Ανασύνταξη δυνάμεων με αναζήτηση τρόπων για βελτίωση συσχετισμών εντός του κοινοβουλίου επιχειρεί η κυβέρνηση στο αυριανό δεύτερο crash test με τα προαπαιτούμενα που πρέπει να ψηφιστούν στη Βουλή.
Ανασύνταξη δυνάμεων με αναζήτηση τρόπων για βελτίωση συσχετισμών εντός του κοινοβουλίου επιχειρεί η κυβέρνηση στο αυριανό δεύτερο crash test με τα προαπαιτούμενα που πρέπει να ψηφιστούν στη Βουλή.
Με δεδομένες τις διαφορές που υπάρχουν σχετικά με τη φορολόγηση των αγροτών και τις πρόωρες συντάξεις φαίνεται πως η κυβέρνηση επιλέγει να τα φέρει σε δεύτερο χρόνο στη Βουλή έχοντας προφανώς πάρει και το πράσινο φως από τους εκπροσώπους των θεσμών.
Στόχος της κυβέρνησης είναι στην αυριανή ψηφοφορία ορισμένες από τις αρνητικές ψήφους των βουλευτών της συμπολίτευσης στην προηγούμενη ψηφοφορία να μετατραπούν σε θετικές ενώ φαίνεται ότι μετά την Τετάρτη θα γίνουν οι συζητήσεις τόσο στο επίπεδο της Πολιτικής Γραμματείας για την σύγκληση ή όχι της Κεντρικής Επιτροπής.
Είναι προφανές ότι πλέον η κυβέρνηση κινείται με χρονικό ορίζοντα εβδομάδων με στόχο σε κάθε ψηφοφορία για προαπαιτούμενα να μην υποστηριχθεί από λιγότερες των 120 ψήφους της συγκυβέρνησης.
Ολ. Γεροβασίλη: Κανένα προαπαιτούμενο για αγρότες
Η κυβερνητική εκπρόσωπος πάντως, με δήλωσή της το μεσημέρι της Τρίτης επιχειρεί να καθησυχάσει όσους βουλευτές αντιδρούν στις αλλαγές φορολογικού καθεστώτος για τους αγρότες επισημαίνοντας ότι είναι ανυπόστατη η παραφιλολογία περί ψήφισης τέτοιων μέτρων στις αρχές Αυγούστου.
Σημειώνει ειδικότερα ότι "τα προαπαιτούμενα μέτρα για τα οποία έχει δεσμευτεί η χώρα μας προκειμένου να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς είναι οι αλλαγές στον ΦΠΑ και το συνταξιοδοτικό, η διασφάλιση της πλήρους ανεξαρτησίας της ΕΛΣΤΑΤ και η πλήρης εφαρμογή των διατάξεων της Συνθήκης για την Σταθερότητα ,τον Συντονισμό και την Διακυβέρνηση στο πλαίσιο της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης", τα οποία με εξαίρεση το συνταξιοδοτικό, η ψήφιση του οποίου, κατόπιν συμφωνίας με τους θεσμούς μετατέθηκε για αργότερα, ψηφίστηκαν από τη Βουλή στις 15 Ιουλίου.
Για το δεύτερο πακέτο αναφέρει ότι η υιοθέτηση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και η μεταφορά της οδηγίας για την στήριξη και την εξυγίανση των τραπεζών θα έρθουν προς ψήφιση στη Βουλή στις 22 Ιουλίου και αμέσως μετά θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, με καταληκτική ημερομηνία την 20η Αυγούστου.
"Η κυβέρνηση επιθυμεί να καταστήσει σαφές ότι κανένα από τα παραπάνω προαπαιτούμενα δεν αφορά την αλλαγή του φορολογικού καθεστώτος για τους αγρότες. Συνεπώς η παραφιλολογία των τελευταίων ημερών για υποτιθέμενη ψήφιση τέτοιων μέτρων στις αρχές Αυγούστου, είναι εντελώς ανυπόστατη", καταλήγει η κα Γεροβασίλη.
"Γρίφος" και η εσωκομματική ενότητα
Την ίδια ώρα, σε "γρίφο" αναδεικνύεται και η ενότητα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ καθώς οι διαφοροποιήσεις έχουν προκαλέσει έντονους κραδασμούς. Είναι χαρακτηριστικό ότι πέρα από τις διαφοροποιήσεις της Αριστερής Πλατφόρμας και άλλων, διαφοροποιήθηκε και η νεολαία του κόμματος που κατέγραψε τη διαφωνία της με τη συμφωνία και ζήτησε νέο συνέδριο.
"Η ψήφιση του τρίτου μνημονίου είναι αντίθετη με τις ιδεολογικές καταβολές, τις προεκλογικές δεσμεύσεις, τις συλλογικές αποφάσεις του κόμματος, ανατρέποντας «μια μακρά πορεία του ΣΥΡΙΖΑ, με τον κίνδυνο να τσακίσει την ελπίδα για ένα διαφορετικό δρόμο στη μοναδική χώρα της Ε.Ε. όπου η Αριστερά πέτυχε μια ιστορική νίκη. Γι’ αυτούς τους λόγους είμαστε ενάντια στη συμφωνία", σημειώνει.
Και συνεχίζει: "Είναι επιτακτική ανάγκη να συγκληθεί η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ και να πραγματοποιηθεί άμεσα έκτακτο συνέδριο, που συνιστά το ανώτατο σώμα απόφασης του κόμματος, και το οποίο θα έχει τη συνολική ευθύνη για τον απολογισμό της προηγούμενης περιόδου και το σχεδιασμό της στρατηγικής του επόμενου διαστήματος".
Υπό αυτό το πρίσμα, είναι δεδομένο ότι σε εύλογο χρονικό διάστημα θα τεθούν επί τάπητος τα εσωκομματικά στον ΣΥΡΙΖΑ την ώρα που η κυβέρνηση αντιμετωπίζει ισχυρούς κραδασμούς, με τον Γ. Πανούση να αναφέρει στον ρ/σ Alpha το μεσημέρι της Τρίτης ότι ζήτησε από τον Αλ. Τσίπρα αν γίνεται να αφήσει το χαρτοφυλάκιό του σε κάποιον καλύτερο με δεδομένη την κριτική που δέχεται από μέλη της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ.