Το αίτημα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών υπέβαλε απόψε ο πρωθυπουργός, δηλώνοντας την ετοιμότητα της Αθήνας να ξεκινήσει άμεσα ουσιαστική διαπραγμάτευση για να βρεθεί "ένας έντιμος συμβιβασμός για το καλό της Ευρώπης". "Ουδείς μπορεί να ερμηνεύσει διαφορετικά τη λαϊκή ετυμηγορία" τόνισε από την πλευρά του ο Προκόπης Παυλόπουλος.
Το αίτημα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, όπως είχε ανακοινώσει νωρίτερα στη δήλωσή του, υπέβαλε απόψε ο πρωθυπουργός, δηλώνοντας την ετοιμότητα της Αθήνας να ξεκινήσει άμεσα ουσιαστική διαπραγμάτευση για να βρεθεί "ένας έντιμος συμβιβασμός για το καλό της Ευρώπης". "Ουδείς δεν μπορεί να ερμηνεύσει διαφορετικά τη λαϊκή ετυμηγορία" τόνισε από την πλευρά του ο Προκόπης Παυλόπουλος.
Ειδικότερα, στο διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες στο προεδρικό μέγαρο, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και είπε ότι ο ελληνικός λαός έδωσε την ετυμηγορία του και χαρακτήρισε τη όλων των πολιτών "υποδειγματική", παρά τις αντίξοες συνθήκες.
"Δώσαμε ένα παράδειγμα δημοκρατίας" είπε, προσθέτοντας ότι αυτό που προέχει τώρα είναι "να σφυρηλατήσουμε την εθνική ομοψυχία και ενότητα και να διαμορφώσουμε ένα αρραγές και ισχυρό εθνικό μέτωπο για την αποκατάσταση της ομαλότητας στην οικονομία, προκειμένου να διεκδικήσουμε άμεσα λύσεις στα προβλήματα στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους".
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη "να σταματήσει ο στραγγαλισμός της οικονομίας", αλλά και η ελληνική πλευρά να διαμηνύσει ότι οι προτάσεις της "είναι ρεαλιστικές και λογικές". "Είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε άμεσα σε ουσιαστική διαπραγμάτευση για να βρεθεί μια αξιόπιστη λύση, ένας έντιμος συμβιβασμός για το καλό της Ευρώπης, να καταλάβουμε όλοι ότι η Ευρώπη μέσα από συμβιβασμούς προχωρά, όχι μέσα από διαιρέσεις" τόνισε.
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι η ετυμηγορία που εξέφρασε ο ελληνικός λαός "πρέπει να ερμηνεύεται μόνο με βάση τους όρους που διεξήχθη το δημοψήφισμα", προσθέτοντας ότι "κανείς δεν μπορεί να την ερμηνεύσει διαφορετικά και πολύ περισσότερο να την παρερμηνεύσει, εντός και εκτός Ελλάδας".
Όπως είπε ο κ. Παυλόπουλος, η ετυμηγορία αυτή "σημαίνει ότι ο λαός είναι αποφασισμένος να θωρακίσει την πορεία της Ελλάδας εντός Ευρώπης και εντός Ευρωζώνης και εξουσιοδοτεί την κυβέρνηση με αυξημένη δημοκρατική νομιμοποίηση να επιτύχει μια συμφωνία η οποία θα σημαίνει ότι ο ελληνικός λαός σέβεται στο ακέραιο τις υποχρεώσεις του, με βάση το ευρωπαϊκό θεσμικό κεκτημένο και τις αρχές της ευρωπαϊκής οικονομίας, αλλά και που θα εξασφαλίζει τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας όπως το απαιτούν οι αρχές και οι αξίες της ΕΕ".
Ο ΠτΔ επισήμανε ότι αυτό συνιστά σαφές μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση, σημειώνοντας ότι η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού για σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών θα βοηθήσει σημαντικά.
"Η Ελλάδα ήταν, είναι και θα παραμείνει αναπόσπαστο μέλος της ΕΕ και Ευρωζώνης. Αποδείξαμε με την ετυμηγορία μας ότι δεν μπορούμε να διανοηθούμε τη χώρα εκτός Ευρώπης και Ευρωζώνης, σεβόμενοι τις υποχρεώσεις μας" κατέληξε ο κ. Παυλόπουλος.