Η αξιοπρέπεια ενός λαού δεν είναι παιχνίδι, διεμήνυσε σε εταίρους και πιστωτές ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα της Βουλής, στη συζήτηση για το δημοψήφισμα. Ο πρωθυπουργός επέλεξε πάντως να μην σηκώσει ιδιαίτερα τους τόνους έναντι της αντιπολίτευσης, σημειώνοντας ότι το διακύβευμα είναι ιστορικό και μια μικροκομματική αντιπαράθεση δεν έχει κανένα νόημα.
Η αξιοπρέπεια ενός λαού δεν είναι παιχνίδι, διεμήνυσε σε εταίρους και πιστωτές ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα της Βουλής, στη συζήτηση για το δημοψήφισμα.
Ο πρωθυπουργός επέλεξε πάντως να μην σηκώσει ιδιαίτερα τους τόνους έναντι της αντιπολίτευσης, σημειώνοντας ότι το διακύβευμα είναι ιστορικό και μια μικροκομματική αντιπαράθεση δεν έχει κανένα νόημα. Τόνισε, μάλιστα, πως είναι "ώρα να δημιουργήσουμε συνθήκες ομοψυχίας, η ώρα της πιο πλατιάς κοινωνικής και πολιτικής συναίνεσης για την υπεράσπιση της δημοκρατίας και του δικαιώματος ενός λαού να απαλλαγεί από τη λιτότητα ύστερα από 5 χρόνια".
Κατά την ομιλία του, ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι η απόφαση για δημοψήφισμα "δεν αποτελεί απόφαση ρήξης με την Ευρώπη, αλλά ρήξης με τις πρακτικές του εκβιασμού και του καταναγκασμού που προσβάλλουν την Ευρώπη". "Κάθε απόπειρα να μετατραπεί το δημοψήφισμα από δημοψήφισμα απόρριψης του νέου μνημονίου σε δημοψήφισμα για το νόμισμα της χώρας, υπονομεύει τη δημοκρατική διαδικασία και αποκαλύπτει τις κρυφές επιδιώξεις των υποστηρικτών του μνημονίου" σημείωσε.
Δήλωσε, δε, ότι η πρόθεση της ελληνικής πλευράς "για έναν αληθινά έντιμο συμβιβασμό και για μια πραγματικά βιώσιμη συμφωνία παραμένει στο τραπέζι για μια ειλικρινή διαπραγμάτευση και όχι στο τραπέζι των εκβιασμών" και επισήμανε ότι όσο πιο ισχυρή είναι η βούληση που θα εκφράσει ο λαός, τόσο πιο ισχυρή θα είναι και η θέση της χώρας στο διεθνές γίγνεσθαι και "μόνον έτσι υπάρχει δυνατότητα να πετύχουμε μια συμφωνία με ισχυρό πρόσημο για την ανάπτυξη και την αποκατάσταση κοινωνικής δικαισύνης και συνοχής".
Ο πρωθυπουργός είπε ότι "η σημερινή ημέρα θα μείνει στην ευρωπαϊκή ιστορία με μελανά χρώματα, όχι μόνο γιατί κάποιοι αποφάσισαν έξω και πέρα από κάθε θεσμική διαδικασία να συνεδριάσουν στο συμβούλιο των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης αποκλείοντας έναν ισότιμο εταίρο, αλλά και γιατί αμφισβητήθηκε το δικαίωμα ενός κυρίαρχου λαού να αποφασίσει δημοκρατικά για το μέλλον του".
"Οι ΥΠΟΙΚ με εξαίρεση αρκετών που τοποθετήθηκαν διαφορετικά, μας είπαν στην ουσία ότι δεν επιτρέπουν στη δημοκρατία να αναπνεύσει… Δεν θα ζητήσουμε την άδεια από τους κ. Σόιμπλε και Ντάισελμπλουμ για να δώσουμε τον λόγο στον λαό, για να διαφυλάξουμε τη δημοκρατία στον τόπο όπου γεννήθηκε" τόνισε και ζήτησε η απάντηση του ελληνικού λαού να είναι πάνδημη.
Ο πρωθυπουργός είπε ότι το δημοψήφισμα θα γίνει την επόμενη Κυριακή κανονικά, είτε το θέλουν είτε δεν το θέλουν οι εταίροι, και σε αυτό ο λαός θα αποφασίσει κυρίαρχα και η απόφασή του θα γίνει σεβαστή, όποια κι αν είναι.
