Συγκρατημένη αισιοδοξία για την εξεύρεση λύσης μεταξύ Αθήνας και δανειστών, με ορόσημο το Eurogroup της 18ης Ιουνίου, προκύπτει μετά τη χθεσινοβραδινή συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα στις Βρυξέλλες με Μέρκελ και Ολάντ, αλλά και την αποκατάσταση του κλίματος μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού και του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Συγκρατημένη αισιοδοξία για την εξεύρεση λύσης μεταξύ Αθήνας και δανειστών, με ορόσημο το Eurogroup της 18ης Ιουνίου, προκύπτει μετά τη χθεσινοβραδινή συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα στις Βρυξέλλες με Μέρκελ και Ολάντ, αλλά και την αποκατάσταση του κλίματος μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού και του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Σε δηλώσεις του μετά από τις συναντήσεις ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για καλό και φιλικό κλίμα και για απόφαση εντατικοποίησης των προσπαθειών, ώστε να γεφυρωθούν οι διαφορές και να προχωρήσουμε σε λύση, με ανάπτυξη και βιώσιμο χρέος.
Από την πλευρά της η Γερμανίδα Καγκελάριος εξέφρασε σήμερα την ελπίδα ότι θα υπάρξουν βήματα μπροστά, γιατί, όπως είπε, αντελήφθη ότι υπάρχει διάθεση στενής συνεργασίας με τους θεσμούς, ενώ προειδοποίησε ξανά ότι μετράει η κάθε ημέρα.
Στο τραπέζι, σύμφωνα με πληροφορίες από Αθήνα, Βρυξέλλες και Βερολίνο, βρίσκεται πρόταση για παράταση του υφιστάμενου προγράμματος έως το Μάρτιο του 2016, με κάλυψη των χρηματοδοτικών υποχρεώσεων από τον ευρωμηχανισμό στήριξης, τα 10,9 δισ. ευρώ του ΤΧΣ, αλλά και την επιστροφή των κερδών της ΕΚΤ και των κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης από τα ελληνικά ομόλογα.
Παραμένουν, ωστόσο τα "αγκάθια", με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη να δηλώνει στη Βουλή ότι η Αθήνα δεν έχει συμφωνήσει να δεχθεί τη θέση των δανειστών για πλεόνασμα μεγαλύτερο κατά μισό δισ. φέτος που θα συνεπαγόταν και μισό δισ. νέα σκληρά μέτρα.
"Δεν έχουμε συμφωνήσει σε καμία περίπτωση στο 1% για φέτος", είπε χαρακτηριστικά από το βήμα της Βουλής, ενώ τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα προσυπογράψει "λογικά ασυνεπείς και μισανθρωπιστικές συμφωνίες".
Ωστόσο, ασφαλείς πληροφορίες που μετέδωσε ο απεσταλμένος του MEGA στις Βρυξέλλες Χρήστος Τσιγουρής αναφέρουν ότι η Αθήνα ενδεχομένως το θέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων την αύξηση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα, αν αυτό απαιτηθεί, αναζητώντας έναν αμοιβαία επωφελή συμβιβασμό.
Μάλιστα άτομο με γνώση των συζητήσεων εμφανίστηκε αισιόδοξο ότι στο πρωτογενές πλεόνασμα τελικά θα βρεθεί η "χρυσή τομή".
Κομβικό σημείο για την ελληνική πλευρά είναι η ρύθμιση του χρέους στο πλαίσιο μιας συμφωνίας που θα μας φτάσει μέχρι και τον Μάρτιο του 2016 οπότε και λήγει το πρόγραμμα του ΔΝΤ.
Κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος έλεγε χαρακτηριστικά ότι υπάρχει χρηματοδοτικός γκρεμός μπροστά μας το καλοκαίρι, συνεπώς η Αθήνα θέλει να διασφαλίσει τη χρηματοδότηση γι' αυτό και ζητά την επιμήκυνση της υφιστάμενης δανειακής σύμβασης χωρίς νέα δάνεια.
Οι διαβουλεύσεις αναμένεται να συνεχιστούν με εντατικούς ρυθμούς τις επόμενες ημέρες, καθώς αν εκληφθεί ως ορόσημο η 18η Ιουνίου τότε θα πρέπει να έχει προηγηθεί συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο.
Με δεδομένο ότι δεν υπάρχει πλέον το Brussels Group αλλά και ότι απόφαση των Ευρωπαίων ηγετών είναι να ρίξουν το "μπαλάκι" και πάλι στους θεσμούς, οι κ. Παπάς και Τσακαλώτος θα είναι αυτοί στους οποίους θα πέσει το βάρος της διαπραγμάτευσης.
Βέβαιος για συμφωνία δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης στην ΕΡΤ. "Είναι δεδομένο ότι θα υπάρξει συμφωνία και θα είναι μια συμφωνία που θα απαντάει και στο πρόβλημα της αναχρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας μέχρι τα επόμενα τρία χρόνια, άρα θα γίνει μετά βεβαιότητας μια οριστική λύση", ανέφερε.
Πιο θετικά μηνύματα από ΕΕ
Τα μηνύματα και από την πλευρά της Κομισιόν είναι πιο θετικά, με τον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί να δηλώνει ότι ελπίζει σε happy end.
"Οι διαπραγματεύσεις προόδευσαν πολύ τις τελευταίες εβδομάδες. Είμαστε κοντά στο διάδρομο προσγείωσης…Έχουμε Eurogroup την επόμενη εβδομάδα. Όταν μιλάμε για ζώνη προσγείωσης, αυτή είναι τώρα. Πρέπει να ενταθούν οι διαπραγματεύσεις και να είναι παραγωγικές. Μου αρέσει πάρα πολύ η ελληνική τραγωδία αλλά πρέπει να περάσουμε στο ευτυχισμένο τέλος", είπε σε συνέντευξή του.
Η συφωνία μπορεί να επιτευχθεί έως το Eurogroup της 18ης Ιουνίου, εκτιμά και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, συμπληρώνοντας όμως ότι χρειάζεται ακόμη δουλειά.
"Είμαστε ακόμα ανοικτοί σε σοβαρές εναλλακτικές, αλλά οι εναλλακτικές των τελευταίων ημερών δεν ήταν επαρκείς. Στις τελευταίες συζητήσεις που είχα μαζί με τον πρόεδρο της Κομισιόν και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα καταστήσαμε σαφές πως υπάρχει χώρος για εναλλακτικά μέτρα, αλλά το ζήτημα είναι πως πρέπει να έχουν λογική, γιατί η Ελλάδα πρέπει να γίνει και πάλι οικονομικά ανεξάρτητη", ανέφερε ο επικεφαλής του Eurogroup.
"Ράλι" ανόδου στο χρηματιστήριο
Οι προσδοκίες για μια συμφωνία μέχρι την επόμενη εβδομάδα οδήγησαν σε ράλι το χρηματιστήριο της Αθήνας με τον γενικό δείκτη να καταγράφει κέρδη άνω του 7% και τις τραπεζικές μετοχές να ενισχύονται κατά 14%.
Παράλληλα και παρά την υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Standard and Poor's, και τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων υποχωρούν σε σχέση με την Τετάρτη.