Απέρριψε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τα περί κρυφών σχεδίων της ελληνικής κυβέρνησης, απαντώντας στις επικρίσεις που δέχθηκε από ευρωβουλευτές στη διάρκεια της συνεδρίασης της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Ελλάδα. Είπε, δε, ότι αύριο η κυβέρνηση θα καταθέσει εκ νέου συγκεκριμένες προτάσεις για μια βιώσιμη συμφωνία.
Απέρριψε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τα περί κρυφών σχεδίων της ελληνικής κυβέρνησης, απαντώντας στις επικρίσεις που δέχθηκε από ευρωβουλευτές στη διάρκεια της συνεδρίασης της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Ελλάδα. Είπε, δε, ότι αύριο η κυβέρνηση θα καταθέσει εκ νέου συγκεκριμένες προτάσεις για μια βιώσιμη συμφωνία.
"Όλη την προηγούμενη εβδομάδα η συντριπτική πλειοψηφία των δηλώσεων Ευρωπαίων πολιτικών και αξιωματούχων ήταν το όχι στο δημοψήφισμα σημαίνει αυτόματα έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ. Αυτό το γνώριζαν οι πολίτες όταν κλήθηκαν να ψηφίσουν, όταν πήγαν στην κάλπη και έφεραν παρόλ' αυτά ένα αποτέλεσμα που κάποιους εξέπληξε. Αν είχα στόχο να βγάλω την Ελλάδα από το ευρώ δεν θα πήγαινα αμέσως μετά το κλείσιμο της κάλπης κάνω τις δηλώσεις που έκανα και να ερμηνεύσω το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος όχι ως εντολή ρήξης με την Ευρώπη αλλά ως εντολή ενίσχυσης της διαπραγματευτικής προσπάθειας για να φτάσουμε σε μια καλύτερη συμφωνία, σε μια συμφωνία οικονομικά βιώσιμη και κοινωνικά δίκαιη. Αυτός είναι ο στόχος μου, δεν έχω κανένα κρυφό σχέδιο και μιλάω με ανοιχτά χαρτιά", ανέφερε χαρακτηριστικά.
Απάντηση στον Βέμπερ
Σε ό,τι αφορά τις βολές περί αδυναμίας της κυβέρνησης να ανταποκριθεί στην αλληλεγγύη των εταίρων, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε τα εξής:
"Βεβαίως ο δανεισμός είναι μια μορφή αλληλεγγύης. Εμείς όμως θέλουμε ένα βιώσιμο πρόγραμμα ακριβώς για να είμαστε σε θέση να επιστρέψουμε τα δανεικά που πήραμε. Και όταν ζητάμε απομείωση του χρέους τη ζητάμε ακριβώς για να είμαστε σε θέση να επιστρέψουμε αυτά τα δανεικά".
Απευθυνόμενος μάλιστα στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, κ. Βέμπερ, ο οποίος χρησιμοποίησε νωρίτερα σκληρή γλώσσα, ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε:
"Θέλω να σας θυμίσω κ. Βέμπερ ότι η ισχυρότερη στιγμή αλληλεγγύης της σύγχρονης ευρωπαϊκής ιστορίας ήταν το 1953 όταν η χώρα σας έβγαινε καταχρεωμένη και λεηλατημένη από δύο παγκόσμιους πολέμους και η Ευρώπη και οι ευρωπαϊκοί λαοί έδειξαν τη μέγιστη αλληλεγγύη στη σύνοδο του Λονδίνου του 1953 όταν αποφάσισαν τη διαγραφή του 60% του χρέους της Γερμανίας καθώς και ρήτρα ανάπτυξης".
Για μεταρρυθμίσεις
Αναφορικά με την προτροπή του Γκι Φερχόφστατ των Φιλελευθέρων για μεταρρυθμίσεις ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε:
"Πράγματι σ' αυτούς πέντε μήνες περισσότερο διαπραγματευόμαστε παρά κυβερνάμε. Σε συνθήκες χρηματοπιστωτικής ασφυξίας η μέριμνά μας είναι περισσότερο πώς θα καταφέρουμε να κρατήσουμε ζωντανή την ελληνική οικονομία. Παρόλα αυτά κάναμε πράγματα αγαπητέ κ. Γκι. Ήμασταν εμείς που μετά από τρία χρόνια ανοίξαμε την περιβόητη λίστα Λαγκάρντ. Τη λίστα που κάποιοι υπουργοί των προηγούμενων κυβερνήσεων την έβαλαν στο συρτάρι τους. Ήμασταν εμείς προσπαθήσαμε και φέραμε στο σκαμνί της δικαιοσύνης πολλούς από τους οποίους είχαν φοροδιαφύγει".
Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε πως όλοι αντιλαμβάνονται ότι η συζήτηση δεν αφορά μια χώρα αλλά το μέλλον της Ευρώπης και της ευρωζώνης και ότι συγκρούονται δύο στρατηγικές για το μέλλον της ευρωπαϊκής ενοποίησης.
Αναφέρθηκε ακόμη στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό και την πρόσφατη σύσκεψη πολιτικών αρχηγών, σημειώνοντας ότι "παρά τις ιδεολογικές μας διαφορές μια κρίσιμη στιγμή έχουμε τη δυνατότητα να ενώνουμε δυνάμεις".
Για τον ρόλο του Ευρωκοινοβουλίου
Τάχθηκε, παράλληλα, υπέρ ενός πιο ενεργού ρόλου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και διερωτήθηκε: "Πώς είναι δυνατόν να έχουμε εξουσιοδοτήσει τρεις θεσμούς, την Τρόικα και βεβαίως ευλόγως την Κομισιόν, ευλόγως την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διότι πληρώνει, αλλά πώς είναι δυνατόν να έχουμε εξουσιοδοτήσει εντός της Τρόικα υπεύθυνοι να λαμβάνουν αποφάσεις να είναι το ΔΝΤ και να μην είναι ο κατ’ εξοχήν ευρωπαϊκός θεσμός της δημοκρατίας, δηλαδή το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο".
Εκτίμησε, δε, ότι "αν η συζήτηση και η διαπραγμάτευση διεξάγονταν αποκλειστικά ανάμεσα στην ελληνική πλευρά και την Κομισιόν, θα είχε βρεθεί λύση και συμφωνία εδώ και πάρα πολύ καιρό".
"Υπέρτατος νόμος το δίκιο των ανθρώπων"
Κλείνοντας την ομιλία του και με αφορμή αναφορές άλλων ομιλητών στην αρχαία ελληνική τραγωδία ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε:
"Ένας από τους σημαντικότερους αρχαίους τραγωδούς, ο Σοφοκλής, με το αριστούργημά του την Αντιγόνη μας έμαθε ότι υπάρχουν στιγμές που υπέρτατος νόμος από τους νόμους των ανθρώπων είναι το δίκιο των ανθρώπων και νομίζω πως τώρα είναι μια τέτοια στιγμή".
Σημειώνεται ότι στην πρώτη του παρέμβαση ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι "καλούμαστε να βρούμε έναν γόνιμο και έντιμο συμβιβασμό προκειμένου να αποφύγουμε μια ιστορική ρήξη που θα ανατρέψει την παράδοση της ενωμένης Ευρώπης".