευρωζώνη, αλλά για να συμβεί αυτό θα πρέπει πρώτα να αναδιαρθρωθεί το χρέος της χώρας.
Σχετικά με τις σχέσεις του με τον Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Βαρουφάκης λέει ότι διατηρούν φιλικές σχέσεις, αλλά δεν γνωρίζει εάν αυτές θα συνεχιστούν από δω και στο εξής ενώ αποκαλύπτει ότι, λίγες ημέρες μετά την παραίτησή του του πρότεινε να αναλάβει ένα άλλο υπουργείο, ωστόσο ο ίδιος δεν ήθελε.