Ο Αλέξης Τσίπρας διερωτήθηκε γιατί να υπάρχει τόση αντίδραση για το δημοψήφισμα, σημειώνοντας: "Είπε κανείς στους Γάλλους πολίτες όταν αποφάσιζαν για το ευρωπαϊκό Σύνταγμα ότι αυτό δεν επιτρέπεται;".
"Γιατί κάποιοι φοβούνται τόσο πολύ την ετυμηγορία του ελληνικού λαού και εκβιάζουν τόσο πολύ; Ας αναλογιστούν ότι καμιά φορά οι εκβιασμοί έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα" συνέχισε και διεμήνυσε πως "η αξιοπρέπεια ενός λαού δεν είναι παιχνίδι" και πως "δεν θα λυγίσουν τη βούληση ενός λαού με εκβιασμούς, απειλές και καλλιέργεια κλίματος φόβου και πανικού".
"Το μόνο που έχει να φοβηθεί σήμερα ο ελληνικός λαός μετά από τόσα χρόνια λεηλασίας είναι ο ίδιος ο φόβος" είπε ο Αλέξης Τσίπρας και κατήγγειλε ότι από χθες το βράδυ έχει ξεκινήσει μια "απίστευτη προπαγάνδα φόβου", προβλέποντας ότι αυτή θα κλιμακωθεί μέχρι την ερχόμενη Κυριακή. Να ξέρουν ότι θα φέρουν τα αντίθετα αποτελέσματα, οι Έλληνες ξέρουν να αψηφούν τον φόβο και να αντέχουν, δήλωσε.
Ο κ. Τσίπρας είπε ότι όλους αυτούς τους μήνες η ελληνική κυβέρνηση έκανε μια ειλικρινή προσπάθεια διαπραγμάτευσης με αποφασιστικότητα και αξιοπρέπεια, εξαντλώντας κάθε όριο παραχωρήσεων. "Διαπραγματευτήκαμε με ανοιχτά χαρτιά και διάθεση ειλικρινούς συνεργασίας με στόχο έναν έντιμο συμβιβασμό", είπε για να σημειώσει ότι τελικά "δυστυχώς επικράτησαν οι ακραίες φωνές μεταξύ των εταίρων και των θεσμών", όσο κι αν -όπως σημείωσε- υπήρξαν ειλικρινείς προθέσεις κυρίως από την πλευρά του Ζαν Κλοντ Γιουνκερ.
Η επιμονή να είναι και το ΔΝΤ στην απόφαση, παρότι δεν θα συνεχίσει τις εκταμιεύσεις, περιόρισε ασφυκτικά καθε πιθανότητα ενός έντιμου συμβιβασμού, δήλωσε ο πρωθυπουργός, ο οποίος σε προηγούμενη αποστροφή του είχε υπογραμμίσει ότι "το ΔΝΤ ήρθε στην Ευρώπη για να τη διχάσει, απ' ό,τι φαίνεται".
"Μας ζήτησαν να βάλουμε και εμείς την υπογραφή μας σε ένα μνημόνιο ύφεσης και αργού θανάτου για την ελληνική οικονομία. Αρνηθήκαμε όχι τον συμβιβασμό, αλλά την παράδοση της χώρας ως νέας οικονομικής αποικίας σε αλλότρια συμφέροντα, αλλά και της οικονομίας μας σε μια νέα υφεσιακή σκοτοδίνη" δήλωσε ακόμη.
Κλείνοντας την ομιλία του, ο πρωθυπουργός δήλωσε βέβαιος ότι ο ελληνικός λαός θα σταθεί στο ύψος της ιστορίας του, θα πει "όχι" στο τελεσίγραφο και θα στείλει μήνυμα δημοκρατίας και αξιοπρέπειας σε όλη την Ευρώπη. "Τούτες τις ώρες η Ευρώπη ακουμπά στην Ελλάδα, προσβλέπει στο όχι της αξιοπρέπειας του ελληνικού λαού και έχουμε ισχυρή ευθύνη να μην διαψεύσουμε αυτές τις ελπίδες" τόνισε.
"Η επιλογή βαραίνει τον καθένα και καθεμία, κυρίως όμως είναι μια επιλογή ελπίδας, αξιοπρέπειας και δημοκρατίας. Το χρωστάμε στα παιδιά μας, τις επόμενες γενιές, στους αγώνες και στις θυσίες του λαού για να είναι αυτή η χώρα κυρίαρχη, με δημοκρατία και περηφάνια και αυτός ο λαός ελεύθερος και να ζει με μια προοπτική και μια ελπίδα" κατέληξε.