Η "σκληρή" Ντέλια του ΔΝΤ είχε υπογράψει από το 2009 έκθεση 40 σελίδων για τη χώρα μας, συστήνοντας εφαρμογή επώδυνων μέτρων, στη λογική του μοντέλου που είχε εφαρμοστεί σε πολλές χώρες της Ευρώπης, αλλά και σε Νέα Ζηλανδία και Αυστραλία.
Αν και αναλαμβάνει τώρα επικεφαλής της αποστολής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Αθήνα, η Ρουμάνα Ντέλια Βελκουλέσκου είχε ασχοληθεί με το ελληνικό ζήτημα από την αρχή κιόλας της κρίσης και έχει γνώση τόσο της ελληνικής πραγματικότητας όσο και της εφαρμογής προγραμμάτων.
Η "σκληρή" Ντέλια του Ταμείου είχε υπογράψει από το 2009 έκθεση 40 σελίδων για τη χώρα μας, έχοντας μεταξύ άλλων διαγνώσει πρόβλημα μεγάλης αύξησης συνταξιοδοτικής δαπάνης, δημοσίου χρεους και του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, συστήνοντας εφαρμογή επώδυνων μέτρων, στη λογική του μοντέλου που είχε εφαρμοστεί σε πολλές χώρες της Ευρώπης, αλλά και σε Νέα Ζηλανδία και Αυστραλία.
Στην έκθεση αυτή, η επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ πρότεινε ως λύσεις για το ελληνικό πρόβλημα:
Μείωση του κράτους, με απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, αλλά και "πάγωμα" μισθών
Μείωση κρατικής συμμετοχής στις συντάξεις, με στόχο την ενίσχυση ιδιωτικής ασφάλισης
Μείωση επιδομάτων ανεργίας και πολύ αυστηρότερα κριτήρια για τη χορήγησή τους, ως κίνητρα για απασχόληση
Πλήρη κατάργηση φοροαπαλλαγών, αύξηση έμμεσων φόρων και μείωση φόρου επιχειρήσεων
Μεγαλύτερη ευελιξία στο ωράριο εργασίας και στις αποζημιώσεις απόλυσης, με στόχο την αύξηση της απασχόλησης
Περιορισμούς στο συνδικαλιστικό πλαίσιο, απαγόρευση υποχρεωτικών συμβάσεων με τις εργοδοτικές οργανώσεις, ώστε να πριμοδοτηθούν οι επιχειρησιακές συμβάσεις.
Κάποια από τα μέτρα αυτά, η κ. Βελκουλέσκου τα είχε προτείνει και στην Κύπρο, ως επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ εκεί, προκαλώντας "νευρική κρίση" ακόμα και στους πιο ψύχραιμους με τις απαιτήσεις της για μισθούς και συντάξεις… Ρουμανίας. Μένει να φανεί ποιες από αυτές τις προτάσεις αυτές θα φέρει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με την ελληνική πλευρά.
Το "Έθνος της Κυριακής" αποκαλύπτει, μάλιστα, "θερμό" επεισόδιο με τον Κύπριο Πρόεδρο, όταν η Βελκουλέσκου ανέτρεψε την τελευταία στιγμή όσα είχαν συμφωνηθεί για τις κυπριακές τράπεζες, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για το "κούρεμα" των καταθέσεων. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, ο Νίκος Αναστασιάδης είχε φτάσει στο σημείο να της πει: "Δεν σε αντέχω, δεν μπορώ να διαπραγματευτώ άλλο μαζί σου!".